보고서 정보
주관연구기관 |
대구대학교 DaeGu University |
연구책임자 |
남기홍
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참여연구자 |
김동협
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 1992-01 |
주관부처 |
과학기술부 |
사업 관리 기관 |
대구대학교 DaeGu University |
등록번호 |
TRKO200200015424 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
조섬유.세포벽'NDF.ADF.TDF.총섬유소.곡류사료.입자크기.정량치.Crude fiber.Cell wall.NDF.ADF.TDF.Grain diet.Particle size.The quantity.
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초록
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백년전에 개발된 조섬유(Crude fiber, CF) 정량번은 너무 거칠어 더 이상 이용되지 못하게 되었고 세포벽(Neutral detergent fiber, NDF) 정량법은 목초를 위행 개발된 방법이여서 곡류사료의 섬유소 정량에는 많은 문제점이 노출되었다. 총 섬유 (Total dietary fiber, TDF)정량법은 너무 복잡하며 오차도 심하여 곡류사료를 위해서는 적합치 않는 방법이다. 이러한 모순점을 보완할 수 잇는 새로운 섬유소 정량 (곡류에 대한)방법을 개발해 보는 기초실험이 본 연구의 목적이다. 8가지 곡류 사료
백년전에 개발된 조섬유(Crude fiber, CF) 정량번은 너무 거칠어 더 이상 이용되지 못하게 되었고 세포벽(Neutral detergent fiber, NDF) 정량법은 목초를 위행 개발된 방법이여서 곡류사료의 섬유소 정량에는 많은 문제점이 노출되었다. 총 섬유 (Total dietary fiber, TDF)정량법은 너무 복잡하며 오차도 심하여 곡류사료를 위해서는 적합치 않는 방법이다. 이러한 모순점을 보완할 수 잇는 새로운 섬유소 정량 (곡류에 대한)방법을 개발해 보는 기초실험이 본 연구의 목적이다. 8가지 곡류 사료 (초생 추사료, 밀, 옥수수, 대두박, 보리, 계분, 분쇄호밀)은 4가지의 조사료(알팔파, 오차드그래스, 밀기율, 사탕무우)를 각각 3가지라는 입자 크기로 나눈다음 5가지의 다른 NDF용액(A:기존NDF 용액; B:A + α-amylase; C:B + protease; D:buffer 용액 + α-amylase + protease; E:B + pepsin)으로 처리하여 섬유소 함량을 정량 비교하였다. 1. 입자로의 크기는 사료의 종류에 관계없이 섬유소의 정량치에 현저한 차이를 유발시켰다. 2. 초생추사료에 대한 섬유소 정량분석치 결과는 D방법에 의한 정량법치가 가장 높았으며 B, C, D 방법에 의한 정량치는 A 방법에 의한 정량치 보다 현저히 낮았다. 3. 밀과 옥수수 그리고 보리에 함유된 섬유소 함량은 A 방법에 의한 정량치가 다른 방법에 의한 정량치 보다 현저히 높았다. 4. 대두박에 대한 섬유소 정량치는 D방법에 의한 정량치가 현저히 높았으며 다른 방법들에 의한 정량치들 간에는 차이다 없었다. 5. 게분에 대한 섬유소 정량치는 D방법에 의한 분석결과가 현저히 높았으며 E방법에 의한 분석결과치는 현저히 낮았다. 6. 알팔파의 정량치는 E방법에 의한 정량치는 현저히 낮았으나 A, B, C, D방법에 의ㅎ나 정량치들 간에는 차이가 없었다. 오차드그래스에서는 E방법에 의하여 정량된 섬유소 함량이 다른 방법들에 의하여 정량된 정량치들 보다 유의하게 낮았다. 7. 4가지 종류의 사료(분쇄호밀, 밀기울, 사탕무우, 보리)에 대한 NDF와 TDF의 비교는 일관성이 없었다. 정량분석방법의 차이, 시료의 종류등에 따라 정량치에는 차이가 나타났다. 8. 기존 ADF(Acid detergent fiber)정량방법에 의한 정량치는 α-amylase를 가했을때의 정량치 간에는 일반적으로 차이가 없었으나 보리, 계분, 알팔파, 오차드그래스에서는 차이를 나타내는 경향을 보였다.
Abstract
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The method of the determination for crude fiber (CF) which was designed almost 100year ago is so rough that it could not be used as the quantity test for the fiber determination. Measuing the neutral detergent fiber(NDF) has been developed for the determination of the cell wall content in forage, a
The method of the determination for crude fiber (CF) which was designed almost 100year ago is so rough that it could not be used as the quantity test for the fiber determination. Measuing the neutral detergent fiber(NDF) has been developed for the determination of the cell wall content in forage, and this method has been proved not to be enough for the determination of total fiber content in the grain feed. Determiming the total dietary fiber(TDF) is the complicated method, and this resulted the serious errors. This present study was carried out to develop the new technique for the determination of the fiber content in the grain diet. Eight different grain diets (chicks starter, whear, corn, soybean meal, barley, chick feces, and whole grain rye flour) and four different roughage (alfalfa, orchard glass, whear bran and sugar beet fiber) were analyzed for the determination of crude fiber content in this study, and each sample was grinded to 3 different particle sizes before analyzing. Five different chemicals which were used in this research are as follows : A: NDF Soln. of Van Soest method. B: A + α-amylase C: B + protease D: Buffer Soln. + α-amylase + protease E: B + pepsin Research results are summarized as follows: 1. The particle sizes of samples affected significantly to the determination of fiber content in samples. 2. The fiber content of chick starter analyzed with D chemical showed the highest value. The quantity of fiber in chick starer treated with A chemical was considerably higher than treated with B, C and D chemicals. 3. The amount of fiber in wheat, corn and barley analyzed with A chemical showed significantly higher values than analyzed with other chemicals. 4. The fiber content of soybean meal examined with D chemical was considerably higher value than with other chemicals. Other chemicals could not make any differences. 5. The amount of fiber in chick feces determined with D chemical was considerably high, while it showed considerably low values treated with E chemical. 6. The content of fiber in alfalfa analyzed with E chemical was significantly low, while there were no differences when alfalfa was treated with A,B,C and D chemicals. The quantity of fiber in orcharch grass determined with E chemical was significantly lower than other values obtained after treating with other chemicals. 7. The content of NDF and TDF for four different feeds (whole grain rye flour, whear bran, sugar beet fiber and barley) could not provide the constent trend. These results suggested that the differences of analytical methods and types of sample (feed) could affect to the amount of fiber in grain diet. 8. Adding α-amylase to ADF solution during the quantity test did not mean to offer the different values form those obtained with ADF solution solely even though there were some diffenences in barly, chick feces, alfalfa and orchard grass.
목차 Contents
- 목차...7
- 1. 서론....8
- 2. 재료 및 방법....11
- 1) 시료의 종류...11
- 2) 입자도 크기...11
- 3) 시약의 종류와 농도...11
- 3. 결과 및 고찰....13
- 인용문헌...21
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