최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기생명과학회지 = Journal of life science, v.21 no.7 = no.135, 2011년, pp.1025 - 1031
김승현 (부산대학교 체육교육학과) , 백영호 (부산대학교 체육교육학과)
The purpose of this study was to analyze the effects of aerobic exercise and black garlic intake on blood lipids, lipid peroxidation and BAP in rats. The subjects for the study were 25 male Sprague-Dawley rats composed of the control group (CG, n=6), exercise group (EG, n=6), which trained for 4 wee...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
규칙적인 운동은 어떤 효과를 가지는가? | 규칙적인 운동은 총 콜레스테롤(TC) 및 중성지방(TG) 수준을 낮추고, 저밀도지단백 콜레스테롤(LDL-C)를 감소시키는 반면, 고밀도지단백 콜레스테롤(HDL-C)를 증가시켜 혈관 내피세포에 긍정적인 효과를 가져와 동맥경화의 진행을 둔화시킨다[19]. 또한 걷기, 달리기, 수영 및 자전거 등의 유산소운동의 효과는 젖산 축적률 감소, 미토콘드리아 양의 증대 및 미토콘드리아 내 지질 이용에 관여하는 효소 활성도의 증대를 통해서 지질 동원과 이용능력을 향상시키며, TC, TG 및 LDL-C를 감소시키고, HDL-C를 증가시켜 심혈관 질환의 예방 및 치료에 도움을 준다[6,23,34]. | |
유산소운동의 효과는 무엇인가? | 규칙적인 운동은 총 콜레스테롤(TC) 및 중성지방(TG) 수준을 낮추고, 저밀도지단백 콜레스테롤(LDL-C)를 감소시키는 반면, 고밀도지단백 콜레스테롤(HDL-C)를 증가시켜 혈관 내피세포에 긍정적인 효과를 가져와 동맥경화의 진행을 둔화시킨다[19]. 또한 걷기, 달리기, 수영 및 자전거 등의 유산소운동의 효과는 젖산 축적률 감소, 미토콘드리아 양의 증대 및 미토콘드리아 내 지질 이용에 관여하는 효소 활성도의 증대를 통해서 지질 동원과 이용능력을 향상시키며, TC, TG 및 LDL-C를 감소시키고, HDL-C를 증가시켜 심혈관 질환의 예방 및 치료에 도움을 준다[6,23,34]. | |
유산소운동과 흑마늘의 섭취가 흰쥐의 혈중지질, 지질과산화 및 항산화 능력에 미치는 영향과 산화적 스트레스에 미치는 영향을 규명한 연구의 결과는 무엇인가? | 실험동물은 총 25마리를 대상으로 4주간 30-60분씩 15 m/min의 속도로 트레드밀에서 유산소 운동을 실시 하였으며, 통제집단(control group, CG, n=6), 운동집단(exercise group, EG, n=6), 흑마늘집단(black garlic group, BGG, n=7), 그리고 운동흑마늘집단(exercise with black garlic group, EBGG, n=6)으로 분류하였고, 유산소 운동 4주 후 혈중지질, 지질과산화 및 항산화 능력을 측정하여 비교 분석하였다. 본 연구의 결과 유산소 운동 후에 운동흑마늘집단은 총콜레스테롤(TC)과 중성지방(TG)이 다른집단에 비해 유의하게 낮게 나타났으나 고밀도지단백 콜레스테롤(HDL-C)과 저밀도 지단백 콜레스테롤(LDL-C)에서는 유의한 차이가 없었다. 지질과산화물(TBARS)은 운동흑마늘집단이 통제집단에 비해 유의하게 낮았으며, 항산화 능력(BAP)은 운동흑마늘집단과 운동집단이 통제집단과 흑마늘집단에 비해 유의하게 높게 나타났다. 따라서 흑마늘의 섭취는 혈중 콜레스테롤 중 TC와 TG를 개선시키며 유산소 운동을 병행하였을 때 그 효과는 더욱 상승하는 결과를 가져왔으며, 지질과산화가 억제되고 항산화 능력이 상승하는 것으로 나타나 유산소운동과 흑마늘의 섭취는 산화적 스트레스의 보호와 함께 심혈관 질환에 긍정적인 효과가 있을 것으로 사료된다. |
Ackermann, R. T., C. D. Mulrow, G. Ramirez, C. D. Gardner, L. Morbidoni, and V. A. Lawrence. 2001. Garlic shows promise for improving some cardiovascular risk factors. Arch. Intern. Med. 161, 813-824.
ACSM. 2000. ACSM's Guidelines for exercise testing and prescription. 6th eds. Baltimore, MA: Williams & Wilkins.
Ban, H. N. 2010. The effects of circuit training and black garlic intake on health related fitness, lipid profiles, C-reactive protein and bone density in middle-aged Women. M. S. Thesis. Pusan National University. Busan, Korea.
Butt, M. S., M. T. Sultan, M. Butt, and J. Iqbal. 2009. Garlic: nature's Protection against physiological threats. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 49, 538-551.
Choi, M. R. 2000. The effects of long-term treadmill exercise on macronutrient self-selection (MNSS) and malondialdehyde (MDA). Korean J. Phys. Edu. 10, 69-176.
Colberg, S. R., J. M. Hagberg, S. D. McCole, J. M. Zmuda, P. D. Thompson, and D. E. Kelley. 1998. Utilization of glycogen but not plasma glucose is reduced individuals with NIDDM during mild-intencity exercise. J. Appl. Physiol. 81, 2027-2033.
da Silva, L. A., C. A. Pinho, L. G. Rocha, T. Tuon, P. C. Silveira, and R. A. Pinho. 2009. Effects of different models of physical exercise on oxidative stress markers in mouse liver. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 34, 60-65.
Duda, G., J. Suliburska, and D. Pupek-Musialik. 2008. Effects of shorts-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults. Pharmacol. Rep. 60, 163-170.
Durak, I., M. Kavutcu, B. Aytac, A. Avci, E. Devrim, H. Ozbek, and H. S. Ozturk. 2004. Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters in humans with high blood cholesterol. J. Nutr. Biochem. 15, 373-377.
Eom, W. S. 2004. The Effect of 12 weeks aerobic exercise with different exercise intensity on lipid peroxidation (MDA) and antioxidant enzyme (SOD). Korean J. Exerc. Sci. 13, 335-350.
Fogarty, M. C., C. M. Hughes, G. Burke, J. C. Brown, T. R. Trinick, E. Duly, D. M. Bailey, and G. W. Davison. 2011. Exercise-induced lipid peroxidation: Implications for deoxyribonucleic acid damage and systemic free radical generation. Environ. Mol. Mutagen. 52, 35-42
Friedewald, W. T., R. I. Levy, and D. S. Fredrickson. 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clin. Chem. 18, 499-502.
Gluohua, C. and J. Chen. 1991. Effects of dietary zinc on free radical generation, lipid peroxidation, and superoxide dismutase in trained mice. Arch. Biochem. Biophys. 291, 147-153.
Ishikawa, T., M. Suzukawa, T. Ito, H. Yoshida, M. Ayaor, M. Nishiwaki, A. Yonemura, Y. Hara, and H. Nakamura. 1997. Effect of tea flavonoid supplementation on the of lnt-density lipoprotein to oxidative modificationen. Am. J. Clin. Nutr. 66, 261-266.
Karanth, J. and K. Jeevaratnam. 2009. Effect of dietary lipid, carnitine and exercise on lipid profile in rat blood, liver and muscle. Indian J. Exp. Biol. 47, 748-753.
Kim, D. Y. 2002. The effect of high calcium diet and aerobic exercise on blood lipid in high fat diet rats. M. S. Thesis. Sungkyunkwan University. Seoul, Korea.
Kim, J. H. 2009. Effects of Garlic powder ingestion and exercise training on blood Lipids and Antioxidants activity in Rats. M. S. Disseration. Kyungpook National University, Daegu, Korea.
Kim, Y. A. 2001. Effects of vitamin E and Dehydroepiandrosterone (DHEA) on antioxidant system in sprague-dawley rats. M. S. Thesis, Sungshin Women's University, Seoul, Korea.
Laslett, L., L. Paumer, and E. A. Amsterdam. 1987. Exercise training in coronary artery disease. Cardiol Clin. 5, 211-225.
Lehtonen, A. and J. Viikari. 1980. Serum lipids in soccer and ice hockey players. Metabolism 29, 36-39.
Mena, P., M. Maynar, J. M. Gutierrez, J. Maynar, J. Timon, and J. E. Campillo. 1991. Erythrocyte free radical scavenger enzymes in bicycle professional racers, adapt at into training. Int. J. Sports Med. 12, 563-566.
Michael, R., Z. Kim, O. Andreas, K. Nora, B. Marc, K. Michael, S. Michael, and B. Matthias. 2009. Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in human. Proc. Nat. Acad. Sci. USA 106, 8665-8670.
Miean, K. H. and W. Mohamed. 2001. Flavonoid (myricetin, quercetin, kaempferol, luteolin and apigenin) content of edible tropical plants. J. Ari. Food Chem. 49, 3106-3112.
Naoaki, M., U. Mitsuyasu, K. Naoki, N. Takeshi, H. Minoru, and T. Hidekatsu. 2006. Aged garlic extract ameliorates physical fatigue. Biol. Pharm. Bull. 29, 962-966.
Ohkawa, H., N. Ohishi, and K. Yagi. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem. 95, 351.
Oscai, L. B., K. Gorski, W. C. Miller, and W. K. Plamer. 1988. Role of the alkaline TG lipase in regulating intramuslar TG content. Med. Sci. Sports Exerc. 20, 539-543.
Peleg, A., T. Hershcovici, R. Lipa, R. Anbar, M. Redler, and Y. Beigel. 2003. Effect of garlic on lipid profile and psychopathologic parameters in people with mild to moderate hypercholesterolemia. Isr. Med. Assoc. J. 5, 637-640.
Ready, A. E., B. Naimark, J. Ducas, J. V. Sawatzky, S. L. Boreskie, D. T. Drinkwater, and S. Oosterveen. 1996. Influence of walking volume on health benefits in women post-menopause. Med. Sci. Sport. Exer. 28, 1097-1105.
Samina, S., S. Nada, T. Manish, S. Kaustuv, T. S. Maria Victoria, and C. Gaurav. 2010. Moderate treadmil exercise prevent oxidative stress-induced anxiety-like behavior in rat. Behav. Brain Res. 208, 545-552.
Seifi-Skishahr, F, M. Siahkohian, and B. Nakhostin-Roohi. 2008. Influence of aerobic exercise at high and moderates intensities on lipid peroxidation in untrained men. J. Sports Med. Phys. Fitness 48, 515-521.
Viru, A. and T. Smirnova. 1995. Health promotion and exercise training. Am. J. Sport Med. 19, 123-126.
Witt, E. H., A. Z. Reznick, C. A. Viguie, P. Starke-Reed, and L. Packer. 1992. Exercise, oxidative damage and effects of antioxidant manipulation. J. Nutr. 122, 766-773.
Yeh, Y. Y. and L. Liu. 2001. Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies. J. Nutr. 131, 989-993.
Yoon, G. A. 2006. Effect of garlic supplement and exercise on plasma lipid and antioxidant enzyme system in rats. Korean J. Nutr. 39, 3-10.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.