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건강기능식품의 섭취 시 주의사항 표시제도 개선에 대한 연구
A Study on Improvement of Labeling on the Caution for Intake for Health Functional Food 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.32 no.3, 2019년, pp.202 - 207  

박선정 (식품안전정보원) ,  양성범 (단국대학교 환경자원경제학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study was to analyze labeling improvements and evaluate willingness to pay for health functional foods with a focus on the caution for intake. For this study, we conducted a survey on health functional food intake behavior, confirmation and improvements of cautions for intake. ...

주제어

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AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 건강기능식품의 ‘섭취 시 주의사항’ 에 대한 인식과 개선 요구 사항에 대해 분석한다.
  • 본 연구는 건강기능식품 안전관리 제도 중 하나인 ‘섭취 시 주의사항’에 대한 개선 방향을 제시하기 위해 전국 성인 남녀 610명을 대상으로 건강기능식품 섭취 행태, ‘섭취 시 주의사항’의 확인 및 개선, ‘섭취 시 주의사항’ 개선에 대한 추가지불의사를 분석하였다.

가설 설정

  • 섭취 시 주의사항을 개선하기 위해서 건강기능식품 제조 업체의 비용이 일부 증가할 수 있으며, 이로 인해 해당 제품의 가격 상승이 예상된다. 따라서 응답자에게 이러한 상황을 설명한 후 현재 건강기능식품의 가격을 100%라고 가정한다면 추가적으로 어느 정도 지불할 수 있는지에 대해 질문하였다. 이때 추가지불의사 수준은 0%(지불하지 않음)에서 30%까지 1% 단위로 제시하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
건강기능식품의 기능성은 무엇을 의미하는가? 2%로 꾸준히 성장하고 있다(MFDS 2018). 건강기능식품의 기능성이란 인체의 구조 및 기능에 대해 영양소를 조절하거나 생리학적 작용 등과 같은 보건 용도에 유용한 효과를 얻는 것을 의미한다(Ministry of Government Legislation 2018). 따라서 많은 연구자에 의해 동, 식물 유래의 원료, 소재, 성분 등에 대한 기능성 연구 및 평가방법에 대한 연구가 활발히 이루어지고 있다(Kang JH 2005; Chung & Lee 2012; Lee BJ 2013; Kim 등 2014; Cho 등 2015; Park 등 2015; Kwon 등 2016).
건강기능식품 표시 사항은 어떤 정보를 제공하는가? 건강기능식품 표시 사항 중 ‘섭취 시 주의사항’은 소비자에게 건강과 직접적으로 관련된 정보를 제공한다는 점에서 매우 중요하다. 또한 소비자의 건강 및 체질 상태, 치료용 약물복용 여부, 건강에 도움을 받고자 하는 기능성원료 및 건강 기능식품의 종류 등 다양한 정보를 제공한다. 따라서 ‘섭취 시 주의사항’ 정보를 잘 활용하면 이상사례 등의 발생 확률을 낮출 수 있다.
건강기능식품이란 무엇인가? 건강기능식품은 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 제조․가공한 식품으로 2017년 말 현재 매출액은 약 2조 2,374억 원, 최근 4년간의 연평균 성장률은 약 11.2%로 꾸준히 성장하고 있다(MFDS 2018).
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참고문헌 (18)

  1. Cha MH, Kim YK. 2008. Moderating effect of health motivation, health concern and food involvement on the relationship between consumption value and purchasing intentions of healthy functional food. J Korean Soc Food Sci Nutr 37:1435-1442 

  2. Cho EJ, Bang MA, Cho SS. 2015. Validation of analytical method of marker compounds in extract of pear pomace as a functional health ingredient. J Korean Soc Food Sci Nutr 44:1682-1686 

  3. Choi SI, Kwak JH. 2007. A study on effect of silver consumer's lifestyle on purchase satisfaction and repurchase intention of the health functional foods. Korean J Food Nutr 20:334-340 

  4. Chung KT, Lee SH. 2012. Current status of registered Korean patents related to the health functional food for skin care. Korean J Food Nutr 25:308-316 

  5. Kang JH. 2005. Clinical trial of functional food for weight control. Food Ind Nutr 10:1-4 

  6. Kang YJ, Jung SJ, Yang JA, Cha YS. 2007. School dietitians' perceptions and intake of healthy functional foods in Jeonbuk province. J Korean Soc Food Sci Nutr 36:1172-1181 

  7. Kim HK. 2004. Current status and prospect of nutraceuticals. Food Ind Nutr 9:1-14 

  8. Kim JH, Kim JY, Kwak JS, Paek JE, Jeong S, Kwon O. 2014. Systematic review of the effect of glucosamine on joint health while focused on the evaluation of claims for health functional food. J Korean Soc Food Sci Nutr 43:293-299 

  9. Kim NY, Chae HS, Park SJ, Yoon DI, Seo KT, Bae HS. 2012. Investigation on the perception of the ginseng and ginseng products among university students in Yeongsu, Gangwon-do. Korean J Food Nutr 25:454-459 

  10. Korean Health Supplements Association. 2018. 2018 Health Supplement Survey. pp.101-105 

  11. Kwon JG, Kim JK, Seo C, Hong SS, Ahn EK, Seo DW, Oh JS. 2016. Method for validation of caffeoylquinic acid derivatives in Ligularia fischeri leaf extract as functional ingredients. J Korean Soc Food Sci Nutr 45:61-67 

  12. Lee BJ. 2013. Development of functional food using fermented marine organism. Food Ind Nutr 18:8-12 

  13. Ministry of Food and Drug Safety. 2018. Production performance of health functional foods. Available from http://www.mfds.go.kr/docviewer/skin/doc.html?fn20180929055800381.pdf&rs/docviewer/result/stat0018/30195/1/201904 [cited 15 April 2019] 

  14. Ministry of Government Legislation. 2018. Health functional foods act. Available from http://www.law.go.kr/lsInfoP.do?lsiSeq202700&efYd20190314#0000 [cited 15 April 2019] 

  15. Park SY, Kim JE, Choi CY, Lee DW, Kim KM, Yoon G, Yoon IS, Moon HS, Cho SS. 2015. Analytical validation of rosmarinic acid in water extract of Perilla frutescens britton var. acuta Kudo as functional health ingredient. J Korean Soc Food Sci Nutr 44:85-88 

  16. Seok DS, Yang SB. 2018. A study on introduction of new food labeling for reduction of sodium intake. Korean J Food Nutr 31:143-148 

  17. Yoon HJ, Shin HS, Hwang SY, Yang BH, Shon DH. 2015. Status of technology development for functional food coping with allergy. Food Sci Ind 48:38-49 

  18. Yu DS, Kim HK. 2016. A study on the effect of consumer's benefits and attitudes on the functional health food purchasing intention. Asia-Pac J Bus Ventur Entrep 11:189-204 

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