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Bacillus subtilis Natto가 생산하는 Nattokinase의 항혈전 및 피브린 용해능 효능평가
The Evaluation of Antithrombotic and Fibrinolytic Activities of Nattokinase from Bacillus subtilis Natto 원문보기

KSBB Journal, v.27 no.6, 2012년, pp.375 - 380  

이다령 (연세대학교 의과대학 심혈관제품 유효성평가센터) ,  홍성유 (연세대학교 의과대학 심혈관제품 유효성평가센터) ,  장양수 (연세대학교 의과대학 심혈관제품 유효성평가센터) ,  장형욱 (케이피엑스바이오텍(주)) ,  맹창재 (케이피엑스바이오텍(주)) ,  유철배 (케이피엑스바이오텍(주)) ,  백대헌 (케이피엑스바이오텍(주))

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We previously reported that Ultra nattokinase$^{(R)}$ showed high fibrinolytic activity and revealed antithrombotic effect in rat blood plasma based on its ability to suppress collagen-induced platelet aggregation. This research was carried out to verify the clot lysing activity and blood...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 Ultra nattokinase®을 1일 60 kg성인 최대 섭취용량인 66.7 mg 기준으로 4주간 경구투여에 의한 동물 모델 적용에 의해 혈행개선 효능 관한 연구를 진행 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
Nattokinase이란 무엇인가? Natto (낫토)는 일본의 전통 음식으로 콩을 발효 시켜 만든 식품으로 심장 및 혈관 질환 예방에 유익한 작용을 하는 것으로 알려지고 있으며, 현재 blood thinner (피를 묽게 하는 작용) 및 혈액 응고 완화 기능이 있는 식품 (Alternative medicine)으로 널리 사용되고 있다 [3,4]. Nattokinase는 natto (낫토)에서 분리된 Bacillus subtilis Natto 균이 생산하는 세포외 분비성 효소 이며, 이들 균은 대두발효산물에서 추출 및 정제되고 있다 [5,6].
Natto의 효능은 무엇인가? Natto (낫토)는 일본의 전통 음식으로 콩을 발효 시켜 만든 식품으로 심장 및 혈관 질환 예방에 유익한 작용을 하는 것으로 알려지고 있으며, 현재 blood thinner (피를 묽게 하는 작용) 및 혈액 응고 완화 기능이 있는 식품 (Alternative medicine)으로 널리 사용되고 있다 [3,4]. Nattokinase는 natto (낫토)에서 분리된 Bacillus subtilis Natto 균이 생산하는 세포외 분비성 효소 이며, 이들 균은 대두발효산물에서 추출 및 정제되고 있다 [5,6].
인체 친화성과 안전성 및 효능이 뚜렷한 기능성 식품으로 주목 받고 있는 아시아의 전통 음식에는 무엇이 있는가? 최근 도시화 및 산업화와 더불어 인구의 노령화에 따른 성인병의 증가와 식생활의 서구화에 따른 순환기계 질환에 의한 급격한 사망률의 증가가 사회적인 심각성으로 대두되고 있으며, 만성적인 질병으로 고착화 되고 있는 추세에 있어 치료 및 예방을 위한 의약품의 개발과 더불어 비교적 인체 친화성과 안전성 및 효능이 뚜렷한 기능성 식품의 개발에 대한 관심이 고조되고 있다. 최근 일본의 Natto, 발효우유, 한국의 김치, 청국장이나 식용 표고버섯 등 아시아의 전통음식에서 항응고 및 혈전 용해에 도움이 되는 효소들이 많이 발견되고 있으며 [1], 이러한 기능성 식품에서 추출 가능한 효소는 제조가 간편하고 효율적인 대량생산이 가능하며 장기간의 섭취에도 부작용이 없는 특징으로 인해 만성적인 순환기계 질환 특히 혈전성 질환의 효과적인 예방에 중요한 역할을 할 수 있을 것으로 기대된다 [2].
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참고문헌 (23)

  1. Fujita, M., K. Nomura, K. Hong, Y. Ito, A. Asada, and S. Nishimuro (1993) Purification and characterization of a strong fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem. Biophys. Res. Commun. 197: 1340-1347. 

  2. Dieri R., S. Alban, S. Beguin, and H. C. Hemker (2004) Thrombin generation for the control of heparin treatment, comparison with the activated partial thromboplastin time. J. Thromb. Haemost. 2: 1395-1401. 

  3. Omura, K., M. Hitosugi, X. Zhu, M. Ikeda, H. Maeda, and S. Tokudome (2005) A newly derived protein from Bacillus subtilis natto with both antithrombotic and fibrinolytic effects. J. Pharmacol. Sci. 99: 247-251. 

  4. Sumi, H., H. Hamada, K. Nakanishi, and H. Hiratani (1990) Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haemotologica. 84: 139-143. 

  5. Kim, J. Y., S. N. Gum, J. K. Paik, H. H. Lim, C. K. Kim, K. Ogasawara, K. Inoue, S. Park, Y. Jang, and J. H. Lee (2008) Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial. Hypertens. Res. 31: 1583-1588. 

  6. Mollerm, F. and M. Tranholm (2010) A ferric chloride induced arterial injury model used as haemostatic effect model. Haemophilia 16: 216-222. 

  7. Hiroyuki, S., Y. Yanagisawa, C. Yatagai, and J. Saito (2004) Natto Bacillus as an oral fibrinolytic agent: nattokinase activity and the ingestion effect of Bacillus subtilis natto. Food Sci. Tech. Res. 10: 17-20. 

  8. Suzuki, Y., K. Kondo, Y. Matsumoto, B. Q. Zhao, K. Otsuguro, T. Maeda, Y. Tsukamoto, T. Urano, and K. Umemura (2003) Dietary supplementation of fermented soybean, natto, suppresses intimal thickening and modulates the lysis of mural thrombi after endothelial injury in rat femoral artery. Life Sci. 73: 1289-1298. 

  9. Maat, M. P., A. C. de Bart, B. C. Hennis, P. Meijer, A. C. Havelaar, P. G. Mulder, and C. Kluft (1996) Interindividual and intraindividual variability in plasma fibrinogen, TPA antigen, PAI activity, and CRP in healthy, young volunteers and patients with angina pectoris. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 16: 1156-1162. 

  10. Yamamoto, K., K. Takeshita, T. Kojima, J. Takamatsu, and H. Saito (2005) Aging and plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1) regulation: implication in the pathogenesis of thrombotic disorders in the elderly, Cardiovasc. Res. 66: 276-285. 

  11. Kim, J. B., C. B. Yoo, H. M. Shin, J. K. Jung, and H. W. Jang (2011) Evaluation of nattokinase for antithrombotic effect and pharmacological efficacy by a biological test and clinical trial. KSBB Journal 26:393-399. 

  12. Anson, M. L. (1939) The estimation of pepsin, trypsin, papain and cathepsin with hemoglobin. J. Gen. Physiol. 22: 78-89. 

  13. Day, S. M., J. L. Reeve, D. D. Myers, and W. P. Fay (2004) Murine thrombosis models. Blood 92: 486-494. 

  14. Farrehi, P. M, C. K, Ozaki, P. Carmeliet, and W. P. Fay (1998) Regulation of arterial thrombolysis by plasminogen activator inhibitor-1 in mice. Circulation 97: 1002-1008. 

  15. Yin, L. J., H. H. Lin, and S. T. Jang (2010) Bioproperties of potent nattokinase form Bacillus subtilis YJ1. Agric. Food Chem. 58: 5737-5742. 

  16. Astrup, T. and S. Mullertz (1952) The fibrin plate method for estimating fibrinolytic activity. Archs. Biochem. Biophys. 40: 346-347. 

  17. Fay, W. P., A. C. Parker, M. N. Ansari, X. Zheng, and D. Ginsburg (1999) Vitronectin inhibits the thrombotic response to arterial injury in mice. Circulation 93: 1825-1830. 

  18. Fujita, M., K. Hong, Y. Ito, S. Misawa, N. Takeuchi, K. Kariya and S. Nishimuro (1995) Transport of nattokinase across the rat intestinal tract. Biol. Pharm. Bull. 18: 1194-1196. 

  19. Kim, Y. K., S. M. Kim, J. Y. Kim, and O. Kwon (2011) The culture filtrates from Bacillus subtilis natto lowers blood pressure via renin-angiotensin system in spontaneously hypertensive rats fed with a high-cholesterol diet. J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem. 54: 959-965. 

  20. Yuan. J., J. Yang, Z. Zhuang, Y. Yang, L. Lin, and S. Wang (2012) Thrombolytic effects of douchi fibrinolytic enzyme from Bacillus subtilis LD-8547 in vitro and in vivo. BMC Biotechnology 12: 1-9. 

  21. Kotb, E. (2012) Fibrinolytic bacterial enzymes with thrombolytic activity. Springer XII, 74P, ISBN: 978-3-642-24979-2. 

  22. Martin, M. and K. Makise (2002) Natto and its active ingredient nattokinase: a potent and safe thrombolytic agent. Alternative & Complementary Therapies 157-164. 

  23. Borawski, J. and M. My?liwiec (2001) Plasma fibrinogen level is an important determinant of prolonged euglobulin clot lysis time in hemodialysis patients. Clin. Appl. Thromb. Hemost. 7: 296-299. 

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