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Water for crop growth were supplied by irrigation in protected cultivation and these are accumulated in the soil and utilized for crop evapotranspiration. The study for analyzing soil moisture characteristics is necessary for adequate irrigation water and soil water management in protected cultivati...

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AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구에서는 시설재배지 토양수분 소비특성분석을 위하여 물소모가 많다고 알려져 있는 오이 시설재배지에서 관개량, 토양수분 및 기상 모니터링을 하였다. 토양수분 모니터링 결과를 기반으로 토양수분 증가량 및 소비량을 산정하여, 관개량과 토양수분 증가량을 비교하였다.

가설 설정

  • 4는 토양수분 모니터링 지점 및 각 토양수분 측정값의 대푯값이다. 10cm 토층의 토양수분 측정값은 0~25cm 깊이의 대푯값으로, 30cm 토층의 토양수분 측정값은 25~45cm 깊이의 대푯값으로, 60cm 토층의 토양수분 측정값은 45~75cm 깊이의 대푯값으로, 90cm 토층의 토양수분 측정값은 75~100cm 깊이의 대푯값으로 가정하였다. 근군역에서의 토양수분 소비는 대부분 작물에 의해 흡수되며, 근군역 이하 토층에서의 토양 수분 소비는 작물에 의한 소비보다는 하부 토층으로 침투된다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
시설재배지에서 재배되는 작물에 충분한 수분 공급이 필요한 이유는 무엇인가? , 1998b). 시설재배지에서 재배되는 작물은 노지재배작물과 달리 수분을 흡수하는 토층의 범위가 좁고 뿌리가 얕게 분포하여 건조에 취약하기 때문에 충분한 수분 공급이 필요하다. 게다가 시설재배지 내부 온도는 시설 재배지 밖과 비교하여 상대적으로 높게 유지되므로 토양 증발량 및 작물 소비량이 증가할 수 있어 이에 대한 작물의 수분 요구량도 높아질 수 있다 (RDA and NAAS, 2007; Hong, 2013).
우리나라의 토지이용변화는 어떠한가? 최근 고부가가치 농산물에 대한 수요 증대로 시설재배농업의 중요성이 확대되고 있다. 우리나라 토지이용변화를 살펴보면 논과 밭의 면적은 지속적으로 감소하는 추세인 반면 시설재배지는 면적은 유지되고 있으며 규모면에서는 증가하고 있어, 2010년 기준 시설재배지 농가는 전체 농가의 10.2 %를 차지하였다 (http:// kosis.kr/).
시설재배지에서 재배되는 작물의 수분 요구량이 높아질 수 있는 이유는? 시설재배지에서 재배되는 작물은 노지재배작물과 달리 수분을 흡수하는 토층의 범위가 좁고 뿌리가 얕게 분포하여 건조에 취약하기 때문에 충분한 수분 공급이 필요하다. 게다가 시설재배지 내부 온도는 시설 재배지 밖과 비교하여 상대적으로 높게 유지되므로 토양 증발량 및 작물 소비량이 증가할 수 있어 이에 대한 작물의 수분 요구량도 높아질 수 있다 (RDA and NAAS, 2007; Hong, 2013). 하지만, 시설재배지는 강수가 차단되어 작물 생육에 필요한 물을 전량 인위적으로 공급받아야하기 때문에 작물 생육에 적절한 토양 수분 관리를 위해서는 관개 관리가 필요하다.
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참고문헌 (16)

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  3. Choi, S. G., 2012. Analysis of soil moisture redistribution under drip irrigation using numerical method. MS. diss., Seoul: Seoul National University (in Korean with English abstract). 

  4. Choi, S. G., J. Y. Choi, W. H. Nam, S. O. Hur, H. J. Kim, S. O. Chung, and K. H. Han, 2012. Uniformity Assessment of Soil Moisture Redistribution for Drip Irrigation. Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 4(3): 19-28 (in Korean with English abstract). 

  5. Chung, H. W., S. H. Park, S. J. Kim, and Y. S. Chung, 1993. A Study on Root Growth and Soil Moisture Extraction Patten during Growing Period of Upland Crops -Soybean, Redpepper, Sesame-, Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 35(1): 67-75 (in Korean with English abstract). 

  6. Han, K. H., Y. S. Zhang, and D. B. Lee, 2013. Development of irrigation system using IT technologies in protected cultivation. Korean National Committee on Irrigation and Drainage 51: 34-42 (in Korean). 

  7. Hong, E. M., 2013. Nutrient assessment of soil and shallow groundwater in protected cultivation and forest plantation. Ph.D. diss., Seoul: Seoul National University (in Korean with English abstract). 

  8. Hur, S. O., K. H. Jung, C. W. Park, S. K. Ha, and J. G. Kim, 2007. Verification of soil volumetric water content measured by TDR, FDR sensors. Proceedings of 2007 Korea Water Resources Association meeting: 229-235 (in Korean). 

  9. Jung, K. H., D. S. Oh, and S. O. Hur, 2005. Estimation of evapotranspiration in plastic house. 320-327. Sustainable Agriculture Research. Suwon, Gyeonggi: National Academy of Agricultural Science (in Korean with English abstract). 

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  11. Lee, N. H., and S. T. Oh, 2001. A model for estimating reference crop evapotranpiration in the greenhouse, Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 43(4): 50-56 (in Korean with English abstract). 

  12. Lee, N. H., H. H. Hwang, S. W. Nam, S. G. Hong, and W. J. Jean, 1998a. A study on the utilization of irrigation systems for greenhouse farming. Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 40(6): 37-45 (in Korean with English abstract). 

  13. Lee, N. H., H. H. Hwang, S. W. Nam, S. G. Hong, and W. J. Jean, 1998b. A study on the utilization of irrigation water for greenhouse farming. Journal of Korean Society of Rural Planning 4(2), 96-102 (in Korean with English abstract). 

  14. Min, J., H. Zhang, and W. Shi, 2012. Optimizing nitrogen input to reduce nitrate leaching loss in greenhouse vegetable production. Agricultural Water Management 111: 53-59. 

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  16. Shi, W. M., J. Yao, and F. Yan, 2009. Vegetable cultivation under greenhouse conditions leads to rapid accumulation of nutrients, acidification and salinity of soils and groundwater contamination in South-Eastern China. Nutrient Cycle Agroecosystem 83: 73-84. 

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