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제지용 전분을 이용한 문화재 보존용 기능성 풀 개발 (제1보) - 풀의 종류에 따른 접착 특성 -
Development of Glue for Artifact Conservation Using Papermaking Starch (Part 1) - The Nature and Adhesive Strength of Glues - 원문보기

펄프 종이기술 = Journal of Korea TAPPI, v.46 no.4, 2014년, pp.44 - 53  

이선조 ((주) 해성문화재보존) ,  최태호 (충북대학교 농업생명환경대학 목재.종이과학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This research were aimed at developing starches which have high preservability and high bonding strength from corn starch, modified cationic and oxidized corn starches, as compared to the fermented wheat starch. On the lining that attaching the base paper on the back of the work with paste, the coat...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 현재 제지 공정에서 다양하게 사용되고 있는 제지용 변성전분인 양성전분과 산화전분 그리고 제지용 옥수수전분을 이용하여 풀을 제조하여, 문화재 보존에 적합한 접착 능력과, 우수한 가역성, 촉진 열화 시 색변화를 발생 시키지 않고, 보존성이 우수한 전분풀을 개발하는 것을 목적으로 하였다.
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참고문헌 (16)

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