최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.39 no.2, 2012년, pp.299 - 306
This study conducted an internet survey to explore consumers' behaviors for reducing food wastes and to examine factors affecting their actions. Consumer survey demonstrates that food preparers at home purchase foods two or three times a week on average and most of food wastes are generated in the p...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
음식물 쓰레기를 증가시키는 요인은 무엇인가? | 산업화와 경제성장으로 식생활이 서구화되고, 가공식품의 소비가 증가하는 등 식품의 소비패턴이 크게 변하고 있다. 생활수준 향상, 외식문화 확산, 푸짐한 상차림 선호 등은 음식물 쓰레기를 증가시키고 있다. 음식물 쓰레기 양산은 국가적으로 자원과 에너지 손실을 의미하며, 토양 및 수질오염을 유발하는 등 심각한 환경문제를 발생시킨다. | |
음식물 쓰레기 양산은 어떤 문제는 발생시키는가? | 생활수준 향상, 외식문화 확산, 푸짐한 상차림 선호 등은 음식물 쓰레기를 증가시키고 있다. 음식물 쓰레기 양산은 국가적으로 자원과 에너지 손실을 의미하며, 토양 및 수질오염을 유발하는 등 심각한 환경문제를 발생시킨다. | |
우리나라가 식량자급률이 매우 낮은 국가이기 때문에 예상되는 문제점은 무엇인가? | 우리나라는 식량자급률이 매우 낮은 국가이다. 이용 가능한 음식물의 폐기는 자원 및 에너지의 낭비이며, 농식품의 수입확대를 유발할 것이다. 음식물 쓰레기를 처리하기 위해서는 큰 비용이 지불된다. |
Han JS, Hong SO, Kim JS, Lee JL, Huh SM. 1996. The effect of dietary awareness and dietary habits on the reduction and recycling of food waste products. Journal of the East Asian of Dietary Life 6: 381-391. [in Korean]
Hyeon MJ. 2008. Food waste generated from food service operation in middle school in bucheon, kyeonggi province. Thesis, Korea National University of Education. [in Korean]
Jang W, Kim MG, Kang CM, Park YS. 1997. Analysis of citizen's attitude to the foodwaste(II). Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 5: 53-61. [in Korean]
Jun MJ, Min HS. 2000. A study on effective methods for reducing leftovers in the food service business and industry. Korean Journal of Community Nutrition 5:92-99.
Jung YH, Lee KS. 2001. A study on collection system of food waste and its improvement. Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 9: 170-174. [in Korean]
Jung YK, Lee KH, Choi EH, Kang MS, Kim YK, Huh KS, Lee SY, Park SJ. 2007. A Study on Economic Value Evaluation of Food Resources Discarded to Food Waste. Sudokwon landfill site management corp. [in Korean]
Kang H, Kim JW, Huh HW, Han SH. 1998. Generation of food waste from different sources and its composting measures at the apartment complex. Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 6: 53-66. [in Korean]
Kim EH. 2008. Effects of nutritional education on the reduction of food waste: focused in kyonngi area elementary school student. Thesis, Kyonngi University. [in Korean]
Kim HY, Kim CM, Ko SH. 1997. A study on the actual condition for portion control of meal served by food service operation. Korean Journal of Dietary Culture 12: 79-86. [in Korean]
Kim SH. 1999. A study on the management of food waste in elementary school foodservices. Journal of Korean Society Food Science Nutrition 28: 747-754. [in Korean]
Kim TD. 1999. A survey of solid wastes in andong city. Study of Andong Development 10: 71-88. [in Korean]
Korea Employment Information Service. 2010. 2009 Occupational Employment Statistics. [in Korean]
Lee JI, Im DS. 2003. Benefit-cost analysis based on food waste recycling system. Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 11: 46-52. [in Korean]
Lee MH, Park JS, Kim JO. 1999. Regional optimization of food waste management: Focused on three cities in kyungnam province. Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 6: 53-59. [in Korean]
Ministry of Environment, Korea Environmental Corporation. 2009. 2008 National Waste Generation and Disposal Statistics. [in Korean]
Ministry of Environment, Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries, Ministry of Health and Welfare. 2009. Comprehensive Measure for Decreasing Food Waste. [in Korean]
Nam GW, Son TI. 1994. A survey for source reduction and recycling of household waste in seoul metropolitan area. Journal of Korea Organic Resource Recycling Association 2: 89-98. [in Korean]
Park SW, Shin EM. 2006a. A survey on the awareness for the reduction of food wastes by the use of university cafeteria. Korean Journal of Food and Nutrition 19: 91-102. [in Korean]
Park SW, Shin EM. 2006b. A survey on the dietary home lifestyle for the reduction of food wastes by the period of food purchase. Korean Journal of Food and Nutrition 3: 332-341. [in Korean]
Seo JH, Hong SM, Yu KH, Hwang HJ, Yeum SK, Kim HJ, Yang JA, Seo YE. 2000. Pro-environmental food consumption behavior comparison of housekeeper and cook. Journal of Korean Society Food Science Nutrition 29: 1155-1161. [in Korean]
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.