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[국내논문] Effect of caffeine on the antibacterial activity of Lactobacillus casei: caffeine and antibacterial activity of L. casei 원문보기

Korean journal of agricultural science, v.46 no.4, 2019년, pp.981 - 989  

Jang, Eunjeong (Division of Life Science and Chemistry, College of Natural Science, Daejin University) ,  Park, Jin A (Division of Life Science and Chemistry, College of Natural Science, Daejin University) ,  Kim, Young Ha (Division of Life Science and Chemistry, College of Natural Science, Daejin University) ,  Kim, Ho (Division of Life Science and Chemistry, College of Natural Science, Daejin University)

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Coffee is a popular beverage worldwide, and the scale of consumption is growing rapidly. Many studies have shown that increased coffee consumption has various effects on human health, including beneficial effects on liver diseases, clinical type 2 diabetes, and Parkinson's disease. However, the infl...

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문제 정의

  • 하지만 이와 같은 유산균의 항균력에 직접적인 영향을 미칠 수 있는 음식물 속 물질에 대한 연구는 미미한 실정이다. 따라서 본 연구에서 커피 속 카페인이 유산균의 항균력에 미치는 영향을 평가해보고자 하였다.
  • L. casei 배양상등액의 항균효과가 대장균의 세포막 손상과 관련이 있는지를 확인해보고자 하였다. 시험관에 대장균과 L.
  • , 2014). 따라서 연구자 등은 최근 다량 섭취되고 있는 커피 속 카페인이 L. casei의 항균력에 미치는 영향을 확인해 보고자 하였다. 1 mg/mL 농도의 카페인 자체가 항균력을 나타내기 때문에(Al-Janabi, 2011), 연구자 등은 L.
  • casei가 나타내는 항균력의 주요 요소로 고려된다(Tagg and Dierksen, 2003). 따라서 연구자 등은 카페인 자극 후 나타나는 L. casei의 증가된 항균력이 젖산 생성량 변화와 연관이 있는지를 확인해보고자 하였다. 이를 위해, 카페인(0.
  • , 2014). 연구자 등은 카페인 자극으로 증가하는 L. casei의 항균력이 상대 세균의 세포막 손상과 관련이 있는지 확인해보았다. 이를위해, L.
  • 본 연구는 커피의 주성분인 카페인이 장내 유익균으로 알려져 있는 유산균의 항균력에 미치는 영향을 확인하는 것이다. 이를 위해 L.
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참고문헌 (25)

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