$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 마른김(Pyropia sp.) 가공 공정에서의 미생물 오염도 및 전기분해수의 처리 효과
Microbial Contamination Level and Disinfection Effect of Electrolyzed Water in the Production Process of Dried-Laver Pyropia sp. 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.55 no.5, 2022년, pp.662 - 669  

조종락 (목포대학교 수산물안전독성연구소) ,  홍도희 (국립수산과학원 식품위생가공과) ,  김영목 (부경대학교 식품공학과) ,  김현중 (목포대학교 식품공학과) ,  김정목 (목포대학교 수산물안전독성연구소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study is to test the effects of electrolyzed water treatment on dried-laver Pyropia sp. processing facilities to control microbial contamination. Following the progression of the process to the next step, as well as during the lapse between process operating hours, the contaminat...

주제어

표/그림 (9)

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

문제 정의

  • 따라서 본 연구의 목적은 마른김 가공 공정에서 미생물학적 오염도를 낮출 수 있는 방안을 마련하고자 제조 공정에서의 미생물 오염도 조사 및 사용 용수와 김 성형 후 압착공정에 사용되는 스펀지의 전기분해수 처리에 따른 살균 효과를 확인하고자 하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (25)

  1. Ahn HJ, Yook HS, Kim DH, Kim S and Byun MW. 2001. Identification of radiation-resistant bacterium isolated from dried laver (Porphyra tenera). J Korean Soc Food Sci Nutr 30, 193-195. 

  2. An AK and Lee HS. 2000. A simulation study on microbiological evaluation of Kimbap manufacturing process in summer and winter. Korean J Community Nutr 5, 333-342. 

  3. Baek EY. 2020. A study on the current state and problems of laver drying-processing industry. J Fish Mar Sci Edu 32, 713-724. https://doi.org/10.13000/JFMSE.2020.6.32.3.713. 

  4. Choi JD and Jeong WG. 2001. Bacteriological and physiochemical water quality of seawater in Tongyeong habor, Korea. J Korean Fish Soc 34, 611-616. 

  5. Han AR. 2017. Effect of microbial reduction in dried laver and its processing by sterilizer and UV irradiation. M.S. Thesis, Mokpo National University, Muan, Korea. 

  6. Huang YR, Hung YC, Hsu SY, Huang YW and Hwang DF. 2008. Application of electrolyzed water in the food industry. Food Control 19, 329-345. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2007.08.012. 

  7. Hwang MS, Kim SM, Ha DS, Baek JM, Kim HS and Choi HG. 2005. DNA sequences and identification of Porphyra cultivated by natural seeding on the southwest coast of Korea. Algae 20, 183-196. https://doi.org/10.4490/algae.2005.20.3.183. 

  8. Jeong SH, Shin SB, Oh EG, Jo MR, Yoon MC, Lee HJ and Son KT. 2017. Sanitary evaluation for seawater and laver Pyropia sp. in the major laver growing areas, Korea. Korean J Fish Aquat Sci 50, 343-351. https://doi.org/10.5657/KFAS.2017.0343. 

  9. Jo CU, Lee NY, Hong SP, Kim YH and Byun MW. 2004. Microbial contamination of the food materials for manufacturing Korean laver roll (Kimbab) and the effect of gamma irradiation. J Food Sci Nutr 9, 236-239. https://doi.org/10.3746/jfn.2004.9.3.236. 

  10. Kim AJ and Shin JK. 2014. Nonthermal sterilization of dried laver by intense pulsed light with batch system. Korean J Food Sci Technol 46, 778-781. https://doi.org/10.9721/KJFST.2014.46.6.778. 

  11. Kim BR, Kim KBWR, Kim MJ, Kang BK, Bark SW, Pak WM, Ahn NK, Choi YU and Ahn DH. 2015. Effect of electrolyzed water for reducing coliform bacteria on Undaria pinnatifida. Microbiol Biotechnol Lett 43, 31-37. https://doi.org/10.4014/mbl.1410.10003. 

  12. Kim MH, Jeong JW and Cho YJ. 2004. Cleaning and storage effect of electrolyzed water manufactured by various electrolytic diaphragm. Korean J Food Preserv 11, 160-169. 

  13. Kim YJ, Oh HS, Kim MJ, Kim JH, Goh JB, Choi IY and Park MK. 2016. Identification of electron beam-resistant bacteria in the microbial reduction of dried laver (Porphyra tenera) subjected to electron beam treatment. Korean J Food Preserv 23, 139-143. https://doi.org/10.11002/kjfp.2016.23.1.139. 

  14. Kwon K, Ryu DG, Jeong MC, Kang EH, Jang Y, Kwon JY, Kim JM, Shin IS and Kim YM. 2018. Analysis of microbial contaminants and microbial changes during dried-laver Pyropia spp. processing. Korean J Fish Aquat Sci 51, 8-14. https://doi.org/10.5657/KFAS.2018.0008. 

  15. Lee HJ, Byun HS, Kim JH, Park HY, Jung KJ and Lee TS. 1999. Bacterial contamination of dried laver products. Bull Nat Fish Res Dev Ins 57, 211-226. 

  16. Lee SJ, Sung NJ and Kang SK. 2014. Effect of acidic electrolyzed water on the quality improvement of boiled-dried anchovy. Korean J Food Preserv 21, 357-364. https://doi.org/10.11002/kjfp.2014.21.3.357. 

  17. Lee TK, Lee HJ, Byun HS, Kim JH, Park MJ, Park HY and Jung KJ. 2000. Effect of heat treatment in dried lavers and modified processing. J Korean Fish Soc 33, 529-532. 

  18. MFDS (Ministry of Food and Drug Safety). 2020. Korean Food Standards Codex. Retrieved from http://www.foodsafetykorea.go.kr/foodcode/01_01.jsp on Jan 7, 2020. 

  19. Noh BY, Hwang SH and Cho YS. 2019. Microbial contamination levels in Porphyra sp. distributed in Korea. Korean J Fish Aquat Sci 52, 180-184. https://doi.org/10.5657/KFAS.2019.0180. 

  20. Noh SY. 2016. Study on bacterial monitoring during manufacturing process and storage of the seasoned laver. M.S. Thesis, Sungkyunkwan University, Suwon, Korea. 

  21. Ock YS. 2010. Some schemes for the sustainable development of Korean laver industry. J Fish Bus Adm 41, 25-44. 

  22. Son KT, Lach T, Jung Y, Kang SK, Eom SH, Lee DS, Lee MS and Kim YM. 2014. Food hazard analysis during driedlaver processing. Fish Aqua Sci 17, 197-201. https://doi.org/10.5657/FAS.2014.0197. 

  23. Techcross Holdings Inc. 2019. Method for Manufacturing Dry Laver Using Sterilized and Purified Water. Korean Patent 10-2031119, Korean Intellectual Property Office, Daejeon, Korea. 

  24. Teng H, Lee SH and Lee WY. 2013. Sterilization effect on mulberries (Morus alba L.) washed with electrolyzed water and chlorine dioxide. J East Asian Soc Diet Life 23, 654-661. 

  25. Yoo JY and Jang KI. 2011. Changes in quality of soybean sprouts washed with electrolyzed water during storage. J Korean Soc Food Sci Nutr 40, 586-592. https://doi.org/10.3746/jkfn.2011.40.4.586. 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로