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원주지역 대학생들의 음주실태 및 음주문화에 대한 인식
Alcohol Consumption Rates and the Perception of Drinking Cultures Among College Students in the Wonju Area 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.26 no.2, 2011년, pp.101 - 112  

오혜숙 (상지대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study was to examine alcohol consumption rates and the perception of drinking cultures among college students in the Wonju area. An examination of factors such as frequency of drinking, average quantity consumed, and frequency of heavy drinking suggested that the drinking rates...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 강원도 원주 소재 대학에 재학중인 대학생 443명을 대상으로 음주실태, 음주관련 지식수준 및 음주문화에 대한 인식도 조사를 통해 대학생 음주실태의 심각성을 파악하고 음주습관을 바람직한 방향으로 개선하기 위한 방안을 마련하기 위한 목적으로 실시하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
  • 본 연구에서는 수도권에 인접하여 자택통학자나 자취 및 기숙사 생활을 하는 학생의 비율이 비슷한 원주지역 대학생들의 음주실태를 확인하고, 음주실태에 성별, 거주형태 및 비만도가 미치는 영향과 음주문제의 심각성이 음주문화에 대한 인식 및 지식수준에 미치는 영향을 조사함으로써 대학생의 음주습관을 바람직한 방향으로 유도하기 위한 사회적 분위기 조성 및 음주와 관련된 건강교육 시 강조해야 할 사항 들을 파악하고자 하였다.

가설 설정

  • 1. Men should be able to drink. 2.
  • 1. The impact of alcohol on human body is equal to everyone. 2.
  • 1 g of alcohol has 7 kcal of energy. 10. Alcohol is one of the empty calorie foods such as candy and carbonated drink. 11.
  • Frequent heavy drinking may cause alcoholic fatty liver. 14. Long-term drinking may cause alcoholic dementia.
  • The impact of alcohol on human body is equal to everyone. 2. Alcohol detoxication is done at the liver. 3.
  • Men should be able to drink. 2. Drinking is essential for smooth human relationship. 3.
  • Drinking is essential for smooth human relationship. 3. Drinking promotes elegance and stylishness in the life. 4.
  • Alcohol detoxication is done at the liver. 3. It means you are healthy that your face turns red when you drink alcohol. 4.
  • 4)How often during the last year have you found that you were not able to stop drinking once you had started?
  • 3. Drinking promotes elegance and stylishness in the life 4. Drinking is necessary for harmonious college life. 5.
  • It means you are healthy that your face turns red when you drink alcohol. 4. Healthy drinking habit is about 5 cups (about 50 g of alcohol) per a day. 5.
  • Healthy drinking habit is about 5 cups (about 50 g of alcohol) per a day. 5. Blood alcohol concentration corresponds to the percentage of alcohol in 100 dL of blood. 6.
  • Drinking is necessary for harmonious college life. 5. Passing a glass around is very emotional behaviour. 6.
  • Blood alcohol concentration corresponds to the percentage of alcohol in 100 dL of blood. 6. When you vomit after drinking, honey and fruits are good for you. 7.
  • Passing a glass around is very emotional behaviour. 6. Women had better not drink.
  • When you vomit after drinking, honey and fruits are good for you. 7. Bath in hot water or sauna do good for recovery from hangover. 8.
  • Bath in hot water or sauna do good for recovery from hangover. 8. A morning drink is good for recovery from hangover. 9.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
대학생들의 음주문제를 예방하고 개선하기 위해서 무엇이 필요한가? 과도한 음주 행위를 예방하고 개선하기 위해서는 음주로 인한 각종 폐해를 알리는 것이 중요하다. 또한 잘못된 음주 문화에 대한 인식을 개선해야 하며 절주를 위한 실천적 방법들이 다양하게 개발되고 제공되는 것도 필요하며, 이때 대학생들이 주로 관심을 갖는 내용을 중심으로 접근해야 효율적일 것이다. 음주관련 지식이 높다고 알코올 의존도가 직접적으로 개선되는 것은 아니지만, 만성음주가 지방간이나 당뇨 등의 원인될 수 있음은 잘 알고 있는 내용인데 반해, 그 원인이 알코올의 높은 열량 및 빈 열량 특성에 기인하는 것은 정확하게 모르고 있으므로 체계적인 지식 전달을 통해 만성질환 위험성을 감소시킬 수 있을 것이다.
중등도 음주는 어떻게 정의되는가? 세계보건기구의 정의에 따르면 중등도 음주는 알코올 60그램 이하(여성은 40그램 이하)의 섭취, 고위험음주는 61그램 이상(여성은 41그램 이상) 섭취를 의미한다(보건복지부, 한국보건사회연구원 2006). 우리나라에서는 고위험음주행동을 한번의 술좌석에서 소주 7잔(또는 맥주 5캔 정도) 이상을 마시거나, 여자의 경우에는 1회 음주 시 소주 5잔(또는 맥주 3캔 정도) 이상을 마시는 횟수로 구분하였다(보건복지부, 한국보건사회연구원 2006).
우리나라에서 고위험음주행동은 어떻게 구분되는가? 세계보건기구의 정의에 따르면 중등도 음주는 알코올 60그램 이하(여성은 40그램 이하)의 섭취, 고위험음주는 61그램 이상(여성은 41그램 이상) 섭취를 의미한다(보건복지부, 한국보건사회연구원 2006). 우리나라에서는 고위험음주행동을 한번의 술좌석에서 소주 7잔(또는 맥주 5캔 정도) 이상을 마시거나, 여자의 경우에는 1회 음주 시 소주 5잔(또는 맥주 3캔 정도) 이상을 마시는 횟수로 구분하였다(보건복지부, 한국보건사회연구원 2006).
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참고문헌 (28)

  1. 건강길라잡이-건강한생활-절주-음주에 대한 잘못된 생각(http://www.hp.go.kr/) 

  2. 건강길라잡이-건강한 생활-절주-음주의 영향-음주가 건강에 미치는 영향-알코올과 비만(http://www.hp.go.kr/) 

  3. 고영미. 2006. 음주 유해경고 표시에 대한 인식도 조사. 월간소비자, 통권 280호:22-24 

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  5. 보건복지가족부, 질병관리본부. 2008. 2007 국민건강통계 -국민건강영양조사 제4기 1차년도(2007) 결과보고서. p 28 

  6. 보건복지부, 한국보건사회연구원. 2006. 국민건강영양조사 제3기 (2005) -성인보건의식행태-. pp 62-65, 166-169, 282-283 

  7. 보건복지부 정신건강팀. 2006. 파랑새플랜 2010 알코올 문제없는 건강한 국민 행복한 가정을 위한 종합계획 

  8. 송현종, 정영호, 최은진, 천성수, 김동진, 고숙자, 김윤희, 정은주. 2005. 절주 및 알코올 정책수립을 위한 지표 개발. 보건의료기술인프라개발사업 최종보고서 A051009. pp 109-146 

  9. 이원재. 2001. 대학생의 음주양태. 보건과 사회과학, 제10집:79-95 

  10. 천성수, 이주열, 이용표, 고복자, 정재훈, 박종순. 2000. 대학사회의 문제음주 예방을 위한 홍보 및 보건교육 프로그램 개발. 보건복지부 최종보고서. pp 8-11 

  11. 한국음주문화연구센터. 2002. 알코올 백과. 광고산방. 서울. pp 178-193 

  12. 한국영양학회. 2005. 한국인 영양섭취기준 제 7차 개정. 도서출판 국진기획. 서울. p 12 

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  14. http://news.chosun.com/site/data/html_dir/2007/02/13/2007021300812.html 

  15. http://www.hp.go.kr/>건강한 생활>절주>자가진단>음주2 (AUDIT) 

  16. Jung EH. 2004. Juvenile Drinking and Dietary Habits in High School Students. Korean J Community Nutrition, 9(1):29- 37 

  17. Kim IS, Yu HH, Han HS. 2002. Effects of Nutrition Knowledge, Dietary Attitude, Dietary Habits and Life Style on the Health of College Students in the Chungnam Area. Korean J Community Nutrition, 7(1):45-57 

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  26. Shaw S, Lieber Cs. 1993. Nutrition and alcohol. A clinical perspective in. Weiningger J, Briggs GM, Nutrition Update, John Wily & Sons, New York, Vol 1:79-104 

  27. Yang KM. 2005. A Survey on Nutrient Intake of University Students by Alcohol Intake. Journal of the Korean Dietetic Association, 11(1):1-10 

  28. Won HR. 1995. A study for the relationships between the psychological soundness, the eating attitude and the eating disorder among the female college students in Wonju province. Korean J Dietary Culture, 10:339-343 

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