This study was conducted to investigate the effects of supplemental Lactobacillus with drinking water on growing performance, nutrients digestibility, intestinal microflora, fecal NH3-N and VFA of broiler chicks. Four hundreds and eighty one day broiler chicks were divided into no supplement (none) ...
This study was conducted to investigate the effects of supplemental Lactobacillus with drinking water on growing performance, nutrients digestibility, intestinal microflora, fecal NH3-N and VFA of broiler chicks. Four hundreds and eighty one day broiler chicks were divided into no supplement (none) and three drinking water, 10$^{6}$ (T1), 10$^4$(T2) and 10$^2$ cfu/ml water(T3) with Lactobacillus reuteri for five week. Weight gain of T2 was the highest in all treatments(P<0.05), and other supplements also tended to increase but there were not significantly difference compared to the none. Feed intake and feed conversion were not statistically different of all treatments. Dry Matter digestibility of Lactobacillus treatments was tended to improve compared to that of none, but was not significantly different. Protein and fat digestibility were also tended to Improve In Lactobacillus treatments relative that of control(P<0.05), whereas ash digestibility was not consistency. Total Lactobacillus spp. of birds fed Lactobacillus was significantly higher in cecum at five weeks(P<0.05), but was not different at ileum. E. coli and Salmonella were not difference by treatments. In conclusion, feeding Lactobacillus increase performance and nutrients digestibility of broiler chicks and Improve environments of house.
This study was conducted to investigate the effects of supplemental Lactobacillus with drinking water on growing performance, nutrients digestibility, intestinal microflora, fecal NH3-N and VFA of broiler chicks. Four hundreds and eighty one day broiler chicks were divided into no supplement (none) and three drinking water, 10$^{6}$ (T1), 10$^4$(T2) and 10$^2$ cfu/ml water(T3) with Lactobacillus reuteri for five week. Weight gain of T2 was the highest in all treatments(P<0.05), and other supplements also tended to increase but there were not significantly difference compared to the none. Feed intake and feed conversion were not statistically different of all treatments. Dry Matter digestibility of Lactobacillus treatments was tended to improve compared to that of none, but was not significantly different. Protein and fat digestibility were also tended to Improve In Lactobacillus treatments relative that of control(P<0.05), whereas ash digestibility was not consistency. Total Lactobacillus spp. of birds fed Lactobacillus was significantly higher in cecum at five weeks(P<0.05), but was not different at ileum. E. coli and Salmonella were not difference by treatments. In conclusion, feeding Lactobacillus increase performance and nutrients digestibility of broiler chicks and Improve environments of house.
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문제 정의
한편. 박수영 등(2001)은 유산균의 적정 첨가수준은 사료첨가 형태로 104 cfu/g이라고 하였는데, 본 연구에서는 이러한 음수수준에서의 적정 첨가수준과 효과를 구명하기 위하여 실시하였다.
제안 방법
육계 초생추 480수를 공시하여 Lactobacillus reuteri가 106. 104 및 102/ml로 조정된 첨가구와 생산성, 장내 미생물 변화 및 영양소 소화율을 무첨가와 비교하였다. 증체량은 첨가구가 가장 증가하였으며, 장 내 미생물은 처리간 차이가 없었다.
사용된 유산균주는 Lactobacillus reuteri였으며 음수 첨가수준은 무첨가, 1O6(T1), 104(T2) and 102 cfu/ml(T3)가 되도 록 조정하였다. 각 처리는 4반복으로 하였고 반복당 30수씩 공시하여 배치하였다. 체중과 사료섭취량은 입추시, 3주령 및 5주령 종료시에 측정하였으며, 장내 미생물은 회장과 맹장 내용물에 대하여 처리별 4 수씩 조사하였다.
공시계는 육계 Abor Acre 수평아리 480수였으며 평사에서 5주간 시험을 실시하였다. 사용된 유산균주는 Lactobacillus reuteri였으며 음수 첨가수준은 무첨가, 1O6(T1), 104(T2) and 102 cfu/ml(T3)가 되도 록 조정하였다. 각 처리는 4반복으로 하였고 반복당 30수씩 공시하여 배치하였다.
체중과 사료섭취량은 입추시, 3주령 및 5주령 종료시에 측정하였으며, 장내 미생물은 회장과 맹장 내용물에 대하여 처리별 4 수씩 조사하였다. 영양소 이용성을 조사하기 위하여 사양시험 종료후 처리당 4수씩 전분 채취법으로 대 사시험을 실시하였다.
각 처리는 4반복으로 하였고 반복당 30수씩 공시하여 배치하였다. 체중과 사료섭취량은 입추시, 3주령 및 5주령 종료시에 측정하였으며, 장내 미생물은 회장과 맹장 내용물에 대하여 처리별 4 수씩 조사하였다. 영양소 이용성을 조사하기 위하여 사양시험 종료후 처리당 4수씩 전분 채취법으로 대 사시험을 실시하였다.
대상 데이터
공시계는 육계 Abor Acre 수평아리 480수였으며 평사에서 5주간 시험을 실시하였다. 사용된 유산균주는 Lactobacillus reuteri였으며 음수 첨가수준은 무첨가, 1O6(T1), 104(T2) and 102 cfu/ml(T3)가 되도 록 조정하였다.
성능/효과
조단백질과 조지방 소화율은 유산균 첨가구가 개선되었으며 IO? cfu 첨가구는 무첨가와 차이가 없었다. 이상의 결과에서 유산균은 생산성과 영양소 소화율을 향상시키는 것으로 나타났으며 적정수준은 IO, cfu/ml water로 판단된다.
coli는 처리간 뚜렷 한 차이가 나타나지 않았다. 조단백질과 조지방 소화율은 유산균 첨가구가 무첨가 대비 증가하는 경향 이 인정되었다(P<0.05).
증체량은 IO, cfu/ml water 첨가구가 무첨가 대비 유의적으로 증가하였으며(P<0.05), 사료섭취량 및 사료요구율은 처리간 차이가 없었다. 회장 및 맹장내 Lactobacillus.
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