$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

홍삼가공식품의 식품유형별 및 제형별 진세노사이드 함량 비교
Comparative Analysis of Ginsenoside Content in Processed Red Ginseng Foods Based on Food Type and Formulation 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.39 no.2, 2024년, pp.163 - 170  

이윤정 (서울시보건환경연구원) ,  장민수 (서울시보건환경연구원) ,  이인숙 (서울시보건환경연구원) ,  김현정 (서울시보건환경연구원) ,  장현정 (서울시보건환경연구원) ,  황인숙 (서울시보건환경연구원)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

서울 시내 유통점과 온라인 쇼핑몰에서 구입한 홍삼함유식품 66건과 건강기능식품 홍삼제품 35건의 기능 성분인 진세노사이드 함량을 비교·분석하였다. 홍삼함유식품 66건 중 전통시장에서 구입한 2건은 진세노사이드가 검출되지 않았고 64건의 제품에서는 진세노사이드 함량에 대한 기준은 없지만 일일 섭취량 기준 0.55-71.56 mg을 함유하고 있었다. 건강기능식품의 홍삼제품은 진세노사이드 평균 함량이 분말형 제품을 제외하고 일일 섭취량 기준 18.23 mg으로 홍삼함유식품의 8.80 mg 보다 약 2배 정도가 많았다. 홍삼과 흑삼 비교 시 진세노사이드 함량은 홍삼 제품이 흑삼 제품보다 많거나 비슷하였으나 분말형 제품의 경우 흑삼 제품이 2배 많았다. 제형별 진세노사이드 평균 함량은 일일섭취량 기준 농축액 21.95 mg으로 가장 많고 분말 형태 12.54 mg, 스틱형 7.36 mg, 파우치형이 4.10 mg 순이었다. 흑삼제품은 고기능성으로 알려져 있으나 대부분 일반 식품으로 판매되고 있어 건강기능식품 수준의 관리와 규제가 필요할 것으로 보이며 흑삼의 규격기준 설정 이후에는 흑삼제품의 기능성분 함량 재평가가 필요할 것으로 판단된다. 스틱형이나 농축액 제품의 경우 건강기능식품뿐만 아니라 일반식품인 액상차, 홍삼음료로도 널리 판매되고 있어 식품유형 표시를 명확히 해야 할 것으로 보인다. 최근 면역력 향상을 위한 소비자의 관심 증가로 다양한 건강기능식품의 수요가 늘어나고 있다. 따라서 홍삼을 함유한 식품을 섭취 목적에 맞게 선택할 수 있도록 정확한 함량정보 제공을 위해 다양한 제품에 대한 지속적인 품질평가가 필요하다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Red ginseng is manufactured as a health-functional food and is also present in various food types and in different product forms. However, there is currently no standardized regulation of ginsenoside content in foods containing red ginseng. In the present study, we analyzed the ginsenoside content o...

주제어

참고문헌 (25)

  1. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2024, March 6). Korea health functional food code. Retrieved from https://various.foodsafetykorea.go.kr/fsd/#/ext/Document/FF? 

  2. Jeong, H.C., Hong, H.D., Kim, Y.C., Rho, J., Kim, K.T., Cho, C.W., The research trend of ginsengprocessing technology and the status of ginseng industry. Food Sci. Ind., 45, 59- 67 (2012).? 

  3. Kim, S.T., Heo, C.H., Kim, S.H., Lee, W.J., Jang, S.K., Joo, S.S., Quality stability of products containing fermented ginseng berry extracts. J. Food Hyg. Saf., 34, 473-479 (2019).? 

  4. Kim, D.C., Lee, T.J., In, M.J., Potential of proteolytic enzyme treatment for production of Korean redginseng extract. J. Appl. Biol. Chem., 62, 385-389 (2019).? 

  5. Jeong, S.H., Im, W.H., Lim, Y.H., Kim, H.J., Ginsenoside contents and biological activities of blackginseng Pung-gi. J Korean. Immuno-Yakchim Soc., 5, 9-17 (2016).? 

  6. Lee, G.D., Optimization of formation of the ginsenoside Rg3 in black ginseng steamed with acetic acid solution. Korean J. Food Preserv., 27, 66-73 (2020).? 

  7. Nam, K.Y., Lee, N.R., Moon, B.D., Song, G.Y., Shin, H.S., Choi, J.E., Changes of ginsenosides and color from black ginsengs prepared by steaming-drying cycles. Korean J. Med. Crop Sci., 20, 27-35(2012).? 

  8. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2024, March 6). Trends in food and drug production and consumption based on food and drug statistics. Retrieved from https://www.mfds.go.kr/brd/m_382/list.do? 

  9. Ipsos, (2024, March 6). South Korea 2021 leading the way: resilience, perspectives & innovations. Retrieved from https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/publication/documents/2021-04/ipsosflair-SouthKorea-eng.pdf? 

  10. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2024, March 6). Food code. Retrieved fromhttps://various.foodsafetykorea.go.kr/fsd/#/ext/Document/FC? 

  11. National Agricultural Products Quality Management Service (NAQS), (2024,March 6). Notification No. 2020-6. Retrieved https://www.naqs.go.kr/mobile/multiboard/board/detail.naqs?menuMN30792&groupno282&cate0&page1&schTye&schKeyword&seq55399? 

  12. Kim, H.J., Kwak, I.A., Kim, H.J., Ahn, J.S., Son, Y.B., A study on the amendment scheme of ginsenoside content standard regulation for red ginseng products in Korea. J. Food Hyg. Saf., 28, 24-30 (2013).? 

  13. Yu, J., Jang, I.B., Moon, J.W., Jang, I.B., Lee, S.W., Suh, S.J., Physicochemical characteristics of a 4-year-old ginseng based on steaming temperatures and times. Korean J. Med. Crop. Sci., 27, 86-95 (2019).? 

  14. Lee, E.S., You, K.M., Kim, S.Y., Lee, K.S., Park, S.J., Jeon, B.S., Park, J.T., Hong, S.T., A Study on the utilization of byproducts from honeyed red ginseng: optimization of total ginsenoside extraction using response surface methodology. Food Eng. Prog., 21, 79-87 (2017).? 

  15. Kim, J.P., Kim, J.H., Gang, G.L., Yang, Y.S., Hong, S.J., Kim, E.S., Moon, Y.W., Lee, J.C., Song, H.J., Chung, J.K., A survey on the content and safety of red ginseng products. Korean J. Food Sci. Technol., 43, 413-418 (2011).? 

  16. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), 2020. Ingredients of ginseng and red ginseng, Notice No. 2020-128. MFDS, Cheongju, Korea, pp. 64-67.? 

  17. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), 2020. Ginsenocide (No, 3-55), Notice No. 2018-12. MFDS, Cheongju, Korea, pp. 384-388.? 

  18. Association of Official Agricultural Chemists (AOAC), (2024, March 6). How to meet ISO 17025 requirements for method verification. Retrieved from https://www.aoac.org/wp-content/uploads/2019/09/ALACC-method-verification.pdf? 

  19. Kim, D.K., Choi, S.J., Lee, M.Y., Yun, E.S., 2015. 2015 KFN international symposium and annual meeting : ginsenoside and sugar content of red ginseng products, The Korean Society of Food Science and Nutrition, Busan, Korea, pp.267.? 

  20. Lee, K.H., Lee, D.Y., Lee, S.E., Nam, K.Y., Hwang, G.B., Kim, H.D., Lee, J.W., Choi, J.H., Ahn, Y.S., Kim, S.Y., Kim, G.S., Evaluation onextraction conditions and HPLC analysis method for ginsenosides in Panax ginseng. Korean J. Med. Crop. Sci., 24, 47-54 (2016).? 

  21. Consumer 24, (2024, March 6). Red ginseng concentrate. Retrieved from https://www.consumer.go.kr/user/ftc/consumer/cnsmrBBS/79/selectInfoRptDetail.do?infoIdA1078607&page1&row10&searchCnsmrClId&searchCnsmrClType&upper-ProductClId&searchGbnREGIST_DT&cntntsNm&upperCntntsNm&rnum1&infoTyIdList&cntntsId00000566&infoRealmIdList&infoPrdlstIdList&searchRangesearchRange-All&searchKeyword%ED%99%8D%EC%82%BC? 

  22. Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), (2024, March 6). Notice regarding food productmanufacturing notification (black ginseng). Retrieved from https://www.mfds.go.kr/brd/m_841/view.do?seq31419&srchFr&srchTo&srchWord &srchTp&itm_seq_10&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page91? 

  23. Kwon, S.W., (2024, March 6). Investigation for establishing the standardization of black ginseng. Retrieved from https://doi.org/10.23000/TRKO201700017629? 

  24. Nam, K.Y., Choi, J.E., Hong, S.C., Pyo, M.K., Park, J.D., Recent progress in research on anticanceractivities of Ginsenoside-Rg3. Korean J. Pharmacogn., 45, 1-10 (2014).? 

  25. Kim, E.H., Kim, S.W., Park, S.J., Kim, S., Yu, K.M., Kim, S.G., Lee, S.H., Seo, Y.K., Cho, N.H., Kang, K., Soung, D.Y., Choi, Y.K., Greater efficacy of blackginseng (CJ EnerG) over red ginseng against lethal influenza A virus infection. Nutrients, 11, 1879 (2019). 

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로