최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.15 no.2, 2010년, pp.159 - 168
송진 (전남대학교 교육대학원 영양교육) , 허영란 (전남대학교 생활과학대학 식품영양학과 및 생활과학연구소)
This study was done to come up with a solution to effectively increase nutrition knowledge and education among nursery school teachers in the Gwang-ju metropolitan city area. The scores of teacher's nutrition knowledge were around the average of 9.4 points on a 15-point scale, which is about 63.1 po...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
유아기의 연령대는 얼마인가? | 유아기는 1세부터 6세까지로 신체적, 정신적으로 성장과 발달이 급속히 진행되는 시기이며 이때의 성장, 발달결과는 일생동안에 걸쳐 결정적인 영향을 주는 매우 중요한 시기이다(Kim 1997). 유아기의 영양섭취는 성인기까지의 영양상태에 영향을 미칠 수 있으므로, 건강한 삶을 유지하기 위해서는 균형잡힌 영양 섭취가 필요하다. | |
유아의 영양교육은 전통적으로 누가 담당해왔는가? | 유아의 영양교육은 전통적으로 확대가족이나 조부모나 부모 또는 손위 형제들이 식습관, 식생활태도, 식행동 발달에 주요한 역할을 담당해왔다. 그러나 1975년 핵가족의 비율이 64. | |
유아기의 부적절한 영양은 어떠한 문제를 가져오는가? | 유아기의 영양섭취는 성인기까지의 영양상태에 영향을 미칠 수 있으므로, 건강한 삶을 유지하기 위해서는 균형잡힌 영양 섭취가 필요하다. 부적절한 영양은 신체 성장을 지연시키거나 영구적인 발육장애를 가져올 수 있으며, 영양결핍으로 무기력하거나 질병에 걸린 어린이들은 학습에도 열의를 가질 수 없다(Park 2000). 또한 개인의 식습관이 일단 형성되면, 개선이 어렵고 평생 동안의 개인의 건강에 영향을 미치므로 이 시기의 올바른 식습관의 형성은 의미가 크다고 할 수 있다(Park 2005). |
Chang NS, Woo YJ, Lee JM (1998): Dietary habits and nutrition knowledge of the teachers at day-care centers in Seoul. Korean J Dietary Culture 13(2): 107-118
Choi KS (1994): A survey of education situation in child care centers. J Korea Home Economics Assoc 32(1): 75-91
Han KS (1992): Needs assessment of nutrition education program for day care providers. MS thesis, Yonsei University
Jeun SH, Lee WJ, Oh SS (2007): Analysis of early childhood mathematics education. J Child Education 16(4): 235-245
Jung YJ (2007): Nutrition knowledge and attitudes on nutrition education of child care center teachers at Suwon area. MS thesis, Suwon University
Kim SW (1997): Infant nutrition. J Korean Pediatric Assoc 40(1): 7-12
Koblinsky SA, Guthrie JF, Lynch L (1992): Evaluation of a nutrition education program for head start parents. J Nutr Education 24(1): 4-13
Lee SH, Lee MH, Ohm JA, Kim JH (2001): Management of food and nutrition service in early childhood care center. Korea Assoc Child and Education 24(3): 83-103
Ministry of Health and Welfare (1998): A survey on the foodservice Management system of the child care centers in Seoul
Ministry of Health and Welfare (2009): Standard childcare curriculum program
Ministry of Health and Welfare (2006): Report on 2005 national health and nutrition survey-nutrition survey
Ohm JA, Lee SH (2004): A study of the relationship between early childhood teachers' attitudes toward early childhood nutrition and their knowledge of nutrition. J Early Childhood Education 24(3): 5-21
Park KA (2000): Child care teachers' knowledge regarding nutrition for infants, toddlers & young children. MS thesis, Konkuk University
Shin DJ (1997): Preschool and day-care center teacher's attitude to nutrition and relationships between their educational background and nutrition knowledge. Korean J Food&Nutr 10(2): 219-227
Statistics Korea (2007): The number of nurture facility and child status
Woo YJ (1997): Dietary habits and nutritive knowledge of the teachers at day-care centers in Seoul. MS thesis, Ewha University
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.