[국내논문]당밀 농축 용액 기반 유기성 액비 사용에 따른 시설재배 고추의 생육 특성, 토양 양분 균형 및 효소 활성도 분석 Analysis of Soil Nutrient Balance and Enzymatic Activity and Growth Characteristics of Red Pepper under Protected Cultivation Using Organic Liquid Fertilizer Based on Condensed Molasses Soluble원문보기
시설 재배 작물의 생산량을 증대시키고자 화학 비료를 투입하는 경우 토양의 물리화학적 특성과 생물학적 특성이 손상될 수 있다. 화학 비료의 문제를 완화시킬 수 있는 대안으로 발효 찌꺼기를 기반으로 하는 유기성 액비의 활용이 늘어나고 있다. 본 연구에서는 비종별 처리에 따른 시설 재배 고추의 생육 특성과 생산량을 조사하고, 양분 이용 효율을 분석하며, 토양의 화학성과 미생물 활성도 변화를 측정하여 화학 비료와 무기성 및 유기성 액비의 효과에 대해 비교하고 분석하고자 하였다. 네 가지 비종별 처리구는 무비구(CON)와 화학 비료 처리구(CF), 무기성 액비 처리구(CL), 유기성 액비 처리구(OL)로 구성되었다. 토양과 식물체의 양분 함량과 식물체의 양분 이용 효율, 토양의 미생물 효소 활성도를 분석하였다. 유기성 액비를 처리한 고추의 전체 생체중과 건물중이 증가하였으며, 과실 건물중은 화학 비료 처리구와 유사한 수준으로 나타났다. 유기성 액비를 처리한 고추의 인과 칼륨의 이용 효율이 증가하였으며, 화학 비료에 비해 토양의 유기물 함량과 가용성 인산, 칼륨과 칼슘 함량 등이 증가하였다. 또한 유기성 액비 처리구에서 urease와 β-glucosidase의 활성도가 증가하여 토양의 유기 질소와 탄소 순환을 촉진시켰다. 본 연구를 통해 발효 찌꺼기를 기반으로 하는 유기성 액비 처리는 시설 재배 고추의 생산량을 화학 비료와 유사한 수준을 보장하며, 토양의 화학성과 미생물상을 개선하는데 유용할 것으로 판단되었다.
시설 재배 작물의 생산량을 증대시키고자 화학 비료를 투입하는 경우 토양의 물리화학적 특성과 생물학적 특성이 손상될 수 있다. 화학 비료의 문제를 완화시킬 수 있는 대안으로 발효 찌꺼기를 기반으로 하는 유기성 액비의 활용이 늘어나고 있다. 본 연구에서는 비종별 처리에 따른 시설 재배 고추의 생육 특성과 생산량을 조사하고, 양분 이용 효율을 분석하며, 토양의 화학성과 미생물 활성도 변화를 측정하여 화학 비료와 무기성 및 유기성 액비의 효과에 대해 비교하고 분석하고자 하였다. 네 가지 비종별 처리구는 무비구(CON)와 화학 비료 처리구(CF), 무기성 액비 처리구(CL), 유기성 액비 처리구(OL)로 구성되었다. 토양과 식물체의 양분 함량과 식물체의 양분 이용 효율, 토양의 미생물 효소 활성도를 분석하였다. 유기성 액비를 처리한 고추의 전체 생체중과 건물중이 증가하였으며, 과실 건물중은 화학 비료 처리구와 유사한 수준으로 나타났다. 유기성 액비를 처리한 고추의 인과 칼륨의 이용 효율이 증가하였으며, 화학 비료에 비해 토양의 유기물 함량과 가용성 인산, 칼륨과 칼슘 함량 등이 증가하였다. 또한 유기성 액비 처리구에서 urease와 β-glucosidase의 활성도가 증가하여 토양의 유기 질소와 탄소 순환을 촉진시켰다. 본 연구를 통해 발효 찌꺼기를 기반으로 하는 유기성 액비 처리는 시설 재배 고추의 생산량을 화학 비료와 유사한 수준을 보장하며, 토양의 화학성과 미생물상을 개선하는데 유용할 것으로 판단되었다.
Extensive use of chemical fertilizers to increase yields of crops grown in rain-sheltered houses may impair the physicochemical and biological properties of the soil. Organic liquid fertilizer based on vinasse produced by sugarcane fermentation is increasingly being used as an alternative to chemica...
Extensive use of chemical fertilizers to increase yields of crops grown in rain-sheltered houses may impair the physicochemical and biological properties of the soil. Organic liquid fertilizer based on vinasse produced by sugarcane fermentation is increasingly being used as an alternative to chemical fertilizers. The objectives of this study were to analyze the growth characteristics, yields, and nutrient utilization efficiency and measure the effect of soil microbial enzymatic activity when using organic liquid fertilizer based on condensed molasses soluble with red pepper (Capsicum annuum L.) under protected cultivation. Four different fertilizer treatments were applied: no fertilizer (CON), chemical fertilizer (CF), chemical liquid fertilizer (CL), and organic liquid fertilizer (OL). Soil and plant nutrient contents, plant nutrient use efficiency, and soil enzyme activity were analyzed in each treatment. The fresh and dry weights of red peppers treated with organic liquid fertilizer increased, and fruit dry weight was similar between CF and OL. The P and K use efficiency of red peppers treated with organic liquid fertilizer increased, and the organic matter and available P2O5, K, and Ca contents of soil in organic liquid fertilizer treatment increased compared to chemical fertilizer treatment. In addition, the urease and β-glucosidase activity in organic liquid fertilizer treatment increased significantly, which may stimulate nitrogen and carbon circulation in soil. In this study, it is shown that the use of organic liquid fertilizer based on vinasse of soluble condensed molasses improves red pepper production similar to chemical fertilizers in addition to improving the soil chemical properties and microbial activity.
Extensive use of chemical fertilizers to increase yields of crops grown in rain-sheltered houses may impair the physicochemical and biological properties of the soil. Organic liquid fertilizer based on vinasse produced by sugarcane fermentation is increasingly being used as an alternative to chemical fertilizers. The objectives of this study were to analyze the growth characteristics, yields, and nutrient utilization efficiency and measure the effect of soil microbial enzymatic activity when using organic liquid fertilizer based on condensed molasses soluble with red pepper (Capsicum annuum L.) under protected cultivation. Four different fertilizer treatments were applied: no fertilizer (CON), chemical fertilizer (CF), chemical liquid fertilizer (CL), and organic liquid fertilizer (OL). Soil and plant nutrient contents, plant nutrient use efficiency, and soil enzyme activity were analyzed in each treatment. The fresh and dry weights of red peppers treated with organic liquid fertilizer increased, and fruit dry weight was similar between CF and OL. The P and K use efficiency of red peppers treated with organic liquid fertilizer increased, and the organic matter and available P2O5, K, and Ca contents of soil in organic liquid fertilizer treatment increased compared to chemical fertilizer treatment. In addition, the urease and β-glucosidase activity in organic liquid fertilizer treatment increased significantly, which may stimulate nitrogen and carbon circulation in soil. In this study, it is shown that the use of organic liquid fertilizer based on vinasse of soluble condensed molasses improves red pepper production similar to chemical fertilizers in addition to improving the soil chemical properties and microbial activity.
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