$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

유통 조미건어포 중 프로피온산, 안식향산, 소브산 함유량 조사
Determination of Propionic, Benzoic, and Sorbic Acids in Dried Seasoned Seafood Products in Korea 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.38 no.5, 2023년, pp.311 - 318  

장우진 (중앙대학교 식품생명공학과) ,  최종윤 (중앙대학교 식품생명공학과) ,  김성재 (중앙대학교 식품생명공학과) ,  하상도 (중앙대학교 식품생명공학과) ,  이지현 (중앙대학교 식품생명공학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

본 연구는 국내 유통 조미건어포 27건 중 프로피온산, 안식향산, 소브산 함량을 분석하였다. 식품의약품안전처 식품공전의 분석 방법으로 GC-FID를 이용하여 프로피온산을 분석하였고 HPLC-DAD를 이용하여 안식향산과 소브산을 분석하였다. 그 결과 총 27건 중 프로피온산은 16건(검출률 59%), 안식향산은 불검출, 소브산은 7건(검출률 26%)이 검출되었다. 조미건어포에서 프로피온산은 ND-125.10 mg/kg의 농도로 검출이 되었으며 이는 미생물 최소저해농도 이하의 수치로 보존 효과를 나타낼 수 없는 농도로 보여 의도적으로 첨가되지는 않았을 것으로 사료된다. 또한, 소브산의 경우 소르빈산 칼륨이 표기된 시료에서만 검출되었으며 표기된 시료 8건 중 7건에서만 검출이 되었다. 소브산 검출 시료의 경우 658.18 mg/kg의 농도까지 검출이 되었으며, 이는 그 사용 기준에 적합한 수치였다. 본 연구는 향후 조미건어포에 대한 안전 관리를 위한 기초자료로 사용될 수 있을 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to determine the contents of propionic, benzoic, and sorbic acids in dried seasoned seafood products (n=27) sold in Korea. Propionic acid was determined using a gas chromatogramphy-flame ionization detector. Benzoic and sorbic acid were analyzed by using a high-performance l...

주제어

참고문헌 (37)

  1. Msagati, T.A.M., 2013. The chemistry of food additives and?preservatives, John Wiley & Sons, Hoboken, NJ, USA, pp?128-129. 

  2. Luck, E., Jager, M., 1997. Antimicrobial Food Additives,?Propionic acid, Springer, Berlin, Germany, pp 145-151. 

  3. Luck, E., Jager, M., 1997. Antimicrobial Food Additives:?Benzoic acid, Springer, Berlin, Germany, pp 174-182. 

  4. Luck, E., Jager, M., 1997. Antimicrobial Food Additives,?Sorbic Acid, Springer, Berlin, Germany, 152-167. 

  5. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2023, May 15).?Standards for use by item. Retrieved from http://www.foodsafetykorea.go.kr/foodcode/04_03.jsp?idx820 

  6. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2023, May 15).?Notice of partial revision of "Standard and specifications for?food additives". Retrieved from https://www.mfds.go.kr/brd/m_99/down.do?brd_idntc0021&seq44090&data_tpA&file_seq1 

  7. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2023, May 15).?Notice of partial revision of "Standard and specifications for?food additives" Retrieved from https://www.mfds.go.kr/brd/m_99/down.do?brd_idntc0021&seq44822&data_tpA& file_seq1 

  8. U.S. Food and Drug Administration (FDA), (2023, May 15).?Food additives status list. Retrieved from https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/food-additive-status-list 

  9. Minister for Health, Labour and Welfare, (2023, May 15). Standards for use, according to use categories. Retrieved from https://www.ffcr.or.jp/en/upload/StandardsforUseFeb32021.pdf 

  10. Australia New Zealand Food Authority, (2023, May 15). Substances that may be used as food additives. Retrieved from https://www.foodstandards.gov.au/code/Documents/Sched%2015%20Food%20additives%20v157.pdf 

  11. World Health Organization (WHO), (2023, May 15). Evaluations?of the joint FAO/WHO expert committee on food additives?(JECFA), propionic acid. Retrived from https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/3438 

  12. World Health Organization (WHO), (2023, May 15). Evaluations of the joint FAO/WHO expert committee on food additives (JECFA), sorbic acid. Retrived from https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/2443 

  13. World Health Organization (WHO), (2023, May 15). Evaluations of the joint FAO/WHO expert committee on food additives?(JECFA), benzoic acid. Retrived from https://apps.who.int/foodadditives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/4530 

  14. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2023, May 15).?Food and food additves production status. Retrived from https://www.index.go.kr/unity/potal/main/EachDtlPageDetail.do;jsessionidoYfXUN3q_FiXqIh1uH0f_tQ7Q3ODfCVhljD1kf_G.node11?i dx_cd2864 

  15. Korea Rural Economy Institute (KREI), (2023, May 15).?Processed food consumer attitude survey deep dive reports.?Retrieved from https://www.krei.re.kr/foodInfo/selectBbsNttView.do?key749&bbsNo434&nttNo159222&searchCtgry&searchCndall&searchKrwd&pageIndex1&integrDeptCode 

  16. Korea Consumer Agency (KCA), (2023, May 15). Beer franchise pubs safety investigation in dried fish. Retrived from?https://www.kca.go.kr/smartconsumer/board/download.do?menukey7301&fno10009467&bid00000146&did1001027578 

  17. Yoon, M.H., Hong, H.G., Lee, I.S., Park, M.J., Yun, S.J.,?Park, J.H., Kwon, Y.O., A survey of the safety in seasoned?dried fishes. J. Food Hyg. Saf., 24, 143-147 (2009). 

  18. Korea Food Research Institute (KFRI), (2023, May 15).?Monitoring of preservatives produced naturally in fisheries?products. Retrieved from https://scienceon.kisti.re.kr/srch/selectPORSrchReport.do?cnTRKO201900003414 

  19. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), Food Code,?MFDS, Cheongju, Korea (2023). 

  20. Saito, I., Oshima, H., Kawamura, N., Uno, K., Yama, M.,?Determination of sorbic, dehydroacetic, and propionic acids?in cheese by liquid chromatography and gas chromatography. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 70, 507-509 (1987). 

  21. Azzam, K., Saad, B., Hashim, N., Rahim, A., Talib, K.,?Determination of propionates and propionic acid in bakery?products using gas chromatography. Int. Food Res. J., 17,?1107-1112 (2010). 

  22. Tungkijanansin, N., Alahmad, W., Nhujak, T., Varanusupakul, P., Simultaneous determination of benzoic acid, sorbic?acid, and propionic acid in fermented food by headspace?solid-phase microextraction followed by GC-FID. Food?Chem., 329, 127161 (2020). 

  23. Saad, B., Bari, M.F., Saleh, M.I., Ahmad, K., Talib, M.K.,?Simultaneous determination of preservatives (benzoic acid,?sorbic acid, methylparaben and propylparaben) in foodstuffs?using high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A, 1073, 393-397 (2005). 

  24. Guarino, C., Fuselli, F., La Mantia, A., Longo, L., Development of an RP-HPLC method for the simultaneous determination of benzoic acid, sorbic acid, natamycin and lysozyme?in hard and pasta filata cheeses. Food Chem., 127, 1294-1299 (2011). 

  25. Cheng, Z., Ran, Q., Liu, J., Deng, X., Qiu, H., Jia, Z., Su, X., Rapid Determination for benzoic acid, sorbic acid, phenyl-lactic acid, phenylalanine, and saccharin sodium in vinegar?by high-performance liquid chromatography-UV. Food?Anal. Methods, 13, 1673-1680 (2020). 

  26. International Councol for Harmonisation of Technical?Requirements for Pharmaceuticals for Human Use (ICH),?(2023, May 15). Validation of Analytical Procedures: Text?and Methodology, Q2(R1). Retrieved from https://database.ich.org/sites/default/files/Q2%28R1%29%20Guideline.pdf 

  27. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), Guidelines on?standard procedures for preparing analysis method, MFDS,?Cheongju, Korea (2016). 

  28. Yun, S.S., Kim, J., Lee, S.J., So, J.S., Lee, M.Y., Lee, G.,?Lim, H.S., Kim, M., Naturally occurring benzoic, sorbic, and?propionic acid in vegetables. Food Addit. Contam. Part B,?12, 167-174 (2019). 

  29. Seo, Y., Sung, M., Hwang, J., Yoon, Y., Minimum inhibitory?concentration (MIC) of propionic acid, sorbic acid, and benzoic acid against food spoilage microorganisms in animal?products to use MIC as threshold for natural preservative?production. Food Sci. Anim. Resour., 319-330 (2022). 

  30. Kim, D.B., Jang, G.J., Yoo, M., Lee, G., Yun, S.S., Lim, H.S.,?Kim, M., Lee, S., Sorbic, benzoic and propionic acids in fishery products: a survey of the South Korean market. Food?Addit. Contam. Part A, 35, 1071-1077 (2018). 

  31. Noh, J.E., Kim, B.K., Kim, H.K., Kwon, J.H., Effects of γ -?irradiation on the quality of seasoned cuttle during storage. J.?Korean Soc. Food Cult., 19, 516-523 (2004). 

  32. Gonzalez-Garcia, R.A., McCubbin, T., Navone, L., Stowers,?C., Nielsen, L.K., Marcellin, E., Microbial propionic acid?production. Ferment., 3, 21 (2017). 

  33. Korea Health Industry Development Institute (KHIDI), (2023, May?15). Dietary intake of food additive by Korean population - Preservatives, antioxidant. Retrieved from https://scienceon.kisti.re.kr/srch/selectPORSrchReport.do?cnTRKO201700002026 

  34. Oh, C.H., Naturally occurring propionic acid analysis in seasoned cod by direct solvent extraction. J. Korean Soc. Food?Sci. Nutr., 47, 742-749 (2018). 

  35. U.S. Food & Drug Administration (FDA), (2023, March 28).?Code of federal regulations title 21. Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr184.1021 

  36. Sieber, R., Butikofer, U., Bosset, J.O., Benzoic acid as a natural compound in cultured dairy products and cheese. Int?Dairy J., 5, 227-246 (1995). 

  37. Han, N., Park, S.Y., Kim, S.Y., Yoo, M.Y., Paik, H.D., Lim,?S.D., Change of naturally occurring benzoic acid during?skim milk fermentation by commercial cheese starters. J.?Dairy Sci., 99, 8633-8637 (2016). 

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로