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클러스터 분석을 이용한 황련 추출물 항산화 활성 최적화 추출공정
Optimization of the Extraction Process and Antioxidant Capacity of Coptis chinensis Franch Extract through Cluster Analysis 원문보기

공업화학 = Applied chemistry for engineering, v.29 no.5, 2018년, pp.604 - 612  

부민민 (서울과학기술대학교 정밀화학과, 나노바이오화장품연구실, 화장품종합기술연구소) ,  현송화 (서울과학기술대학교 정밀화학과, 나노바이오화장품연구실, 화장품종합기술연구소) ,  박수남 (서울과학기술대학교 정밀화학과, 나노바이오화장품연구실, 화장품종합기술연구소)

초록
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황련은 여러 가지 질병 치료에 사용되는 효과적인 전통약용식물이다. 하지만 황련 추출물의 생리활성성분 함량에 영향을 미치는 주요 인자 및 생리활성성분과 항산화 효능의 상관관계는 아직 알려지지 않았다. 따라서 본 논문에서는 용매, 온도 및 추출 시간이 황련 추출물의 생리 활성성분의 함량과 항산화 활성에 미치는 영향을 조사하였다. 클라스터를 이용하여 분석한 결과, $35^{\circ}C$에서 추출시간 30 min인 에탄올(50% 에탄올 : 50% 물) 조건으로 추출 시, 생리활성성분 함량 및 항산화 활성이 제일 높으므로 공장에서 사용하기에 가장 적합한 추출조건임을 확인하였다. 다중선형회귀분석 결과, 총 페놀화합물 함량은 DPPH소거 활성에 기여하였으며 총 알칼로이드 함량과 총 플라보노이드 함량은 FRAP활성에 기여하였다. 이상의 결과들로부터 황련의 추출 조건이 생리 활성 화합물의 수율 및 항산화 활성을 조절가능하며, 이는 공업적인 응용에 중요한 정보를 제공할 수 있을 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Coptis chinensis Franch is a valuable traditional oriental medicinal plant used for the treatment of various diseases. The major factors affecting the content of bioactive compounds and the relationship between bioactive compounds and antioxidant capacities of Coptis chinensis Franch were poorly und...

주제어

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AI 본문요약
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제안 방법

  • The extracts’ radical scavenging ability was analyzed according to the method described in a previous study[15], with some modifications.
  • To evaluate the influence of the solvent, temperature and extraction time on the extraction yields of bioactive components as well as their anti-oxidative activity, a factorial experiment (5 × 4 × 4) was designed.
  • We could ignore the extraction time since this did not significantly affect the yield of TAC, TPC and DPPH⋅ scavenging activity based on statistical analysis.

대상 데이터

  • Berberine chloride form, quercetin, gallic acid, α-tocopherol, Folin-Ciocalteu reagent, DPPH⋅ (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl), sodium carbonate monohydrate, iron(III) chloride hexahydrate, ferric chloride, TPTZ (2,4,6-tripyridyl-s-triazine), and sodium acetate trihydrate were all obtained from Sigma-Aldrich (St. Louis, MO, USA).

데이터처리

  • Pearson’s correlation was administered to test for correlation between bioactive compounds and antioxidant capacity.
  • Pearson’s correlation was used to test for correlation between variables, and correlations were considered significant at p < 0.05.
  • The differences between the means were analyzed by Duncan’s test of One-Way Analysis of variance (ANOVA).
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참고문헌 (28)

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