$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

충북 일부지역 여자 중학생의 체형 인식도에 따른 식습관, 체형 만족도 및 영양지식에 관한 연구
A Study on Dietary Habits, Body Satisfaction and Nutritional Knowledge by Body Image of Middle School Girl Students in Chungbuk Area 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.18 no.5, 2013년, pp.442 - 456  

연지영 (식품의약품안전처 식품영양안전국 영양안전정책과) ,  신기용 (식품의약품안전처 식품영양안전국 영양안전정책과) ,  이순규 (식품의약품안전처 식품영양안전국 영양안전정책과) ,  이혜영 (식품의약품안전처 식품영양안전국 영양안전정책과) ,  강백원 (식품의약품안전처 식품영양안전국 영양안전정책과) ,  박혜경 (식품의약품안전처 식품영양안전국)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to investigate the dietary habits, body satisfaction and nutritional knowledge according to body image of middle school girl students (n = 284). The subjects were classified as lean, normal and fat groups according to body image. The weight, body mass index (BMI) and the sco...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 체형에 대한 왜곡이 심할 것으로 예상되는 여자 중학생을 대상으로 체형인식 정도에 따라 식습관, 간식섭취상태, 체중만족도 및 영양지식을 조사하여 체형에 대한 올바른 가치관 형성 및 바람직한 방향으로 식습관을 형성할 수 있도록 지도하기 위한 영양교육의 기초자료를 마련하고자 하였다.
  • 본 연구는 여자 중학생을 대상으로 주관적인 체형인식도에 따른 식습관, 체형만족도 및 영양지식을 조사하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
청소년기란? 청소년기는 신체적 정신적으로 급격한 성장과 이에 따른 영양요구량이 증가하므로 균형잡힌 식사와 올바른 간식선택이 필요한 시기이다. 또한 가치관 형성과 식습관이 고정되며, 일단 형성된 식습관은 쉽게 교정하기 어려워 성인기 이후까지 영향을 미칠 수 있다(Mary 등 2002).
체형만족도가 낮을 경우 나타나는 증상은? 청소년기는 외모와 체중에 관심이 많은 시기로 자신의 외모에 대한 주관적 관점 및 신체상이 형성되어 객관적인 평가와 차이가 있다고 하였다(Kim 등 2009). 현대사회에서 미의 기준은 마르고 키가 큰 날씬한 체형을 선호하여 비만이 아닌 정상 및 저체중인 경우에도 체형만족도가 낮아 체중감소를 시도하며, 체형만족도가 낮을수록 심리적 불안, 자아 존중감 상실, 자신감 결여 등이 나타난다고 하였다(Kim & Shin 2002; Hong 2008). 특히 여중생의 96.
중학생을 대상으로 가공식품 섭취가 많을 경우 나타나는 증상은? 따라서 교육을 통한 영양지식 습득 및 올바른 식품 선택이 요구된다. 중학생이 주로 섭취하는 간식으로는 과자류, 빙과류, 빵류 등(Kim & Kim 2010; Ko & Kim 2010) 가공식품으로 이러한 가공식품은 열량이 높아 체중을 증가시켜 영양불균형 및 비만 등의 원인이 될 수 있다. 2013년 당류 섭취량 조사결과에 의하면 12~18세 당류 섭취량은 69.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (37)

  1. Bae YJ, Yeon JY (2011): Dietary behaviors, processed food preferences and awareness levels of nutrition labels among female university students living in middle region by breakfast eating. J Korean Diet Assoc 17(4): 387-402 

  2. Brener ND, McManus T, GaLUSKa DA, Lowry R, Wechsler H (2003): Reliability and validity of self-reported height and weight among high school students. J Adolesc Health 32(4): 281-287 

  3. Chung JY, Kim MJ (2007): Using and understanding of nutrition labels and related factors among female adults in the Seoul area. Korean J Community Nutr 12(4): 417-425 

  4. Cowart BJ (1989): Relationships between taste and smell across the adult life span. in C Murphy, WS Cain and DM Hegsted (eds.), Nutrition and the chemical sense in aging: recent advances and current research needs. Ann NY Acad Sci 561: 39-55 

  5. Doo MA, Seo JY, Kim YH (2009): Factors to influence consumption pattern of snacks of middle school students in Ilsan area. J Korean Soc Food Sci Nutr 38(12): 1732-1739 

  6. Eom HS, Jung MJ, Kim SB (2005): A study on nutrition knowledge, dietary aittitide, food habit of middle school students in Chonbuk area. Korean J Community Nutr 10(5): 574-581 

  7. Goh EY, Park ES (2010): Intake of processed food and perceptions of food labeling in middle school students. Korean J Human Ecology 19(1): 179-189 

  8. Han YS, Joo NM (2005): An analysis on the factors of adolescent Obesity. Korean J food Cult 20(2): 172-185 

  9. Hong KH (2008): The influence of male college students' extent of mass media exposure on sociocultural attitude toward appearance and appearance orientation. J Korean Soc Cloth Textiles 32(7): 1149-1159 

  10. Jang HS (2006): Body image recognition, nutrition knowledge and nutrient intakes of middle school students according to the obesity index. J Korean Home Economics Education Assoc 18(2): 97-110 

  11. Jin YH (2002): A comparative study on dietary habits and dietary attitudes among middle school students with different obesity indexes Korean J Community Nutr 7(2): 156-166 

  12. Korea Health Statistics [KHS] (2012): Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES V-2) 2011. pp. 388, 413 

  13. Korean Pediatric Society (2007): The standard of body growth for Korean children and adolescent at 2007. Korean Center for Disease Control and Prevention 

  14. Kim BR, Kim YS (2010): Dietary behaviors, body satisfaction and factors affecting the weight control interest according to gender of middle school students in Wonju area. J Korean Soc Food Sci Nutr 39(9): 1295-1304 

  15. Kim JE, Min HS (2008): Weight-related perceptions, practices and eating behaviors of middle school students: associations with BMI. Korean J Community Nutr 13(1): 13-23 

  16. Kim JH (2009): Perception and utilization of food labels depending on educational experience with the food labeling syatem in middle school students. Korean J Community Living Sci 20(1): 51-59 

  17. Kim JY, Son SJ, Lee JE, Kim JH, Jung IK (2009): The effects of body image satisfaction on obesity stress, weight control attitudes, and eating disorders among female junior high school students. J Korean Home Econ Assoc 47(4): 49-59 

  18. Kim KW, Shin EM (2002): A study on nutrition knowledge, nutritional attitudes, dietary behavior and dietary intake by weight control attempt among middle school female students. Korean J Community Nutr 7(1): 23-31 

  19. Kim MH, Yun YH, Choi MK, Kim EY (2012a): A study on body image recognition and dietary habits of middle school students in the Chungnam area. Korean J Food Nutr 25(2): 338-347 

  20. Kim SH, Joung KH, Chae BS (2007): Dietary life and eating-out style related to breakfast frequency of male students in culinary college. Korean J Community Nutr 12(1): 13-24 

  21. Kim YJ, Jeon ER, Yoo MJ, Jung LH (2012b): Perception and utilization of food labeling system of middle school students in Gwangju. J Korean Soc Food Sci Nutr 41(6): 796-806 

  22. Kim HC, Kim MR (2011): Self-perception of body image and dieting behaviors by gender amomg high school students in Gyeongbuk province. J East Asian Soc Dietary Life 21(4): 587-599 

  23. Kim YS, Kim BR (2012): Intake of snacks, and perceptions and use of food and nutrition labels by middle school students in Chuncheon area. J Korean Soc Food Sci Nutr 41(9): 1265-1273 

  24. Ko SY, Kim KW (2010): Nutrition label use, self-efficacy, snacking and eating behavior or middle school students in Kyunggi area. Korean J Community Nutr 15(4): 513-524 

  25. Lee JH, Woo JH, Chae HJ, Lee EH, Chyun JH (2010): Study of dietary behaviors and snack intake patterns by weight of middle school students in Incheon. Korean J Food Cult 25(4): 366-377 

  26. Lee JS, Ha BJ (2003): A study of the dietary attitude, dietary selfefficacy and nutrient intake among middle school students with different obesity indices in Gyeong-Nam. Korean J Community Nutr 8(2): 171-180 

  27. Lee JS, Yun JW (2003): A study on perception about body image, dietary attitude, dietary self-efficacy and nutrient intake of high school in Busan. J Korean Soc Food Sci Nutr 32(2): 295-301 

  28. Mary S, Dianne LS, Simons F (2002): Individual and environmental influence on adolescent eating behaviors. J Am Diet Assoc 102(S3): S40-S51 

  29. Ministry of Food and Drug Safety [MFDS] (2013): The report of sugar intake: 2008-2011. Cheongwon-gun 

  30. Park JY, Ryu K, Jang HL, Yoon KY (2010): Carbonated beverage consumption among middle school students in Daegu area. J East Asian Soc Dietary Life 20(2): 201-208 

  31. Park SS, Kim NY, Han MJ (2008): Processed food preferences and food and nutrition labeling perceptions of middle school students. Korean J Food Cookery Sci 24(2): 164-173 

  32. Ryu HK (1997): A survey of adolescents' concern and perception about body image (at Miryang city). Korean J Community Nutr 2(2): 197-205 

  33. Ryu HK, Park JA (2002): Perception of body image, eating disorder, eating behaviors and subjective health status of female high school and college students in Daegu area. Korean J Community Living Sci 13(3): 69-80 

  34. Sorensen TI, Stunkard AJ, Teasdale TW, Higgins MW (1983): The accuracy of reports of weight : children's recall of their parents weights 15 years earlier. Int J Obes 7(2): 115-122 

  35. Sung SH, Yu OK, Sohn HS, Cha YS (2007): A comparison of dietary behaviors according to gender and obesity status of middle school students in Jeonju. J Korean Soc Food Sci Nutr 36(8): 995-1009 

  36. Yeon JY, Hong SH, Bae YJ (2012): A study on nutritional status and dietary quality of university students by body image. Korean J Community Nutr 17(5): 543-554 

  37. World Health Organization [WHO] (2000): World Health Organization (2000): The Asia-Pacific perspective: redefining obesity and its treatment. World Health Organization Western Pacific Region. International Association for the Study of Obesity 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로