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차조기 추출물의 면직물에 대한 염색성과 항균기능성 평가
The Dyeing Properties and Antibacterial Function of Perilla frutescens var. acuta Extract on Cotton 원문보기

韓國染色加工學會誌 = Textile coloration and finishing, v.33 no.3, 2021년, pp.105 - 112  

김성숙 (영남대학교 의류패션학과) ,  박영미 (영남대학교 의류패션학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the proper dyeing conditions, fastness and functionality of cotton fabrics dyed with Perilla frutescens var. acuta extract. Repeat dyeing, combination dyeing of persimmon juice and fermentation dyeing were conducted as dyeing conditions. It was confirmed that the ΔE an...

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AI 본문요약
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문제 정의

  • 이에 본 연구는 차조기의 약리적 기능성 향상을 위한 연구의 일환으로 단일 염색의 반복에 따른 염색성, 감 염색과의 복합염색과 발효 염색을 통해 염색성의 증가효과를 검증해 보고 견뢰도, 항균성의 기능성을 평가하여 이너웨어 및 침장 소재로 사용 가능성을 확인하고자 면직물에 대한 천연염료로서 차조기의 다양한 염색 방법을 탐색하였다.
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참고문헌 (17)

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  17. K. C. Min, Y. C. Shin, K. Jo, and Y. S. Kim, "Food Sanitation Management", Gwangmungak, Seoul, 2008. 

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