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식품관련 기업 수요 인력에 대한 연구
Evolution of the Demand for Human Resources in the Food Industry 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.25 no.1, 2012년, pp.163 - 168  

양성범 (유한대학교 식품영양과) ,  이석원 (유한대학교 식품영양과) ,  이용권 (유한대학교 식품영양과) ,  김희동 (고려대학교 대학원) ,  한성희 (고려대학교 생명자원연구소)

초록
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본 연구는 식품 관련 기업과 공공기관에서 요구되는 인력의 역량 항목과 전공과목의 업무 관련 중요도를 조사하고, 여러 종류의 식품 관련 자격증에 대한 가치를 추정하여 식품 관련 인력의 수요를 예측하고자 하였다. 또한 설문조사 결과의 신뢰성을 높이기 위해 식품 기업과 공공 기관의 업무 경험이 적어도 3년 이상된 실무자들을 대상으로 설문 조사를 실시하였다. 기업 및 공공기간에서 신입사원 채용 판단 기준 분석에 있어서 가장 중요하게 보는 것은 인성 및 성격, 식품전문지식 및 컴퓨터 능력의 순으로 나타났다. 기업별 및 공공기관으로 나누어 볼 때, 공공기관에서는 식품전문지식, 출신학교 및 학력이 기업군에 비해 중요하게 여기고 있으며, 자격증은 위탁급식업체에서 가장 중요하게 판단하는 것으로 나타났다. 업무와 전문과목 관련 중요도 분석 결과, 법규 및 위생 관련 과목이 중요하게 판단되는 것으로 나타났다.

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • However, until now, the food industrial requirements for manpower and academic programs for better education toward job related programs had not been surveyed. Therefore, the purpose of this research was to study the mutual relationships between academic and industrial aspects pertaining to human resources with the hope of providing qualified manpower to the food industry by improving academic programs. This work may also offer a path for students who want to find careers in the food industry.
  • This research investigated the mutual relationships between industrial and public requirements for qualified manpower and also studied the importance of academic programs while projecting the manpower requirements of food industrial areas. From the survey results, it was deemed most important to consider personality and character when recruiting employees.

가설 설정

  • Educational background, food sector related licenses, linguistic ability, and OA ability were shown to be the lower scoring responses, respectively. The effects of the business types of the respondents’ companies on answers for screening standards of recruiting are shown in Table 5. The respondents answered that personality and major were the most important regardless of business type. It was deemed most important to consider personality and character when recruiting.
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참고문헌 (13)

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