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인천지역 초, 중학교 영양(교)사의 식품 알레르기 관리 실태
Food Allergy Management Status by Dietitians and Nutrition Teachers in Elementary and Middle Schools in Incheon 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.21 no.3, 2016년, pp.247 - 255  

윤아름 (인하대학교 영양교육대학원) ,  이수경 (인하대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: Food allergy appears to be increasing in prevalence and can potentially result in significant damaging impact on children's mental and physical health. This study investigated how dietitians/nutrition teachers in Incheon, where a fatal fool allergy incidence occurred, manage food allergy...

주제어

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문제 정의

  • 인천지역은 2013년 4월에 초등학교에서 우유가 함유된 카레를 먹은 학생이 뇌사상태가 된 식품 알레르기 사고가 발생한 지역으로, 본 연구는 사고 이후 인천지역 초, 중학교의 식품 알레르기 사고경험률, 영양(교)사의 식품 알레르기 관련 업무 수행도와 지식수준을 파악하고, 앞으로 학교에서 식품 알레르기 관리가 나아갈 방안을 알아보고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
식품 알레르기란 무엇인가? 식품 알레르기란 “특정한 식품에 대해 면역학적으로 일어나는 과민 반응으로 식품을 섭취한 후 발생하게 되는 이상 반응 중 면역반응에 의한 질환[1]”으로 알레르기 반응을 일으키는 주요 식품은 50가지 이상이 보고되고 있다[2]. 대표적인 알레르기 유발 식품은 난류, 우유, 메밀, 밀, 땅콩 및 견과류, 대두, 고등어, 조개류, 게, 새우, 돼지고기, 복숭아, 키위, 토마토 등이며 이들 식품의 성분을 함유한 식품이나 식품첨가물도 알레르기 반응을 일으킬 수 있다.
아나필락시스 증상이 일어났을 때 신속한 대처를 하지 못하면 어떤 일이 발생하는가? 호흡곤란, 의식불명, 급격한 혈압저하 등을 일으키는 아나필락시스는 가장 심각한 알레르기 반응으로 불안, 우울함 등의 심리적 증상도 동반할 뿐만 아니라 아동의 경우에는 성장지연을 초래할 수 있다. 뿐만 아니라, 응급상황에는 에피네프린 주사를 투여하는 신속한 대처가 이루어지지 않으면 사망에 이를 수도 있으므로 각별한 주의 및 관리가 필요하다. 현재 식품 알레르기에 대한 명확한 치료방법은 없으며 알레르기를 유발하는 원인 식품을 섭취하지 않는 것이 최선의 방법이다[3].
알레르기 유발 식품에는 어떤 게 있는가? 식품 알레르기란 “특정한 식품에 대해 면역학적으로 일어나는 과민 반응으로 식품을 섭취한 후 발생하게 되는 이상 반응 중 면역반응에 의한 질환[1]”으로 알레르기 반응을 일으키는 주요 식품은 50가지 이상이 보고되고 있다[2]. 대표적인 알레르기 유발 식품은 난류, 우유, 메밀, 밀, 땅콩 및 견과류, 대두, 고등어, 조개류, 게, 새우, 돼지고기, 복숭아, 키위, 토마토 등이며 이들 식품의 성분을 함유한 식품이나 식품첨가물도 알레르기 반응을 일으킬 수 있다. 식품 알레르기 증상은 다양한데 가려움, 따끔거림, 두드러기, 기침, 천식과 구토, 설사, 메스꺼움, 복부 경련 등의 소화기계 증상과 전신 쇼크질환인 아나필락시스가 있다.
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참고문헌 (20)

  1. Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy. J Allergy Clin Immunol 2010; 125(2 Suppl 2): S116-125. 

  2. City of Seoul. Management Manual for Food Allergy Education and Food Service Management [internet]. City of Seoul; 2010 [cited 2016 Mar 1]. Available from: http://fsi.seoul.go.kr/. 

  3. Kwak DK. Research on Introducing Notification System for Food Allergy-Prone Foods in School Meal System [internet]. Ministry of the Interior; 2012 [cited 2016 Mar 1]. Available from: http://www.prism.go.kr/homepage/theme/retrieveThemeDetail.do?cond_research_name&cond_organ_id1341000&cond_research_year_start&cond_research_year_end&cond_brm_super_idNB000120061201100027875&research_id1341000-201200078&pageIndex6&leftMenuLevel110. 

  4. Han YS, Chung SJ, Cho YY, Choi HM, Ahn KM, Lee SI. Analysis of the rate of sensitization to food allergen in children with atopic dermatitis. Korean J Community Nutr 2004; 9(1): 90-97. 

  5. Hong SJ, Ahn KM, Lee SY, Kim KE. The prevalences of asthma and allergic diseases in Korean children. Korean J Pediatr 2008; 51(4): 343-350. 

  6. Yonhap News. High School Students in coma after eating Memiljeon [internet]. Yonhap News; 2011 [cited 2016 Mar 1]. Available from: http://www.yonhapnews.co.kr/local/2011/05/11/0808000000AKR20110511222400064.HTML. 

  7. Yonhap News. An elementary student brain dead after eating school lunch [internet]. Yonhap News; 2013 [cited 2016 Mar 1]. Available from: http://www.yonhapnews.co.kr/society/2013/04/09/0701000000AKR20130409173300065.HTML. 

  8. Han Y. Management of food allergy in the community. Food Sci Ind 2015; 48(1): 24-31. 

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  15. Kim TH. Study on awareness of food allergen labeling [master's thesis]. Kyonggi University; 2013. 

  16. Won JH. A study on the status of awareness and performance of food allergy-related works of nutritionist and nutrition teachers in elementary and high schools in Seoul area [master's thesis]. Sookmyung Women's University; 2015. 

  17. Lim DH. Epidemiology of anaphylaxis in Korean children. Korean J Pediatr 2008; 51(4): 351-354. 

  18. Rhim GS, McMorris MS. School readiness for children with food allergies. Ann Allergy Asthma Immunol 2001; 86(2): 172-176. 

  19. Ahn K. Food allergy: Diagnosis and management. Korean J Asthma Allergy Clin Immunol 2011; 31(3): 163-169. 

  20. Kim KU. Allergy-prone foods, medical prognosis, and diagnosis. Allergy Asthma Respir Dis 2000; 10(1): 94s-100s. 

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