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수종의 식물수출물의 항산화 및 Melanin 합성 억제효과
Anti-Oxidant Property and Inhibition of Melanin Synthesis of Eight Plant Extracts 원문보기

한국미생물·생명공학회지 = Korean journal of microbiology and biotechnology, v.38 no.4, 2010년, pp.414 - 419  

김재영 (호서대학교 생화학과) ,  이진영 (호서대학교 한방화장품과학과) ,  이위영 (국립산림과학원) ,  이용섭 (호서대학교 생화학과) ,  임융호 (건국대학교 생명공학과)

초록
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본 연구에서는 식물 추출물을 이용하여 항산화 활성tyrosinase 활성 억제 효과를 측정하였다. 식물 추출물의 폴리페놀물질의 총 함량은 Acer psedo-siebolianum의 추출물이 16.4 mg/g로 가장 높은 추출량을 나타내었다. 항산화 활성 측정에서는 Acer ginnala 에서 $IC_{50}$값으로 $21.3\;{\mu}g/mL$으로 가장 좋은 활성을 나타내었다. 반면에 L-DOPA를 기질로 하여 mushroom tyrosinase의 활성 억제측정에서는 Distylum racemosum 1,000 mg에서 49.1%로 다른 추출물에 비하여 상대적으로 높은 활성을 나타내었다. Tyrosinase 활성 억제력이 가장 높은 D. racemosum의 추출물을 이용하여 ethanol 분획과 ethyl acetate 분획으로 분리하여, 이중 D. racemosum의 ethanol 분획에서 항산화 활성 $IC_{50}$ 값은 $0.9\;{\mu}g/mL$, tyrosinase 활성억제는 $IC_{50}$값이 $118.1\;{\mu}g/mL$로 ethyl actate 분획보다 높은 활성을 나타내었다. 또한 ethanol 분획을 이용하여 B16/F1 melanoma cell에서는 $60\;{\mu}g/mL$까지는 세포독성을 나타내지 않았으며 $80\;{\mu}g/mL$의 농도에서 약간의 세포독성을 나타내었다. 에탄올 분획을 이용한 세포내 melanin 색소의 생산억제 $IC_{50}$값은 $75.4\;{\mu}g/mL$로 분석되었다. 이러한 결과로 D. racemosum의 에탄올 추출물이 B16/F1 melanoma cell세포의 melanin색소합성대사에 관여하여 색소합성을 저해하는 것으로 보인다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Plants extracts are good resources to find functional compounds for human health. The following eight plants were collected and total phenolic contents were determined. Acer psedo-siebolianum showed the highest phenolic contents, 16.4 mg/g, whereas Cercidiphyllum japonica showed the lowest contents,...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • The tyrosinase inhibitory and antioxidant activity of fractions were determined using L-DOPA and DPPH as substrates (Table 2). The IC50 concentration of fractions was calculated after linear regression analysis. The ethanol fraction (IC50 value: 118.

대상 데이터

  • All experiments were performed in triplicate. Linoleic acid was used as a standard.
  • The B16/F1 melanoma cells line was obtained from Korean cell Line Bank (Seoul, Korea). Cells were cultured in DMEM containing FBS (10%), penicillin (100 U/mL), streptomycin (0.

이론/모형

  • 3. Effects of ethanol fraction on cell viability were determined by MTT assay. C: control.
  • Polyphenolic contents were determined using a protocol similar to the method described by Folin-Denis method [10]. The total extracts (1.
  • The free radical scavenging activity of plant extracts was measured by DPPH using the method of Blios [2]. The plants extract (0.
  • The amount of cellular melanin was corrected according to the protein content of the samples. The protein content was determined by the method of Bradford [3].
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참고문헌 (27)

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