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Mobile Application based on Image Processing and a Proportion for Food Intake Measuring 원문보기

韓國컴퓨터情報學會論文誌 = Journal of the Korea Society of Computer and Information, v.22 no.5, 2017년, pp.57 - 63  

Kim, Do-Hyeon (Dept. of Computer and Communications Engineering, Kangwon National University) ,  Kim, Yoon (Dept. of Computer and Communications Engineering, Kangwon National University) ,  Han, Yu-Ri (Dept. of Preventive Medicine, Kangwon National University School of Medicine)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In the paper, we propose a new reliable technique for measuring food intake based on image automatically without user intervention. First, food and bowl image before and after meal is obtained by user. The food and the bowl are divided into each region by the K-means clustering, Otsu algorithm, Morp...

주제어

AI 본문요약
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* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 획득한 영상에서 음식이 차지하는 부분의 면적을 구한 뒤 음식의 높이를 곱한 결과를 음식의 부피로 측정한다. 본 논문에서는 음식의 면적을 구하기 위해 음식의 외곽선을 추출하고 외곽선 내부의 면적을 계산한다. 2.
  • 최근 햄과 소시지 같은 가공육을 매일 50g씩 먹을 경우 대장암 발병률이 18%나 높아진다는 WHO의 연구 발표가 있었다 [1]. 이러한 연구는 연구 대상들이 섭취한 식품과 질병 발병률 사이의 상관관계를 밝히는 것이 목적이다. 그러기 위해선 제일 먼저 연구 대상들의 가공육 섭취량을 조사하여야 한다.
  • 또한 식이조절 관련 연구자들에게는 많은 인력과 시간을 들이지 않고 조사 대상의 음식 종류와 섭취량을 알 수 있는 프로그램이 필요하다. 이에 본 논문에서는 사용자가 식사 시 사용하는 그릇 정보와 식사 전과 후의 음식 영상 두 장을 입력 받아 사용자의 식사량을 측정하는 어플리케이션을 개발하였다. 사용자로부터 입력받은 그릇의 정보로는 그릇의 입구 지름, 깊이 그리고 밑지름이 있다.
  • 기존의 식사량 측정 방식에서 획일화된 기준이 적용되면 식사량을 측정하는 일반적인 사람들은 1인분 기준의 식사량이 정해져 있음에도 불구하고 육안으로 보았을 때 정확한 식사량을 판단할 수 없다는 문제가 있었다. 이에 본 논문에서는 사용자가 실제 사용한 그릇에 대한 정보와 식사 전/후 영상 두 장을 이용한 음식의 체적 측정 방법을 제안하였다. 제안 방법은 사용된 그릇의 정보와 음식의 식사 전과 후의 영상을 입력으로 사용하기 때문에 보다 정확한 식사량을 측정하였다.
  • 3D 모델링을 통하여 식사량을 측정할 경우에는 3D 모델링하기 충분한 사진의 수를 사용자가 입력으로 줘야한다. 이에 본 논문에서는 사용자의 편의성을 위해 한 장의 영상만을 입력 받아 식사량을 측정 할 수 있는 방법을 제안한다
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참고문헌 (14)

  1. Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, http://www.iarc.fr/en/mdeiia-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf 

  2. H.Y. Choi and J.G. Kim "A study on Consumer Wellbeing Trends of Korea", KSVB, Vol.10, No.4, pp. 81-93, 2015. 

  3. J.Y. Kim, H.S. Kim and K.N. Kim, "A study on nutritional intakes in middle income adults based on data from the 5th Korean National Health and Nutrition Examination Survey", Journal of Nutrition and Health, Vol.48, No.4, pp. 364-370, 2015. 

  4. H.R. Kim, "A Study on the Association of Diet Quality and Risk of Mortality and Major Chronic Diseases from Nationally Representative Longitudinal Data", Korea Institute for Health and Social Affairs, Vol.33, No.3, pp. 5-30, 2013. 

  5. B.K. Lim, J.S. Kim, J.H. Yoo and B.T. Zhang, "DietAdviser : A Personalized eHealth Agent in a Mobile Computing Enviroment", Journal of KIISE : Computing Practices and Letters, Vol. 18, No. 6, pp. 459-463, 2012. 

  6. S.Y. Jung, S.H. Ryu and G. G. Lee, "DietTalk : Diet and Health Assistant Based on Spoken Dialog System", Winter Conference of KIISE, pp. 1681-1683, 2014. 

  7. M.H. Kim and H.K. Hong, "2D - 3D Conversion Method Based on Scene Space Reconstruction", The Journal of the Korea Contents Association, Vol.14, No.7, pp. 1-9, 2014. 

  8. T.J. Choi, E.S. Kim and H.M. Lee, "Algorithms to convert 2D image into a 3D model", Proceedings of the Korea Contents Association Conference, pp. 347-348, 2015. 

  9. I.S. Kim, H.T. Kim and J.S. Youn, "A Study on 2D-3D Image Conversion using Depth Map Chart Analysis", KSCI, Vol.23, No.1, pp. 205-208, 2015. 

  10. T. Kanungo, D.M. Mount and N.S. Netanyahu, "An efficient k-means clustering algorithm: Analysis and implementation", IEEE Transactions on PAMI, Vol.24, No.7, pp. 881-892, 2002. 

  11. L. Lucchese and S. Mitray, "color image segmentation: A state-of-theart survey", Proceedings of the Indian National Science Academy, pp. 207-221, 2001. 

  12. Q. Chen, et al., "Modified two-dimensional otsu image segmentation algorithm and fast realisation", IET Image Processing, Vol.6, No.4, pp. 426-433, 2012. 

  13. M. Haralick and S.R. Sternberg, "Image analysis using mathematical morphology", IEEE Transactions on PAMI, Vol.9, No.4, pp. 532-550, 1987. 

  14. R.C. Gonzalez and R.E. Woods, "Digital Image Processing", Kyobobook, pp. 550-560, 2002. 

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