보고서 정보
주관연구기관 |
제주대학교 Cheju National University |
연구책임자 |
강훈
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 1992-10 |
주관부처 |
과학기술부 |
사업 관리 기관 |
제주대학교 Cheju National University |
등록번호 |
TRKO200200014615 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
종자발아.발아온도.저온처리 기간.적색광.식물생장조절제.수분흡수.탄수화물.단백질.지방.Sucrose.Seed germination.Temterature of Germination.Low Temperature Period.Red Light Plant Growth Regulator.Water uptake.Carbohydrate.Protein.Fat.Sucrose.
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초록
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굴거리나무 종자발아에 대한 온도, 저온처리기간, 적색광 및 몇가지 식물생장조절제 처리 효과와 발아과정중 수분흡수와 종자내의 저장양분변화의 특징을 조사한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 온도, 저온처리기간, 적색광 및 몇가지 식물생장조절제가 발아에 미치는 영향. 1) 굴거리 나무의 발아적온은 15℃였으며, 온도가 높을 수록 발아가 억제되었고 25℃에서는 전혀 발아가 안되었다. 2) 저온처리기간이 길 수록 발아가 촉진되었으며 4주 저온처리는 대조구보다 발아촉진효과가 없었다. 3) 적색광은 15℃에서
굴거리나무 종자발아에 대한 온도, 저온처리기간, 적색광 및 몇가지 식물생장조절제 처리 효과와 발아과정중 수분흡수와 종자내의 저장양분변화의 특징을 조사한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 온도, 저온처리기간, 적색광 및 몇가지 식물생장조절제가 발아에 미치는 영향. 1) 굴거리 나무의 발아적온은 15℃였으며, 온도가 높을 수록 발아가 억제되었고 25℃에서는 전혀 발아가 안되었다. 2) 저온처리기간이 길 수록 발아가 촉진되었으며 4주 저온처리는 대조구보다 발아촉진효과가 없었다. 3) 적색광은 15℃에서 발아가 촉진되었지만, 20℃이상에서는 그 촉진효과가 상실 되었다. 그리고 명처리보다 암처리에서가 발아가 촉진되었다. 4) GA 처리는 10㎎/1에서 발아가 가장 촉진되었으나 농도가 높을수록 발아억제 정도가 심하였다. 5) NAA 처리는 10㎎/1이하에서 대조구와 비슷한 발아 양상을 나타냈으나, 농도가 높을수록 대조구보다 오히려 발아율이 떨어지는 경향을 보였다. 6) Ethephone 처리는 1㎎/1에서 발아가 가장 촉진 되었고 25-100㎎/1에서는 대조구와 유사한 발아 양상을 보였다. 7) BA처리는 1㎎/1에서 발아가 가장 촉진되었고 다른 농도에서도 대조구보다는 양호한 편이었다. 2. GA와 저온이 발아중인 종자의 수분흡수와 저장양분의 변화에 미치는 영향 1) 저온과 GA 단독처리는 대조구보다 발아가 촉진 되었으나 저온 + GA 처리보다는 발아속도 및 발아율이 저조하였다. 2) 발아과정중 수분흡수는 대조구, GA, 저온 및 저온 + GA처리 모두 1) 급속한 증가, 2)지속, 3) 증가의 3단계로 구분할 수 있었고, 대조구는 다른처리에 비하여 세째단계의 증가가 완만한 편이였다. 3) 단백질과 조지방 함량은 저온 + GA의 처리가 대조구 보다 급속히 감소하였으며 저온과 GA단독처리도 대조구보다는 감소가 많았지만 저온 + GA처리보다는 적었다. 4) 침윤 1주후 탄수화물과 전당함량은 저온, GA 및 저온 + GA 처리한 것이 대조구에 비해서 휠씬 감소가 많았다. 5) 발아하는 동안 각 처리에서 전분과 sucrose함량이 감소하였는데, 저온 +GA 처리에서는 많은 에너지가 소모되었기 때문에 가장 많이 감소하였고 저온과 GA 를 각 각 단독처리한 것 보다 감소가 많았다.
Abstract
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Germination response to the treatment of temperature, low temperature period, red light and various plant growth regulators are studied by the use of the seeds of Daphniphyllum macropodum. Aoso physiology in seed germination was studies in relation to characterization of the water uptake and chang
Germination response to the treatment of temperature, low temperature period, red light and various plant growth regulators are studied by the use of the seeds of Daphniphyllum macropodum. Aoso physiology in seed germination was studies in relation to characterization of the water uptake and changes of seed-stored substances to the treatment of low temperature and GA during seed germination. The experimental results from the studies are briefed as the following compendia. 1. Effects of temperature, low temperture, low temperature period, red light and various plant growth regulators on the seed germination. 1) Although the seed germination did not take place in 15 weeks when done at 25℃, germination of Daphniphyllum macropodum seeds are promoted at 15℃, and ingibition was greater as temperature increased. 2) Promotion of seed germination was greater as low temperature period prolonged, and the treatment of 4 weeks low temperature was not more significantly influence on its promotion than the control. 3) Red light promoted the seed germination at 15℃, but lost its promotive effect at over 20℃. And there was a greater promotion in dark than the light. 4) The GA treatment at 10㎎/1 greatly promoted seed germination, and inhibition was greater as concentration increased, 5) The NAA treatment under 10㎎/1 was not more significantly effect than the control, and germination percent decreased greater than the control as concentration increased. 6) The ethephon treatment at 1㎎/1 greatly promoted seed germination, but within the range of 25 to 100㎎/1, was almost asgermination percent as the control. 7) The BA treatment at 1㎎/1 greatly promoted seed germination, and also, the other concentration was more effective than the control. 2. Effects of GA and low temperature treatment on water uptake and change of seed-stored substances during seed germination. 1) Low temperature or GA treatment promoted greater seed germination than the control. However combined treatment with both of them demonstrated greater level of germination than either low treatment or GA alone. 2) The control, low temperature, GA and low temperature plus GA tretment showed three stages of water uptake during seed germination, namely 1) rapid increase, 2) steady, and 3) increase in the water uptake. There was a gradual increase in the third increase of the control than the other treatment. 3) The content of protein and cruid fat decreased more rapidly in low temperature plus GA treatment than the control. Although its content was more decreased in low temperature or GA alone than the control, there was more decrease in the combined treatment than either lowtemperature of GA alone. 4) After are week of imbibition, the content of carbohydrate and total sugar was decreased more rapidly in low temperature, GA, and low temperature plus GA treatment than the control. 5) During seed germination, the content of starch and sucrose was decreased in the all treatments, but due to the much consumption of energy, its content was more decreased in low temperature plus GA than either low temperatuer or GA alone.
목차 Contents
- 목차(본 문)...5
- 1. 서 언...7
- 2. 재료 및 방법...8
- 2.1 온도, 저온처리기간 및 적색광이 발아에 미치는 영향...8
- 2.2 식물생장조절제가 발아에 미치는 영향...8
- 2.3 GA와 저온처리가 발아중인 종자의 수분흡수 및 저장물질 변화에 미치는 영향...9
- 3. 결과 및 고찰...10
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