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논문 상세정보

토양 수분 퍼텐셜에 따른 마늘의 뿌리 및 초장 생장 반응

Response of Root Elongation and Plant Height Growth in Southern Type Garlic (Allium sativum L.) under Different Soil Water Potential Conditions

초록

수분이 마늘의 뿌리 및 초장 생육에 미치는 영향을 구명하기 위해 마늘 종구 인편을 수분 퍼텐셜이 서로 다른 조건에 파종하여 생장상에서 뿌리 및 초장의 생육을 조사한 결과는 다음과 같다. 수분 퍼텐셜에 따른 뿌리 수의 경시적 변화는 파종 후 4일 경에 5개 이내에서 8일경에는 대조구, -0.05, 그리고 -0.1㎫에서 15개 이상으로 직선적으로 증가하였으나 수분 퍼텐셜이 낮은 -0.6과 -0.8㎫에서는 7개 정도로 발근이 지연되었다. 뿌리 길이의 경시적 변화는 파종 후 8일 경에 대조구, -0.05, 그리고 -0.1㎫에서 2㎝ 이상 신장하였으나 수분 퍼텐셜이 낮은 -0.6과 -0.8㎫에서는 1㎝ 이하로 신장이 억제되었다. 출현 특성은 수분 퍼텐셜이 높은 대조구, -0.05 그리고 -0.1㎫에서는 파종 15일경에는 67.6~83.4 % 정도로 출현이 양호하였으나 수분 퍼텐셜이 매우 낮은 -0.6과 -0.8㎫에서는 파종 후 20일경에 10.5%와 5.7%로 매우 낮았다. 파종 후 30일에 대조구의 초장은 17.6㎝로 근장 13.1㎝와 비례하여 신장하였으나 -0.2㎫에서는 1/2 수준으로 감소하였고 -0.3, -0.4 그리고 -0.6㎫에서는 뿌리길이의 1/3 수준으로 초장의 신장이 억제되었다.

Abstract

The responses of root elongation, emergence, and plant height of ‘Namdo’ garlic cultivar, southern type, cultivated under different water potential were observed. The garlic plants seed in vermiculite with polyethylene glycol (PEG) 6000 solution were grown under 22/18℃ and 14/10 h day/night in a growth chamber. Using the following water osmotic potential (WOP) levels were made 0 (control), -0.05, -0.1, -0.2, -0.3, -0.4, -0.6, and -0.8 ㎫ by PEG. In high WOP as a control, -0.05 and -0.1 ㎫, rooting number and root length were increased over 15 and 1.8 ㎝ per plant at 8 days after sowing (DAS). However, low WOP levels as a -0.6 and -0.8 ㎫ greatly inhibited rooting number and root length to 7 and 1.0 ㎝ per plant, respectively. At 30 DAS, root number and root length were over 25 and 13 ㎝, respectively, in control -0.05, and -0.1 ㎫ WOP levels, but in -0.6 and -0.8 ㎫ they were apparently inhibited 14 and 6 ㎝. The emergence rate at 15 DAS was high 67.6~83.4% in control, -0.05 and -0.1 ㎫ WOP levels, but -0.3 and -0.4 ㎫ was low only 11~19% emergence rate. From control to -0.6 ㎫ WOP, plant height at 30 DAS were shown 17.6, 9.9, 7.8, 4.6, 2.7, 2.3, and 2.1 ㎝ per plant, respectively. Growing of plant height was apparently inhibited according as the decreases of the water osmotic potential.

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