미생물에 대한 항균효과를 이용한 한약 전탕팩의 유효기한 연구 Establishment of the Expiration Date of Herbal Formula Decoction Pouch by Antimicrobial Activities Against Microorganisms원문보기
Objectives: To establish the expiration date of herbal decoction pouch, the change in antimicrobial activities was measured according to storage temperature and period. Methods: Five herbal formulas, Gyeji-tang, Jakyakgamcho-tang, Saengmaek-san, Paljung-san, and Dangguisu-san, with antimicrobial act...
Objectives: To establish the expiration date of herbal decoction pouch, the change in antimicrobial activities was measured according to storage temperature and period. Methods: Five herbal formulas, Gyeji-tang, Jakyakgamcho-tang, Saengmaek-san, Paljung-san, and Dangguisu-san, with antimicrobial activity were selected from 51 herbal formulas commonly used in traditional Korean medical institutions. Five herbal formula decoction pouches were prepared and stored at room temperature (RT) or 4℃ from 0 to 12 weeks to evaluate the antimicrobial activity against Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, or Vibrio parahaemolyticus. The antimicrobial activities were evaluated by the disk diffusion method (disk size: 10 mm). Results: The decoction pouches of Gyeji-tang and Jakyakgamcho-tang maintained antimicrobial activity against V. parahaemolyticus from week 0 (14 mm) to week 12 (14 mm) at both temperatures. Saengmaek-san pouch had antimicrobial activities against V. parahaemolyticus and B. cereus from week 0 (19 mm and 20 mm) to week 12 (both 18 mm), respectively. At RT and 4℃, the antimicrobial activity of Paljung-san pouch was maintained week 0 (17 mm) to week 12 (both 13 mm) against B. cereus. Against L. monocytogenes, the antimicrobial activity of Dangguisu-san pouch showed 27 mm at week 0 and 23 mm (RT) and 24 mm (4℃) at week 12, respectively. Conclusion: According to increase of the storage duration, the antimicrobial activities of 5 herbal formula decoction pouches decreased slightly but remained up to 12 weeks. These results can be used as important data to establish the expiration date of herbal formula decoction pouches.
Objectives: To establish the expiration date of herbal decoction pouch, the change in antimicrobial activities was measured according to storage temperature and period. Methods: Five herbal formulas, Gyeji-tang, Jakyakgamcho-tang, Saengmaek-san, Paljung-san, and Dangguisu-san, with antimicrobial activity were selected from 51 herbal formulas commonly used in traditional Korean medical institutions. Five herbal formula decoction pouches were prepared and stored at room temperature (RT) or 4℃ from 0 to 12 weeks to evaluate the antimicrobial activity against Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, or Vibrio parahaemolyticus. The antimicrobial activities were evaluated by the disk diffusion method (disk size: 10 mm). Results: The decoction pouches of Gyeji-tang and Jakyakgamcho-tang maintained antimicrobial activity against V. parahaemolyticus from week 0 (14 mm) to week 12 (14 mm) at both temperatures. Saengmaek-san pouch had antimicrobial activities against V. parahaemolyticus and B. cereus from week 0 (19 mm and 20 mm) to week 12 (both 18 mm), respectively. At RT and 4℃, the antimicrobial activity of Paljung-san pouch was maintained week 0 (17 mm) to week 12 (both 13 mm) against B. cereus. Against L. monocytogenes, the antimicrobial activity of Dangguisu-san pouch showed 27 mm at week 0 and 23 mm (RT) and 24 mm (4℃) at week 12, respectively. Conclusion: According to increase of the storage duration, the antimicrobial activities of 5 herbal formula decoction pouches decreased slightly but remained up to 12 weeks. These results can be used as important data to establish the expiration date of herbal formula decoction pouches.
이처럼 한약 유효기한을 제시한 다양한 방법의 기존 연구들 중에서, 항균효과를 기준으로 한 유효기한이 비교적 짧게 보고되어 있었다. 이에 본 연구자들은 한방의료기관에서 다빈도로 처방되는 51종의 한약처방을 대상으로 10종 미생물 균주에 대한 항균활 성을 평가한 선행 연구 결과 9) 를 바탕으로 농도 의존 적으로 항균 활성이 증가되는 유효 한약처방 5종 (계지탕, 작약감초탕, 생맥산, 팔정산, 당귀수산)을 선정 하여 본 실험에 적용하였다. 5종의 한약처방 전탕팩을 제조하여 상온 (23±1℃)과 냉장 (4±1℃)의 보관 온도에서 보관 기간별 시료를 사용하여 미생물에 대한 항균 효과를 관찰하였으며 이를 기준으로 한약 전탕팩의 유효기한을 설정하고자 하였다.
제안 방법
이에 본 연구자들은 한방의료기관에서 다빈도로 처방되는 51종의 한약처방을 대상으로 10종 미생물 균주에 대한 항균활 성을 평가한 선행 연구 결과 9) 를 바탕으로 농도 의존 적으로 항균 활성이 증가되는 유효 한약처방 5종 (계지탕, 작약감초탕, 생맥산, 팔정산, 당귀수산)을 선정 하여 본 실험에 적용하였다. 5종의 한약처방 전탕팩을 제조하여 상온 (23±1℃)과 냉장 (4±1℃)의 보관 온도에서 보관 기간별 시료를 사용하여 미생물에 대한 항균 효과를 관찰하였으며 이를 기준으로 한약 전탕팩의 유효기한을 설정하고자 하였다.
대상 데이터
계지탕, 작약감초탕, 생맥산, 팔정산, 당귀수산 등 5종 한약처방의 구성약재 및 양은 각 한의서의 기원에 따른 비율로 제조하였으며 각 처방의 구성약재 양은 Table 1에 나타내었다. 5종의 처방 (계지탕과 팔정산 각 4 kg, 작약감초탕, 생맥산 및 당귀수산 각 2 kg)에 대하여 약 10배수의 물을 넣어 100℃에서 2시간 동안 초고속 진공 저온 추출기 (COSMOS-660, Kyungseo E&P, Incheon, Korea)를 이용하여 추출한 후, 추출액을 약 2 L로 농축하여 30 mL씩 파우치 포장한 후 상온 (23±1℃)과 냉장 (4±1℃)에 각각 보관하였다.
실험에 사용한 그람양성균주인 Bacillus cereus와 Listeria monocytogenes, 그리고 그람음성균주인 Vibrio parahaemolyticus는 한국미생물보존센터 (Korean Culture Center of Microorganisms; KCCM, Seoul, Korea) 에서 구입한 후, 한남대학교 미생물 유전학교실에서 보관하여 사용하였다. B.
이론/모형
monocytogenes에 대해서 전탕팩의 보관방법 및 보관기간에 따른 항균활성을 평가하였다. 항균활성의 평가에는 디스크 확산법을 사용하였으며, 간단히 서술하면 다음과 같다. 각 배양 조건에서 16시간 배양된 균주를 새로운 배지에 10배로 희석한후 100 μL를 해당 평판배지에 균일하게 도말하였다.
성능/효과
계지탕, 팔정산, 당귀수산, 생맥산, 작약감초탕 5개 한약처방 전탕팩을 상온과 냉장 방법으로 보관하며 각각 B. cereus, L. monocytogenes, 또는 V. parahaemolyticus에 대해 12주까지 매주 항균활성을 평가한 결과, 시험 기간 중 한약처방에 따라 항균활성의 변화는 나타났으나 12주까지는 모두 항균활성을 유지하였다. 따라서 항균활성을 기준으로 할 때, 5종 한약처방 전탕팩의 유효기한은 상온 및 냉장 모두에서 최소 12주로 제시될 수 있다.
parahaemolyticus에 대해 12주까지 매주 항균활성을 평가한 결과, 시험 기간 중 한약처방에 따라 항균활성의 변화는 나타났으나 12주까지는 모두 항균활성을 유지하였다. 따라서 항균활성을 기준으로 할 때, 5종 한약처방 전탕팩의 유효기한은 상온 및 냉장 모두에서 최소 12주로 제시될 수 있다.
후속연구
본 연구에서는 최대 12주까지만 항균효과를 평가하였고, 항균활성이 유지된 12주까지를 유효기한으로 제시하였지만, 그 이후에도 지속적인 항균활성 평가가 진행되었다면 한약처방 전탕팩의 유효기한이 더 연장되었을 수 있다는 연구의 제한점이 있다.
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Available from: URL:https://kin.naver.com/qna/detail.nhn?d1id7&dirId70304&docId340234081&qb7ZWc7JW9IOuztOq0gOq4sOqwhA&encutf8§ionkin&rank1&search_sort0&spq0
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