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복숭아 농장 토양에서 Nematodes와 연관된 Lactobacillus spp.의 분리 및 동정
Identification of Lactobacillus spp. associated with nematodes in peach farm soil 원문보기

Korean journal of microbiology = 미생물학회지, v.53 no.3, 2017년, pp.163 - 169  

이우현 (연세대학교 생명과학기술학부) ,  최재임 (연세대학교 생명과학기술학부) ,  이진일 (연세대학교 생명과학기술학부) ,  이원표 (연세대학교 생명과학기술학부) ,  윤성식 (연세대학교 생명과학기술학부)

초록
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복숭아 수확시기에 낙과한 토양에서 Lactobacillus sp. D4와 D5 균주를 분리하였다. 분리한 Lactobacillus sp. D4와 D5 균주를 동정하기 위하여 형태학적 동정, 생화학적 동정 및 16S rRNA 유전자서열 분석을 수행하였다. 16S rRNA 유전자서열 분석 결과 Lactobacillus sp. D4는 Lactobacillus plantarum subsp. plantarum ATCC $14917^T$과 Lactobacillus pentosus ATCC $40997^T$에 각각 99.05%, 98.98% 일치하였으며, Lactobacillus sp. D5는 Lactobacillus pentosus ATCC $40997^T$, Lactobacillus plantarum subsp. plantarum ATCC $14917^T$에 각각 98.71%, 98.64% 일치하였다. Lactobacillus sp. D4와 D5 균주는 당 이용성 비교에서 Lactobacillus plantarum ATCC $14917^T$과 Lactobacillus pentosus ATCC $8041^T$에 비교하여 다른 결과를 나타내었다. 정확한 동정을 위하여 VITEK MS matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) 분석, multiplex PCR, random amplified polymorphic DNA (RAPD)-PCR을 수행하였다. 이러한 결과에 근거하여 Lactobacillus sp. D4와 D5 균주는 Lactobacillus plantarum으로 동정되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Strains D4 and D5 were isolated from peach-rotten soil during the peach harvest season. The isolates were identified based on morphological and biochemical characterization, and identification was determined by 16S rRNA gene sequencing. Results showed that D4 has high similarity to Lactobacillus pla...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • To verify the MALDI-TOF MS analysis we molecularly characterized D4 and D5. 16S rRNA gene sequences of isolates D4 and D5 were uploaded in Eztaxon (http://eztaxon-e.ezbiocloud.net/) for phylogenetic analysis. The GenBank (http://www.
  • Lactobacillus sp. D4와 D5 균주는 당 이용성 비교에서 Lactobacillus plantarum ATCC 14917T과 Lactobacillus pentosus ATCC 8041T에 비교하여 다른 결과를 나타내었다. 정확한 동정을 위하여 VITEK MS matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) 분석, multiplex PCR, random amplified polymorphic DNA (RAPD)-PCR을 수행하였다.
  • D4와 D5 균주를 동정하기 위하여 형태학적 동정, 생화학적 동정 및 16S rRNA 유전자서열 분석을 수행하였다.
  • Multiplex PCR assay was performed using recA gene-based primers: paraF (5′-GTCACAGGCATTACGAAAAC-3′), pentF (5′-CAGTGGCGCGGTTGATATC-3′), planF (5′-CCGTTT ATGCGGAACACCTA-3′), and pREV (5′-TCGGGATTAC CAAACATCAC-3′).
  • 정확한 동정을 위하여 VITEK MS matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) 분석, multiplex PCR, random amplified polymorphic DNA (RAPD)-PCR을 수행하였다.

대상 데이터

  • All the LAB strains other than the isolates used in this study were purchased from the American Type Culture Collection (ATCC), including L. plantarum ATCC 14917T, L. pentosus ATCC 8041T, L. acidophilus ATCC 4356T, L. rhamnosus ATCC 7469T.
  • The collected samples were appropriately diluted serially in sterile saline solution (0.85% NaCl w/v), and isolated using a de Man-Rogosa-Sharpe (MRS; Difco) medium supplemented with 0.005% bromocresol purple (Yakuri), 0.02% sodium azide (Sigma), and 1.5% agar.
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