Effect of Vase Water Temperature and Preservative on Water Relation and Flower Opening Characteristics in Cut Roses 절화장미의 수분관계와 개화특성에 대한 용기내 수온과 보존물질의 효과
절화 장미의 수분관계와 개화특성에 대한 용기내 수온과 보존물질의 효과를 조사하였다. 신선한 상태로 수확된 ‘Red Sandra’ 장미(Rosa spp.)는 증류수(Control), 상온(22.8℃)의 보존용액(AT-Solution), 저온(7℃)의 보존용액(LT-Solution)에 각각 꽂혀서 환경제어실(온도 23±1℃, 습도 60±2%, 광도 20μ㏖·m-1·sec-1)에서 절화수명 종료 시까지 유지되었다. 처리간의 효과는 절화수명, 화경, 생체중 및 수분흡수량의 변화로 평가하였다. 수분흐름의 차이는 대조구와 LT-Solution의 줄기수분유속률, 엽온, 엽경계층저항을 관찰함으로써 측정하였다. 개화패턴은 CCD camera와 이미지분석 프로그램을 이용하여 관찰하였다. 초기의 낮은 수분흡수율에도 불구하고 보존용액에서 유지된 장미는 대조구의 장미에 비하여 생체중과 화경이 더 컸고, 정의 수분균형 기간이 연장되었다. 수분흡수율은 AT-Solution의 장미에서 가장 낮았던 반면에 LT-Solution의 장미에서 가장 높았다. 결과적으로 LT-solution에서 유지된 장미의 절화수명은 대조구와 AT-Solution에 비하여 각각 7.6일과 2.6일 연장되어 저온수와 보존용액의 상승효과가 나타났다. 수분관계와 개화의 변화는 대조구와 LT-Solution에서 조사하였다. 대조구의 절화에서는 엽온 및 엽경계층저항의 증가와 함께 줄기수분유속률이 빠르게 감소되었다. LT-Solution의 장미는 8일 후부터 엽온과 엽경계층 저항의 감소와 함께 안정적인 줄기수분유속률을 나타냈다. Control의 절화는 8일째부터 화판이 말리며 시들기 시작하였으나, LT-Solution의 절화는 여전히 160°부근의 화판전개각도를 유지하였다. 이상의 결과는 용기 내 저온수가 절화 장미의 수분흐름 향상과 수분저항 감소효과를 가져오며, 보존용액과 함께 절화수명을 현저하게 증가시키는 것을 나타냈다.
절화 장미의 수분관계와 개화특성에 대한 용기내 수온과 보존물질의 효과를 조사하였다. 신선한 상태로 수확된 ‘Red Sandra’ 장미(Rosa spp.)는 증류수(Control), 상온(22.8℃)의 보존용액(AT-Solution), 저온(7℃)의 보존용액(LT-Solution)에 각각 꽂혀서 환경제어실(온도 23±1℃, 습도 60±2%, 광도 20μ㏖·m-1·sec-1)에서 절화수명 종료 시까지 유지되었다. 처리간의 효과는 절화수명, 화경, 생체중 및 수분흡수량의 변화로 평가하였다. 수분흐름의 차이는 대조구와 LT-Solution의 줄기수분유속률, 엽온, 엽경계층저항을 관찰함으로써 측정하였다. 개화패턴은 CCD camera와 이미지분석 프로그램을 이용하여 관찰하였다. 초기의 낮은 수분흡수율에도 불구하고 보존용액에서 유지된 장미는 대조구의 장미에 비하여 생체중과 화경이 더 컸고, 정의 수분균형 기간이 연장되었다. 수분흡수율은 AT-Solution의 장미에서 가장 낮았던 반면에 LT-Solution의 장미에서 가장 높았다. 결과적으로 LT-solution에서 유지된 장미의 절화수명은 대조구와 AT-Solution에 비하여 각각 7.6일과 2.6일 연장되어 저온수와 보존용액의 상승효과가 나타났다. 수분관계와 개화의 변화는 대조구와 LT-Solution에서 조사하였다. 대조구의 절화에서는 엽온 및 엽경계층저항의 증가와 함께 줄기수분유속률이 빠르게 감소되었다. LT-Solution의 장미는 8일 후부터 엽온과 엽경계층 저항의 감소와 함께 안정적인 줄기수분유속률을 나타냈다. Control의 절화는 8일째부터 화판이 말리며 시들기 시작하였으나, LT-Solution의 절화는 여전히 160°부근의 화판전개각도를 유지하였다. 이상의 결과는 용기 내 저온수가 절화 장미의 수분흐름 향상과 수분저항 감소효과를 가져오며, 보존용액과 함께 절화수명을 현저하게 증가시키는 것을 나타냈다.
The effect of vase water temperature and preservative on the water relation and bud opening characteristics were determined in cut roses. Freshly harvested ‘Red Sandra’ roses (Rosa spp.) were held in distilled water (Control), ambient-temperature (22.8℃) preservative solution (AT-Solution), or low-t...
The effect of vase water temperature and preservative on the water relation and bud opening characteristics were determined in cut roses. Freshly harvested ‘Red Sandra’ roses (Rosa spp.) were held in distilled water (Control), ambient-temperature (22.8℃) preservative solution (AT-Solution), or low-temperature (7℃) preservative solution (LT-Solution), and kept in an environment-controlled room (23℃, 60% RH and 12-h photoperiod at 20 μ㏖·m-1·sec-1 PPF). Treatment effects evaluated were vase life, flower diameter, and changes in fresh weight and water uptake. Differences in water flow were determined by monitoring stem water flux rate, leaf temperature, and leaf boundary layer resistance in Control and LT-Solutions. Changes in flower opening were monitored by using CCD camera and image analysis software. While showing lower water uptake rate in the initial stage, roses held in preservative solutions exhibited a higher fresh weight, a larger flower diameter, and longer positive water balance duration, compared to Control flowers. The rate of water uptake was the lowest in AT-Solution and the highest in LT-Solution. Consequently, the vase life of cut roses held in LT-Solution was extended by 7.6 and 2.6 days compared to those in Control and AT-Solution, respectively, indicating a synergistic effect of low-temperature water and the preservative solution. A rapid decrease in stem water flux rate was observed in Control flowers along with increased leaf temperature and boundary layer resistance. Roses in the LT-Solution displayed a stable stem water flux rate with decreased leaf temperature and boundary layer resistance after day 8. Control flowers began unfolding after day 8 and those in the LT-Solution opened to an angle of 160°. The results indicate that placing roses in low-temperature water resulted in increased water flow and reduced hydraulic resistance, and with a preservative solution, significantly extended vase life.
The effect of vase water temperature and preservative on the water relation and bud opening characteristics were determined in cut roses. Freshly harvested ‘Red Sandra’ roses (Rosa spp.) were held in distilled water (Control), ambient-temperature (22.8℃) preservative solution (AT-Solution), or low-temperature (7℃) preservative solution (LT-Solution), and kept in an environment-controlled room (23℃, 60% RH and 12-h photoperiod at 20 μ㏖·m-1·sec-1 PPF). Treatment effects evaluated were vase life, flower diameter, and changes in fresh weight and water uptake. Differences in water flow were determined by monitoring stem water flux rate, leaf temperature, and leaf boundary layer resistance in Control and LT-Solutions. Changes in flower opening were monitored by using CCD camera and image analysis software. While showing lower water uptake rate in the initial stage, roses held in preservative solutions exhibited a higher fresh weight, a larger flower diameter, and longer positive water balance duration, compared to Control flowers. The rate of water uptake was the lowest in AT-Solution and the highest in LT-Solution. Consequently, the vase life of cut roses held in LT-Solution was extended by 7.6 and 2.6 days compared to those in Control and AT-Solution, respectively, indicating a synergistic effect of low-temperature water and the preservative solution. A rapid decrease in stem water flux rate was observed in Control flowers along with increased leaf temperature and boundary layer resistance. Roses in the LT-Solution displayed a stable stem water flux rate with decreased leaf temperature and boundary layer resistance after day 8. Control flowers began unfolding after day 8 and those in the LT-Solution opened to an angle of 160°. The results indicate that placing roses in low-temperature water resulted in increased water flow and reduced hydraulic resistance, and with a preservative solution, significantly extended vase life.
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