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절화장미의 수분관계와 노화에 대한 용기내 수온과 엽수의 효과
Effect of Vase Water Temperature and Leaf Number on Water Relations and Senescence of Cut Roses 원문보기

원예과학기술지 = Korean journal of horticultural science & technology, v.28 no.4, 2010년, pp.609 - 617  

인병천 (건국대학교 생명환경과학대학 환경과학전공) ,  장명갑 (건국대학교 생명환경과학대학 환경과학전공) ,  변혜진 (건국대학교 생명환경과학대학 환경과학전공) ,  손기철 (건국대학교 생명환경과학대학 환경과학전공)

초록
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절화 장미의 수분관계와 노화반응에 대한 용기내 수온과 엽수의 효과를 조사하였다. 신선한 상태로 수확된 'Red Sandra' 장미의 줄기는 상위엽 2매 또는 4매와 함께 길이 50cm로 정리되었다. 절화는 상온증류수($23^{\circ}C$; AT-DW), 저온증류수 ($7^{\circ}C$; LT-DW), 또는 저온보존용액(LT-PW)이 포함된 용기에 침지된 상태로 환경제어실에서 유지되었다. 처리간의 효과는 절화수명, 화경, 생체중 및 수분흡수량의 변화에 의하여 평가되었다. 수분관계에 있어서 차이는 $CO_2$동화율, 기공전도, 그리고 줄기수분유속(SFR)을 측정함으로써 판단되었다. 수분흡수율은 LT-DW 장미에서 현저하게 증가되었고, LT-PW 장미에서 감소되었다. LT-PW 장미는 실험기간 동안 낮은 용액흡수량을 보였음에도 불구하고, 높은 생체중, 가장 긴 정의 수분균형기간, 그리고 가장 큰 화경을 나타냈다. 2매엽의 장미는 높은 생체중과 향상된 수분 균형을 유지한 결과로 절화수명이 연장되었다. $CO_2$동화율과 기공전도도는 LT-PW에 유지함으로써 현저하게 감소되었고, 엽수의 감소에 의하여 증가되었다. AT-DW장미의 경우, 줄기상부에 비하여 줄기하부의 SFR이 낮았으나, LT-DW 장미는 줄기하부의 SFR이 훨씬 컸다. 이것은 저온수가 줄기내의 수분전도율을 향상시킨다는 것을 나타낸다. 반면, LT-PW 장미는 실험기간 동안 안정된 SFR을 유지하였고, 줄기상부와 줄기하부에서 유사한 SFR 패턴을 나타냈다. 결과적으로 LT-PW와 LT-DW장미는 AT-DW 장미에 비하여 절화수명이 각각 8일과 4일 이상 연장되었다.

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The effect of vase water temperature and leaf number on water relations and senescence responses was determined in cut roses. Freshly harvested 'Red Sandra' roses were re-trimmed to 50 cm leaving two or four upper leaves and held in one of three solutions: ambient temperature distilled water ($...

주제어

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제안 방법

  • The experiment followed a completely randomized design with six treatments, three replications for each treatment, and 4 flowers per replication. Data are presented as means ± standard errors.
  • assimilation and stomatal conductance were measured using portable photosynthesis system (LI-6400; Li-COR, Lincoln, NE, USA) mounted onto a leaf chamber. The measurements were performed on terminal leaflets of uppermost leaves with three-leaflets twice every other day, both in the morning (2 h after the transition to light) and at night (2 h after the transition to dark). Changes in stem water flux rate (SFR) were measured daily morning and night using phyto-monitoring system (LPS-03; Phytech, Rehovot, Israel).
  • The treatment effects were determined by measuring changes in water uptake, relative fresh weight (RFW), flower diameter, and vase life daily at 14:00. The amount of water taken up was corrected by subtracting evaporation of water from vases without cut flowers.

데이터처리

  • Data are presented as means ± standard errors. Data were subjected to one-way analysis of variance (ANOVA) using generalized linear model program of SPSS 17. 0 (SPSS Inc.
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