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[국내논문] 크림 굴(Crassostrea gigas) 그라탕의 제조공정 최적화
Process Optimization for Processing of Oyster Crassostrea gigas Gratin with Cream Sauce 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.55 no.2, 2022년, pp.102 - 110  

이창영 (경상국립대학교 수산식품산업화 기술지원센터) ,  김예율 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  손숙경 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  이석민 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  오선화 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  김진수 (경상국립대학교 수산식품산업화 기술지원센터)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to optimize the processing process for the oyster Crassostrea gigas gratin with cream sauce (OG-CS). The optimum concentration of added milk for oyster extract with milk (OE-M) was 35.0% based on the frozen-boiled oyster (F-BO), as suggested by the results of sensory evaluat...

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문제 정의

  • , 2018) 등이 보고되어 있으나, 신세대 소비자 니즈를 반영한 HMR 굴 그라탕 등의 개발에 대한 연구는 전무하다. 본 연구는 참굴의 소비 패턴 다양화, 가격 안정화, 위생성 확보 및 소비자 니즈 등을 고려한 일련의 연구로 크림 굴 그라탕의 제조공정 최적화를 시도하였다.
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