최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.32 no.6, 2019년, pp.730 - 737
이성빈 (단국대학교 환경자원경제학과) , 양성범 (단국대학교 환경자원경제학과)
The purpose of this study was to derive practical improvement measures for the food traceability system that could improve food reliability and secure food safety. To this, in our survey May-June, 2019, 567 adult males and females were analyzed for recognition and experience of the food traceability...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
식품이력추적에서 기록 및 관리하는 정보의 항목은 무엇인가? | 조제유류의 경우 수입․가공․판매업자 중 영업장 면적이 300 m2이상인 자만 의무대상이다. 기록 및 관리하는 정보의 항목은 식품이력추적관리번호, 제조업소 명칭 및 소재지, 제조일자, 유통기한 또는 품질유지기한, 제품 원재료 정보, 유전자재조합식품여부, 생산량, 그 밖에 공개하고자 하는 정보, 기능성 내용(건강기능식품에 한함)으로 구성되어 있으며, 식품이력관리시스템(www.tfood.go.kr)을 통해 관리한다. 식품이력관리시스템의 경우 다른 이력제도와는 달리 소비자의 인지도 및 활용도가 아직 낮은 것으로 나타났다(Park CW 2014). | |
식품이력추적관리제도의 목적은 무엇인가? | 정부는 식품안전사고에 대한 대응력 강화를 통한 신뢰도 상승과 식품안전의 확보를 위해 식품이력추적관리제도를 도입했다. 농산물은 농산물이력추적관리제도(www. | |
식품이력관리시스템에서 이행 의무대상사업자가 제한적이기 때문에 발생하는 문제점은 무엇인가? | 둘째 의무대상사업자가 제한적이다. 특수용도식품(영․유아식품, 조제유류)의 경우 제조 · 수입 · 가공 · 판매업자가 이력추적의 의무대상사업자이며, 건강기능식품의 경우 제조·수입업자만이 이력추적의 의무대상사업자이다. 이로 인해 의무대상이 아닌 단계에서는 이력추적이 어렵다(Park HJ 2012). 셋째 제도 본연의 목적과 맞지 않는 기록․관리 대상 정보가 존재한다. |
Cho SG, Choi SH, Lee HJ, Son EA, Shin YM, Kang YS, Jung BD, Hong GP. 2017. Study on expansion of food traceability system and linkage of logistics information. Ministry of Food and Drug Safety
Cho SG, Lee HJ, Son EA. 2016. A survey on information of food traceability desired by consumers. Ministry of Food and Drug Safety
Choi JH. 2017. A study on the integration of food history information for the entire production, processing and distribution process. Ministry of Food and Drug Safety
FOODINFO. 2016. Food traceability in major countries of foreign countries management system status. Ministry of Food and Drug Safety
Kang SH. 2010. The effects of perception of middle school students over nutrition labelling on snack in Hadong. Master's Thesis, Silla Univ. Busan. Korea
Lee JT. 2016. A study on the establishment of information linkage strategy from production to consumption. Ministry of Food and Drug Safety
Lee KI, Hwang YJ, Woo BJ, Cho SH, Jung SM, Jung JH, Ahn JS, JU MB. 2011a. A study on the expansion and revitalization of the food traceability management system of agricultural products. Korea Rural Economic Institute
Lee MS, Park BI, Lim SS, Kim SA, Kim NH, Yoon SJ, Jeon JH, Park TH, Kim HW, Kim HS, Kim YH. 2011b. A study on consumer's recognition for food traceability and the public relations strategies. Ministry of Food and Drug Safety
MFDA. 2019. 2018 Food production results. Ministry of Food and Drug Safety. Available from https://www.mfds.go.kr/docviewer/skin/doc.html?fn20190823041738254.pdf&rs/docviewer/result/stat0018/30198/2/201910 [cited 5 October 2019]
Moon ES. 2011. Study on improvement of social recognition on traceability system. Ministry of Food and Drug Safety
Park CW. 2014. A study on phased implementation for food traceability management system and link with agriculture and manufactured food traceability. Ministry of Food and Drug Safety
Park HJ. 2012. A study on improvement of food traceability system. Korea Consumer Agency
Seok DS, Yang SB. 2018. A study on introduction of new food labeling for reduction of sodium intake. Korean J Food Nutr 31:143-148
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.