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NTIS 바로가기Journal of the convergence on culture technology : JCCT = 문화기술의 융합, v.6 no.4, 2020년, pp.499 - 505
황재철 (을지대학교 보건환경안전학과) , 정명진 (을지대학교 보건환경안전학과) , 오소윤 (을지대학교 보건환경안전학과) , 최동아 (을지대학교 보건환경안전학과) , 최민재 (을지대학교 보건환경안전학과)
식품제조업은 다른 제조업종에 비해 상대적으로 남성 대비 여성 재해자의 수가 많은 편이며 그 수는 꾸준히 증가하고 있다. 고령화 사회로 접어듦에 따라 재해연령 또한 높아지고 있다. 이는 식품제조업종에서도 뚜렷이 나타나고 있다. 따라서 본 연구는 식품제조업의 소규모 사업장에서 연령 및 성별에 따른 근로자들의 안전·보건 인식에 대하여 설문조사를 실시하였으며. 그중 고령 여성 근로자들에 초점을 맞추어 재해 특성을 분석해 재해율이 감소할 방안을 제시하고자 한다.
Compared to other manufacturing industries, the food manufacturing industry has a relatively large number of women casualties compared to men, and the number is steadily increasing. The age of casualties is also increasing as the society enters into an aging society. This is also evident in the food...
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Korea Occupational Safety & Health Agency, "A Study on the Characteristics of Industrial Accidents and Safety and Health Management Plan of Older Workers," 2006.
Ministry of Employment and Labor, "Employment and Labor Statistics Yearbook," 2017.
Korea Occupational Safety and Health Agency, "Industrial Accident Statistics," 2015-2019.
Hongjin Jeon and Sookyoung Kim. Development of health management guidelines for female workers (2nd year)-Analysis of health barriers and effects of female workers. Incheon: Korea Occupational Safety and Health Research Institute, 2003.
Korea Occupational Safety and Health Agency, "Safety and Health of Elderly Workers," 2006.
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오픈액세스 학술지에 출판된 논문
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