한국과학기술정보연구원 Korea Institute of Science and Technology Information
등록번호
TRKO200700007573
DB 구축일자
2013-04-18
키워드
식품공전용어.식품첨가물공전용어.건강기능식품공전.식품위생법.식품공전.홈페이지.영문식품공전.검색.Food Technical Terminology.Food Code.Food additive code.Functional Food code.KFDA Home page.
초록▼
식품공전, 식품첨가물공전, 식품위생법, 건강기능식품공전 등에 사용되는 용어 중 정의와 의미를 명확히 해야 할 필요가 있다고 선정된 용어 290개에 대하여 관련 자료검토, 전문가자문 등을 통하여 용어의 풀이를 제안하였다. 풀이한 용어는 식품공전 "제3. 식품일반에 대한 공통기준 및 규격 1. 용어의 풀이" 부분에 추가 될 것이며 2세부과제에서 구축한 식품공전검색의 용어정의 부분에 올려 검색할 수 있도록 하였다. 또한 식품공전, 식품첨가물공전, 건강기능식품공전 등의 제조 기준을 비교 검토하여 같은 의미이나 다르게 표현된 내용들을
식품공전, 식품첨가물공전, 식품위생법, 건강기능식품공전 등에 사용되는 용어 중 정의와 의미를 명확히 해야 할 필요가 있다고 선정된 용어 290개에 대하여 관련 자료검토, 전문가자문 등을 통하여 용어의 풀이를 제안하였다. 풀이한 용어는 식품공전 "제3. 식품일반에 대한 공통기준 및 규격 1. 용어의 풀이" 부분에 추가 될 것이며 2세부과제에서 구축한 식품공전검색의 용어정의 부분에 올려 검색할 수 있도록 하였다. 또한 식품공전, 식품첨가물공전, 건강기능식품공전 등의 제조 기준을 비교 검토하여 같은 의미이나 다르게 표현된 내용들을 선정하여 통일화시키는 내용에 대한 (안)을 제시하였다. 특히 식품공전의 경우 동일항목에 대한 기준 및 규격임에도 불구하고 유사한 용어들로 다양하게 표현하여 적용 시 혼란을 야기 시키므로 이들 내용을 정리하여 단일화된 표현방안을 제시하였다. 단위 및 띄워 쓰기의 통일화를 위하여 한글맞춤법에 따른 용어사용원칙을 제시 하였으며 화학물질의 경우 대한화학회 화학명명법 원칙을 준수하여 원칙을 제시하였다. 2세부과제에서는 식품의약품안전청 홈페이지에서 제공 중인 식품공전 정보서비스의 기능 및 체계를 업그레이드 하고 재구축함으로써 업무담당자 및 관련종사자 등이 이를 관리하고 활용하는데 편의를 주고 업무능률을 향상시키는 것을 목표로 하였다. 편리한 자료검색 프로그램개발을 위해 기존 데이터베이스에 저장되어 있는 공전 자료를 단위항목으로 PDF 및 HWP 파일화 함으로써 자료관리에 편의를 주고, 표나 그림 등 데이터베이스에서 처리하기 어려운 부분의 처리를 가능하게 하였다. 기존 서비스의 강점이었던 자료검색의 편의성은 검색엔진을 적용함으로써 더 강력하게 구현하였다. 사용자의 편의를 위해 기존사이트의 사용자 환경이나 화면구성은 최대한 유지하여 서비스 변경에 따른 혼란을 최소화하였다. 또 식품과 관련된 법령정보, 용어정의, 규격관련 등 관련정보를 함께 제공함으로써 정보의 접근성을 높였다. 본 사업을 통한 식품공전정보서비스의 개편으로 대국민 서비스 향상과 더불어 식품의약품안전청의 대외적 이미지를 제고할 것으로 기대된다.
Abstract▼
In this study we have selected 290 terms which need clarification of the definition and meaning among used terminology in food code, food additive code, food hygiene law, and functional food code. The explained terminology will be added to "The 3rd Common Standards St Specification of General Food 1
In this study we have selected 290 terms which need clarification of the definition and meaning among used terminology in food code, food additive code, food hygiene law, and functional food code. The explained terminology will be added to "The 3rd Common Standards St Specification of General Food 1. Term Explanation" part. It can be used by enable the search by updating it in the term definition part of the food code search established by the 2nd detailed assignment. Moreover, I have compared and studied manufacturing standards such as food code, food additive code, and food hygiene law and selected the contents which were the same but expressed differently, and provided plans to standardize these standards. In particular, in the case of food code, although it is the standard & specification on the same item, it was expressed diversely with similar terminology and can cause confusion when applying. So I have organized these terms and presented a way of simplifying its expression. In order to standardize the unit and spacing, I have presented the general rule for terminology usage according to the rules of spelling Hangul, and in the case of chemical substances, I have presented general rules in accordance to the Korean Chemistry Society Chemistry Nomenclature. In the 2nd detailed assignment, by upgrading and reestablishing the function and system of the food code information service being provided by the KFDA, I aimed to enhance the task efficiency and convenience in managing and utilizing these services of the person in charge of the task and related workers. For the development, I have made it possible to process the difficult parts to process in the database such as charts and pictures, and provide convenience to the data management by making the code data originally saved in the database into PDF and HWP files. I have embodied an even stronger convenience of data search which was the advantage of the existing service by applying search engines. For the user`s convenience, I have tried to maintain the user environment and screen structure of the existing site as much as possible and minimized the confusion following the changes in services. Furthermore, I have enhanced the accessibility of information by providing the related information such as legal information, term definition, and standard related information. It is expected that through the reorganization of food code information service through this project will enhance the service to the public as well as improve the outside image of KFDA.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.