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[국내논문] 오리엔탈소스 훈제굴(Crassostrea gigas) 통조림의 제조공정 최적화 및 관능특성
Processing Optimization and Sensory Characteristics of Canned Smoked Oysters Crassostrea gigas in Oriental Sauce 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.55 no.3, 2022년, pp.284 - 293  

이지운 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  윤인성 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  권인상 (경상국립대학교 식품영양학과) ,  김진수 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  이정석 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  허민수 (경상국립대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, we aimed to optimize the blending conditions of sunflower oil (A), water (B), and oriental sauce (C) for canned smoked oysters Crassostrea gigas in oriental sauce (SOO). Using response surface methodology (RSM), we found that the optimal independent variables [X1, A/(B+C); X2, B/C] ba...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 굴 가공품의 다양화를 위해 훈제굴과 간장을 베이스로 한 오일 등의 재료를 더해 기호성과 활용성이 높은 오리엔탈 소스를 포함하는 훈제굴 통조림의 최적화된 제조공정을 개발하고, 이의 주요 특성에 대하여 살펴보고자 한다.
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