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웹 기반 시스템을 이용한 반정량적 식품섭취빈도 조사지의 적용 및 평가
Application and Evaluation of Web-based Food Frequency Questionnaire for Korean Adolescents 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.21 no.5, 2016년, pp.440 - 450  

염진희 (성신여자대학교 식품영양학과) ,  이승민 (성신여자대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: We previously developed a dish-based semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) for Korean adolescents and reported that it had reasonable reliability and validity. The objective of the current study was to construct a web-based dietary evaluation system applying the FFQ for Ko...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구는 웹 기반 시스템을 이용하여 최근에 개발되고 서면적용시의 신뢰도와 타당도가 검증된 한국 청소년 대상 반정량적 식품섭취빈도조사지[29]를 적용하고 평가하고자 하였다.
  • 웹을 기반으로 한 영양정보, 평가 및 상담 프로그램은 효과적인 도구로 활용될 수 있어[5], 사용자의 다양한 요구를 충족시켜줄 수 있는 웹 기반 영양 관련 프로그램 개발이 필요하다[17]. 본 연구는 최근에 개발되고 서면 적용시의 신뢰도와 타당도가 검증된 한국 청소년 대상 반정량적 식품섭취빈도조사지를 웹 기반 시스템에 적용하여 평가하고자 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
만성질환을 유발하는 주된 원인은? 통계청 자료에 의하면 1965년에는 결핵, 위염, 폐렴 등의 급성감염성질환이 주요 사망원인이었던 것에 반하여 지난 10여 년 동안 에는 암, 심장질환, 뇌혈관질환 등의 만성질환이 줄곧 높은 수위의 사망원인을 차지하였다[1]. 만성질환을 유발하는 주된 원인 중의 하나는 영양소 섭취의 불균형으로 알려져 있다[2].
웹을 기반으로 한 치료 관리법은 관리가 잘 안되는 당뇨환자들에게 유용하다는 점을 시사하는 내용은? 인터넷을 통한 이러한 프로그램의 효과는 적은 비용으로 많은 대상자를 교육할 수 있는 이점이 있으며, 공중보건영양의 위험에 대해 파악하는데 도움을 줄 수 있다고 보고되었다. 관리가 잘 안 되는 당뇨환자들을 대상으로 웹을 기반으로 한 치료 관리법에 대한 연구를 살펴보면, 104명의 당뇨환자를 대상으로 52명은 그들의 일상 치료법으로, 52명은 웹을 기반으로 한 치료법으로 진행한 결과 웹을 기반으로 한 당뇨 관리가 좀 더 효과적으로 나타났다. 따라서 웹을 기반으로 한 치료 관리법은 관리가 잘 안되는 당뇨환자들에게 유용한 관리 방법 중의 하나임을 시사하였다[19].
2013년 국민건강영양조사에 나타난 13-19세 청소년의 식이현황은? 식생활이 점차 서구화 되면서 우리나라 청소년의 영양 불균형이 심각하다. 2013년 국민건강영양조사의 13-19세 청소년 식이현황을 알아본 결과, 비타민A, 칼슘, 리보플라빈, 비타민 C의 섭취가 영양섭취기준에 미달하는 것으로 나타났다. 아울러 에너지와 지방, 나트륨의 경우 필요추정량 또는 상한섭취량 이상으로 섭취하는 비율이 각각 18%, 21.
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참고문헌 (29)

  1. Statistics Korea. The cause of death statistics in 2015 [Internet]. Statistics Korea; 2015 [cite 2015 Sep 30]. Available from: http://kostat.go.kr/portal/korea/index.action. 

  2. Mokdad AH, Marks JS, Stroup DF, Gerberding JL. Actual causes of death in the United States. JAMA 2004; 291(10): 1238-1245. 

  3. Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. In-depth Analysis on the 2013 Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VI-1): Nutrition Survey. Cheongwon: Ministry of Health and Welfare; 2014. 

  4. Willett W. Nutritional Epidemiology. 2nd ed. New York (NY): Oxford University Press; 1998. 

  5. Davison K. Finding nutrition information on the net. J Am Diet Assoc 1996; 96(8): 749-750. 

  6. Lee YM, Moon SJ. Communication technology and network information in food and nutrition. Korean J Nutr 1997; 30(7): 870-878. 

  7. Korea Internet & Security Agency. Summary Report on 2015 Internet Use Survey[Internet]. Korea Internet & Security Agency; 2015 [cited 2016 Oct 4]. Available from: http://isis.kisa.or.kr/board/?pageId060100&bbsId7&itemId813&pageIndex1. 

  8. Arab L, Tseng CH, Ang A, Jardack P. Validity of a multipass, web-based, 24-hour self-administered recall for assessment of total energy intake in blacks and whites. Am J Epidemiol 2011; 174(11):1256-1265. 

  9. Kim MJ, Kim KW, Seo JS, Lee YM, Oh YJ, Ahn HS et al. The development of web-based food selection program for nutrition education of children. Proceedings of 2008 Spring-Summer Symposium of the Korean Society of Community Nutrition 2008; 2008 Jun 20; Seoul: p. 167. 

  10. Rochester CD, Pradel F. Students' perceptions and satisfaction with a web-based human nutrition course. Am J Pharmaceu Edu 2008; 72(4): 91. 

  11. Maes L, Vereecken CA, Gedrich K, Rieken K, Sichert-Hellert W, De Bourdeaudhuij I et al. A feasibility study of using a diet optimization approach in a web-based computer-tailoring intervention for adolescents. Int J Obes 2008; 32: S76-81. 

  12. Hanning RM, Royall D, Toews JE, Blashill L, Wegener J, Driezen P. Web-based food behaviour questionnaire: validation with grades six to eight students. Can J Diet Pract Res 2009; 70(4): 172-178. 

  13. Matthys C, Pynaert I, Keyzer W, Henauw S. Validity and reproducibility of an adolescent web-based food frequency questionnaire. J Am Diet Assoc 2007; 107(4): 605-610. 

  14. Filippi AR, Amodio E, Napoli G, Breda J, Bianco A, Jemni M et al. The web-based ASSO-food frequency questionnaire for adolescents: relative and absolute reproducibility assessment. Nutr J 2014; 13(1): 119. 

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  16. Siapco GS, Oda K, Sabate J. Comparison of a web-based food frequency questionnaire with photograph-assisted food records in assessing nutrient intake of adolescents. FASEB J 2016; 30(1): 1153-1159. 

  17. Hong S, Kim G. Manipulation system for nutrition counseling based on internet. J Korean Diet Assoc 2004; 10(3): 284-292. 

  18. Moore TJ, Alsabeeh N, Apovian CM, Murphy MC, Coffman GA, Cullum-Dugan D et al. Weight, blood pressure, and dietary benefits after 12 months of a web-based nutrition education program (DASH for health): longitudinal observational study. J Med Internet Res 2008; 10(4): e52. 

  19. McMahon GT, Gomes HE, Hohne SH, Hu TM, Levine BA, Conlin PR. Web-based care management in patients with poorly controlled diabetes. Diabetes Care 2005; 28(7): 1624-1629. 

  20. Han JS, Jeong JH. A web-based internet program for nutritional counseling and diet management of patient with diabetes mellitus. J Korean Soc Food Sci Nutr 2004; 33(1): 114-122. 

  21. Hyun TS, Yon MY, Kim SH, Kim NH, An SM, Lee SM et al. Development of a nutrition education website for children. Korean J Community Nutr 2003; 8(3): 259-269. 

  22. Yang IS, Kim HY, Lee HY, Kang YH. Effectiveness of webbased nutritional education program for junior and senior high school students. Korean J Nutr 2004; 37(7): 576-584. 

  23. Dalton JE. Web-based care for adults with type 2 diabetes. Can J Diet Pract Res 2008; 69(4): 185-191. 

  24. Margolis LM, Grediagin A, Koenig C, Sanders LF. Effectiveness and acceptance of web-based learning compared to traditional face-to-face learning for performance nutrition education. Mil Med 2009; 174(10): 1095-1099. 

  25. Sacks N, Cabral H, Kazis LE, Jarrett KM, Vetter D, Richmond R et al. A web-based nutrition program reduces health care costs in employees with cardiac risk factors: before and after cost analysis. J Med Internet Res 2009; 11(4): e43. 

  26. Stopponi MA, Alexander GL, McClure JB, Carroll NM, Divine GW, Calvi JH et al. Recruitment to a randomized web-based nutritional intervention trial: characteristics of participants compared to non-participants. J Med Internet Res 2009; 11(3): e38. 

  27. Alexander GL, McClure JB, Clavi JH, Divine GW, Stopponi MA, Rolnick SJ et al. A randomized clinical trial evaluating online interventions to improve fruit and vegetable consumption. Am J Public Health 2010; 100(2): 319-326. 

  28. Yon MY, Park C, Yoo KH, Hyun TS. Development and evaluation of a nutrition education website for the prevention and management of childhood obesity. Korean J Community Nutr 2012; 17(4): 390-406. 

  29. Yum JH, Lee SM. Development and evaluation of a dish-based semiquantitative food frequency questionnaire for Korean adolescents. Nutr Res Pract 2016; 10(4): 433-441. 

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