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식물의 발아지수를 이용한 음식물 퇴비의 부숙도 평가
Evaluation of Foodwaste-compost Maturity with the Seed Germination Index of Plants 원문보기

대한환경공학회지 = Journal of Korean Society of Environmental Engineers, v.36 no.10, 2014년, pp.667 - 671  

윤은주 (한국토지주택공사 토지주택연구원) ,  오정익 (한국토지주택공사 토지주택연구원) ,  윤정현 ((주)에코트로닉스)

초록
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연구는 발효-소멸 기술을 통해 생산한 음식물 퇴비의 독성여부를 분석하고자 하는 것으로 무와 얼갈이 배추 종자를 대상으로 발아지수 분석을 통해 퇴비 독성을 분석하였다. 실험결과, 음식물 퇴비의 발아지수는 무, 배추 종자 모두 최소 104, 최대 170으로서 비료 공정규격에서 정한 기준이 70을 크게 상회하는 것으로 나타나 발효-소멸기술에 의한 음식물 퇴비가 퇴비로 사용하기에 적절한 수준으로 부숙이 이루어진 것으로 분석되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

By analyzing seed germination indexes of cabbage and radish, this study aims to evaluate the toxicity of food waste compost, which is produced by fermentation-extinction technology with bio wood chips. In the experimental results, the seed germination index of food waste compost for cabbage and radi...

주제어

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문제 정의

  • 종래 음식물 퇴비에 대한 연구는 초기단계로서 퇴비의 이· 화학적 특성 위주의 분석을 통해 독성여부를 분석하는 것이 대부분으로 본 연구와 같이 실제 작물을 대상으로 발아 실험을 실시한 경우는 거의 없었다. 본 연구는 실제 생육환경과 비슷한 조건 하에서 진행된 발아실험을 통해 실질적인 퇴비독성과 초기 식물 생육에 미치는 영향을 분석했다는 점에 연구의 의의가 있다.
  • 이에 본 연구에서는 최근 실용화 가능성이 높은 기술로 평가받고 있는 발효-소멸기술3)을 적용해 생산된 완성단계의 음식물쓰레기 부숙퇴비를 대상으로 발아 실험을 통해 퇴비 부숙도를 시험해보고자 하였다. 식물 종자를 대상으로 한 발아실험15)은 미숙퇴비 중에 존재하는 여러 가지 독성물질에 의한 피해를 간접적으로 측정하는 것으로 종자 발아율과 뿌리생장률을 통해 독성여부를 평가하는 방법이다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
음식물쓰레기를 재활용하는 대표적인 방법은? 우리나라의 음식물쓰레기는 특히 수분함량이 높고 쉽게 부패하여 악취가 심하기 때문에 소각이나 매립을 통한 처리방식은 심각한 환경오염문제를 야기할 수 있어 환경적 영향이 비교적 적은 재활용방법이 대안으로 검토되고 있다. 음식물쓰레기를 재활용하는 대표적인 방법으로 가축사료 또는 퇴비사용2)을 들 수 있는데, 사료의 경우에는 신선한 재료에 한해 가능한 방법이기 때문에 부패 가능성이 높은 음식물쓰레기의 경우, 퇴비화 하는 것이 현실적 방안으로 부각되고 있다.
우리나라 하루 음식물쓰레기 배출량은? 환경부 자료에 따르면 우리나라 음식물쓰레기 배출량은 약13,209톤/일로서 전체 생활폐기물 발생량의 27%에 달할 정도로 그 비중이 크다.1) 이에 정부에서도 음식물쓰레기 줄이기 종합대책 등을 통해 쓰레기 발생량을 줄이는 정책을 추진하고 있는데, 우리나라 특유의 국물 위주 음식문화에 기인한 발생량을 단기간에 줄이는 것은 무리가 있어, 발생량 감소정책과 더불어 이를 자원화하는 기술 개발에도 중점을 두고 있다.
무와 얼갈이 배추 종자를 대상으로 발아지수 분석을 통해 퇴비 독성을 분석한 결과는? 연구는 발효-소멸 기술을 통해 생산한 음식물 퇴비의 독성여부를 분석하고자 하는 것으로 무와 얼갈이 배추 종자를 대상으로 발아지수 분석을 통해 퇴비 독성을 분석하였다. 실험결과, 음식물 퇴비의 발아지수는 무, 배추 종자 모두 최소 104, 최대 170으로서 비료 공정규격에서 정한 기준이 70을 크게 상회하는 것으로 나타나 발효-소멸기술에 의한 음식물 퇴비가 퇴비로 사용하기에 적절한 수준으로 부숙이 이루어진 것으로 분석되었다.
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참고문헌 (24)

  1. Ministry of Environment, Survey on the Generation of the National waste and Disposal Status, pp. 3-33(2013). 

  2. Shin, D. M., "Plan for making efficient organic composts by using food wastes," Master's degree thesis of Hanyang University(2005). 

  3. Choi, M. S., Oh, J. I. and Kim, J. H., Development for Essential Reduction Technology of Food Wastees from Apartment Complexes-Focusing on the Extinction of Food Wastes using Wood Bio-chip-, LHI, pp. 47-69(2006). 

  4. Oh, J. I., Kim, H. J., Kong, Y. H., Lim, C. Y., Bae, S. W., Gil, M. S., Choi, J. I., Lee, G. Y., Kim, J. Y., Park, J. H. and Lee, J. W., A Study on On-site Practicalization of Food Waste Zero House System by using Fermentation Extinction Technology, LHI, pp. 31-35(2012). 

  5. Oh, J. I., "Variation of Adenosine tri-Phosphate (ATP) in Fermentation-Extinction of Food Wastes with Wood Bio- Chip," J. Kor. Soc. Environ. Eng., 32(4), 363-368(2012). 

  6. Kwak, H.-K., Seong, K.-S., Lee, N.-J., Lee, S.-B., Han, M.-S. and Roh, K.-A., "Changes in Chemical Properties and Fauna of Plastic Film House Soil by Application of Chemical Fertilizer and Composted Pig Manure," Kor. J. Soil Sci. Fert., 36(5), 304-310(2003). 

  7. Kim, J.-H., Cho, C.-H. and Phae, C.-G., "The Effect of Composting Reaction by the Optimal Mixing Ratio, Compost Addition and Kinds of Bulking Agents in the Mixture of Food Waste and Pig's Feces," in Proceedings of the Korea Organic Resource Recycling Association, Spring, pp. 103-108(2004). 

  8. Park, C. G., Lee, Y. S., Cho, K. R., Won, S. H. and Chio, Y. J., "Effects of Maturation Periods of Pig Manure Composts on Growth of Leaf Lettuce (Lactuca sativa L.)," Kor. J. Organic Agric., 9(1), 19-29(2001). 

  9. Kang, S. J., Lee, C. H. and Seo, S. H., "Effect of Water-Extracts from Sludge Compost on Seed Germination," J. Bio-Environ. Control, 16(4), 407-414(2007). 

  10. Oh, T.-S., Kim, C.-H., Hong, C.-G., Cho, Y.-K. and Kim, Y.-W., "Effect on Component Change, Growth Stage and Germination of Plants Depending on Decomposition Period of Agricultural Organic Reduced Substances," Kor. J. Intl. Agric., 25(4), 442-447(2013). 

  11. Jung, J. Y., Jung,. K. Y. and Park, W. K., "Studies on the Optimun Activation Condition for Food Waste Composting by Microorganism in Food Waste," Kor. J. Environ. Agric., 18(3), 272-279(1999). 

  12. Jung, J. Y., Jung,. K. Y. and Nam, S. S., "Evaluation of Compost Qualities with or without Microbial Inoculation for Food Waste Composting," Kor. J. Environ. Agric., 18(3), 280-286(1999). 

  13. Park, S. Y., Rhu, Y. S., Jung, D, H., Lee, J. and Kim, M. I., "Physicochemical Effect on Ultra Thermophilic Aerobic Composting Process," J. Kor. Geo-Environ. Soc., 11(11), 27-36(2010). 

  14. Park, J.-W. and Seo, J.-Y., "Mass Reduction and Physicochemical Properties of the Produced Compost during Composting Domestic Food Wastes in a Small Composter," Kor. J. Environ. Agric., 20(4), 238-243(2001). 

  15. Paik, C.-H., Lee, M.-G. and Kim, C.-H, "Studies on the Correlation between Germination Index and $CO_2$ Emission for Evaluation of the Maturity of Compost Products," J. Kor. Soc. Livestock Housing Environ., 4(2), 183-191(1998) 

  16. National Academy of Agricultural Science, RDA, Standard Fertilizer Prescription, pp. 106-108(2010). 

  17. Lim, H.-Y., Park, E.-H., Park, S.-N. and Kim, K.-H., "The Evaluation of Food Waste Compost and Effects on Soil Environment," in Proceedings of the Korean Society of Soil Science and Fertilizer, Autumn, p. 61(2002). 

  18. Morel, J. L., Colin, F., Germon, J. C., Godin, P. and Juste, C., "Methods for the evaluation of the maturity of minicipal refuse compost," In Composting of Agriculture and Other Waste, ed. J.K. Gasser. Elsevier Applied Science, New York, USA, pp. 56-72(1985). 

  19. Bertoldi, M. N., Citemesi, U. and Griselli, M., "Bulking agent in sludge composting," Compost Sci., 21, 32-36(1975). 

  20. Chen, Y. and Aviad, T., "Effect of humic substances on plant growth. In : P. MacCarty, C. E. Clapp, R. L. Malcolm and P. R. Bloom (eds.) humic substances in soil and crop science : Selected readings," Proceedings of a symposium cosponsored by the International Humic Substances Society, Chicago, IL. pp. 161-186(1990). 

  21. Chen, K. S., Lo, Y. G., Chang, C. H. and Yang, S.S., Utilization of thermophilic actinomycetes in agricultural waste treatement. In : Abstracts of the 2nd International Conference on Environmental Chemistry and Geochemistry in the Tropics. p. 24(1997). Ed. by Tahir, N.M. Kuala Lumpur, Malaysia. 

  22. Oh, T.-S., Kim, C.-H., Hong, C.-G., Cho, Y.-K., and Kim, Y.-W, "Effect on Component Change, Growth Stage and Germination of Plants Depending on Decomposition Period of Agricultural Organic Reduced Substances," Kor. J. Intl. Agric., 25(4), 442-447(2013). 

  23. Wong, M. H., "Effects of animal manure composts on tree (Acasia confusa) seedling growth," Agric. Waste, 13, 261-272(1985). 

  24. National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA Home Page, http://www.nihhs.go.kr, August(2014). 

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