보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 Korea University |
연구책임자 |
이철호
|
참여연구자 |
김성규
,
이삼빈
,
이주순
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 1984-06 |
주관부처 |
과학기술부 |
사업 관리 기관 |
고려대학교 Korea University |
등록번호 |
TRKO200200010544 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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초록
▼
단백질의 유효소수성(Effective hydrophobicity)을 측정하는 방법들을 조사 비교하였으며 이들로 부터 구한 소수성의 크기와 식품 단백질의 기능성과의 상관관계를 검토하였다. 유효소수성의 측정 방법을 확립하기 위하여 순수분리 정제된 Bovine serum albumin, Lysozyme, α-Chymotrypsin, β-Lactoglobulin, Myoglobin 및 Ovalbumin을 사용하여 소수성 Column chromatography, 소수성 분획 계수법, Fluorometric 방법, Viscc-metric 법
단백질의 유효소수성(Effective hydrophobicity)을 측정하는 방법들을 조사 비교하였으며 이들로 부터 구한 소수성의 크기와 식품 단백질의 기능성과의 상관관계를 검토하였다. 유효소수성의 측정 방법을 확립하기 위하여 순수분리 정제된 Bovine serum albumin, Lysozyme, α-Chymotrypsin, β-Lactoglobulin, Myoglobin 및 Ovalbumin을 사용하여 소수성 Column chromatography, 소수성 분획 계수법, Fluorometric 방법, Viscc-metric 법에 의하여 그 소수성을 측정비교 하였는 바 이들 방법들로 측정한 값들은 서로 잘 일치하였다.
식품단백질 카세인, 대두단백질 7S 및 11S분획, 분리유채단백질, 분리루우핀 단백질등에 대한 소수성을 측정하였으며 이들 측정치와 식품기능성 즉 표면장력, 계면장력, 유화능력, 유화안정도 및 기포형성능력을 비교한 결과 단백질의 소수성이 클수록 높아지는 경향을 나타내었다.
소수성 측정에 의하여 단백질의 열처리, 이온강도, pH, SDS첨가등의 외적조건에 의한 분자구조의 변화현상을 추정할 수 있었다.
Abstract
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The methods for the measurement of effective protein hydrophobicity were investigated and the relationship between the measured protein hydrophobicity and functional properties of proteins was studied.
Purified proteins, bovine serum albumin, lysozyme, α-chymotrypsin, β-lactoglobulin, myoglo
The methods for the measurement of effective protein hydrophobicity were investigated and the relationship between the measured protein hydrophobicity and functional properties of proteins was studied.
Purified proteins, bovine serum albumin, lysozyme, α-chymotrypsin, β-lactoglobulin, myoglobin and ovalbumin were used for the determination of effective hydrophobieity by hydrophobic column chromatography, hydrophobic partition method, fluorome-tric measurement and viscometric method. The meth-ods employed in this study showed good correlation one another. The effective hydrophobicity of food proteins, casein, soybean protein 7S and 11S fraction, rapeseed protein isolate, and lupin seed protein isolate were measured.
The reduction of surface tension and interfacial tension by the addition of these protein increased as the effective hydrophobicity of protein increase. The emulsion capacity, emulsion stability and foaming capacities increased as the effective hydrophobicity increase.
The changes in effective hydrophobicity may reflect the conformational or structural changes of proteins by the influence of external conditions, such as, heat, pH, ionic strength and SDS addition.
목차 Contents
- 1.서론...9
- 2. 재료 및 방법...15
- 2.1. 재료...15
- 2.2. 방법...15
- 3. 결과...29
- 3.1. 형광측정, 수수성 분획법, 소수성 column chromatography 및 고유점도 측정법에 의한 소수성 측정...29
- 3.2. 표면장력 및 계면 장력의 측정 및 소수성과의 연관성...55
- 3.3. 단백질 기능성의 소수성과의 연관성...58
- 4. 고찰...66
- 5. 인용문헌...70
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