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미생물 발효에 의한 Methanol로 부터 Polysaccharide 의 생산에 관한 연구
A Study on the Production of Biopolymer (Polysaccharide) from Methanol by Fermentation Technology 원문보기

보고서 정보
주관연구기관 한국과학기술원
Korea Advanced Institute of Science and Technology
연구책임자 김정희
참여연구자 남수완 , 현창기 , 최준호 , 오덕근 , 이운택 , 백광현 , 김상용
발행국가대한민국
언어 한국어
발행년월1990-06
주관부처 과학기술부
사업 관리 기관 한국과학기술원
Korea Advanced Institute of Science and Technology
등록번호 TRKO200200002617
DB 구축일자 2013-04-18
키워드 새로운 생물고분자.메탄올 자화세균.메탄올.고점도.용존산소를 이용한 유가식 배양.질소고정균.Mew biopolymer.Methylobacterium organophilum.Methanol.High viscosith.D.O.-stat.Nitrogen-fixer.

초록

값싼 탄소원인 Metharol을 다당류 생산에 이용하는 것은 산업적으로 유리하다. 미생물 발효를 통해 다당류 생산을 위한 최적 배지를 결정하였고, 발효조건, 발효조건 최적화를 통하여 PH, 온도, 유가식 배양방법등을 최적화 하였다. 본 균주는 질소 고정균이므로 질소 고정에 영향을 주는 인자인 Mo(upper ++)와 Fe(upper ++)를 조사하여 다당류의 생산성을 중가 시켰으며, 질소원 재해를 줄이기 위하여 질소원 농도를 조절하여 발효농도 12.8g/L 의 다당류를 얻을 수 있었다. 본 다당류의 분자량은 약 4*10(upper

목차 Contents

  • Ⅰ. INTRODUCTION...21
  • 1) Overview...21
  • 2) Literature Backgrounds...23
  • (1) Methanol-utilizing bacterium...23
  • (2) Application of methylotrophs...25
  • (3) Production of extracellular polysaccharide...26
  • (4) Physiology of nitrogen fixation...29
  • (5) Utilization of the fed-batch techniques...31
  • (6) Rheological properties of fermentation broth...32
  • (7) Chemical composition of bacterial expolysaccharides...34
  • (8) Metal adsorption by polysaccharide...34
  • Ⅱ. MATERIALS AND METHODS...38
  • 1) Microorganism and Media...38
  • (1) Microorganism...38
  • (2) Chemicals...38
  • (3) Culture media...38
  • 2) Culture and Fermentation Conditions...40
  • (1) Preparation of inoculum...40
  • (2) Batch Culture operation...40
  • (3) Fed-batch culture operation...40
  • 3) Isolation and Purification of Polysaccharide...42
  • 4) Measurement of Viscosity...42
  • (1) Measurement of steady state viscosity...42
  • (2) Measurement of intrinsic viscosity...43
  • 5) Physico-chemical Properties of Polysaccharide Solution...44
  • (1) Gelation of polysaccharide...44
  • (2) Differential scanning calorimetry...44
  • 6) Chemical Composition of Polysaccharide...45
  • (1) Determination of chemical identity...45
  • (2) Thin layer chromatography...45
  • (3) Gas chromatography...46
  • (4) Determination of molecular weight...47
  • 7) Metal Adsorption by Polysaccharide...47
  • 8) Analytical Methods...48
  • (1) Determination of polysaccharide...48
  • (2) Determination of methanol...48
  • (3) Determination of ammonium sulfate...48
  • (4) Determination of total nitrogen...49
  • (5) Determination of cel growth...49
  • Ⅲ. RESULTS AND DISCUSSION...50
  • 1) Optimization of Medium Composition...50
  • (1) Effect of methanol on cell growth and polysaccharide production...50
  • (2) Utilization of nitrogen sources...50
  • (3) Effect of salt ions on cell growth and polysaccharide production...53
  • (4) Effect of trace elements on cell growth and polysaccharide production...57
  • (5) Effect of sugars and TCA-intermediates on cell growth and polysaccharide production...57
  • 2) Optimization of Culture Conditions...67
  • (1) Batch fermentation...67
  • (2) Fed-batch fermentation...69
  • 3) Nitrogen Fixation-favored Conditions...71
  • (1) Effect of oxygen limitation on cell growth and polysaccharide production...71
  • (2) Effect of molybdenum on cell growth and polysaccharide production...74
  • (3) Effect of iron on cell growth and polysaccharide production...74
  • 4) Nitrogen Regulation...78
  • (1) Effect of initial concentration of ammonium on cell growth and polysaccharide production...78
  • (2) Time of ammonium addition and its effect on cell growth and polysaccharide production...78
  • 5) Chemical Composition and Physico-chemical Properties of Polysaccharide...84
  • (1) Chemical composition of polysaccharide...84
  • (2) Determination of molecular weight of polysaccharide...89
  • (3) Sugar composition of polysaccharide...89
  • (4) Gelation of polysaccharide...95
  • (5) Differential scanning calorimetry...95
  • (6) Metal adsorption by polysaccharide...99
  • 6) Rheological Characteristics of Polysaccharide Solution...103
  • (1) Effect of physico-chemical conditions on viscosity...103
  • (2) Effect of fermentation conditions on viscosity...113
  • (3) Intrinsic viscosity of polysaccharide...118
  • Ⅳ. CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS...123
  • Ⅴ. REFERENCES...126

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참고문헌 (25)

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