보고서 정보
주관연구기관 |
대구가톨릭대학교 Catholic University of Daegu |
연구책임자 |
김석중
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참여연구자 |
이신호
,
오영숙
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2006-11 |
과제시작연도 |
2005 |
주관부처 |
과학기술부 |
사업 관리 기관 |
한국과학재단 Korea Science and Engineering Foundtion |
등록번호 |
TRKO200800069084 |
과제고유번호 |
1350016819 |
사업명 |
특정기초연구지원 |
DB 구축일자 |
2015-01-08
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키워드 |
항비만.천연물.지방세포.유산균.기능성 식품.발효.Anti-obesity.natural resources.fat cell.lactic acid bacteria.functional food.fermentation.
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초록
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지방세포분화 및 증식을 억제함으로서 비만을 억제할 수 있는 소재를 천연추출물 및 유산균 복합제로부터 발굴하고 이에 대한 분리, 정제, 작용기작, 안전성 평가, 동물실험을 수행함으로서 부작용을 줄인 식품기원의 비만예방용 기능성 식품 개발
- 천연물 소재, 유산균 제제의 선정
- 유산균을 이용한 천연물 발효액의 제조
- 천연물 소재 추출물을 대상으로 지방세포 증식 및 분화억제 효능의 분석 (형태, 효소, 유전자발현 등)
- 발효액을 대상으로 지방세포 증식 및 분화억제 효능의 분석
- 생리활성물질 증대를 위한
지방세포분화 및 증식을 억제함으로서 비만을 억제할 수 있는 소재를 천연추출물 및 유산균 복합제로부터 발굴하고 이에 대한 분리, 정제, 작용기작, 안전성 평가, 동물실험을 수행함으로서 부작용을 줄인 식품기원의 비만예방용 기능성 식품 개발
- 천연물 소재, 유산균 제제의 선정
- 유산균을 이용한 천연물 발효액의 제조
- 천연물 소재 추출물을 대상으로 지방세포 증식 및 분화억제 효능의 분석 (형태, 효소, 유전자발현 등)
- 발효액을 대상으로 지방세포 증식 및 분화억제 효능의 분석
- 생리활성물질 증대를 위한 발효, 혼합물 조제
- 생리활성 물질의 분획 및 효능 평가
- 지방세포 증식 저해 기구의 조사
- 동물실험 조건의 설정 (식이조성, 섭취량 등)
- 동물실험 및 비만 관련 인자의 분석 (체중, 혈청 및 조직 분석)
- 세포독성 등 안전성 분석
- 식품소재화를 위한 생리활성물질의 가공적성 연구
- 기능성식품 제조
- 초콩의 지방세포 분화 및 지방축적억제 효능 평가
- 초콩의 항산화 활성 및 관련 물질 분석, isoflavone 함량의 분석, 제조 공정개선
- 종자 및 발아를 통한 isofalvone 함량 변화 분석
- 3T3-L1 지방세포를 이용한 비만억제 효능 평가(형태, 효소, 유전자 발현)로 효능이 우수한 식품소재의 선정( 오미자, 감초, 솔잎, 계피, 균체 추출물, 혼합제제 등)
- 효능 물질의 분획 (오미자, 감초, 솔잎, 계피, 감잎 등)
- 동물실험을 통한 효능의 검증(오미자, 감초, 감잎, 솔잎, 장미, 혼합물 등)
- 효능 소재를 이용한 기능성 식품의 제조(오미자, 감초 추출물 함유 물김치, 빵류, 생리활성물질 포집 입자)
- 초콩의 비만억제 효능 및 생리활성 물질 분석(polyphenol, isoflavone 등)
- 초콩 제조시 열처리 공정의 효율성 확인
- Isofavone 함량이 높은 종자 및 발아싹의 확인(케일, 메밀, 적무, 홍화, 치커리 등)
Abstract
▼
This research is aim at the development of functional foods with the capacity to reduce the obesity from the natural resources and its fermentation products by lactic acid bacteria. For this, anti-obesitic property was screened using fat 3T3-L1 cell line, followed by the animal test. In addition to
This research is aim at the development of functional foods with the capacity to reduce the obesity from the natural resources and its fermentation products by lactic acid bacteria. For this, anti-obesitic property was screened using fat 3T3-L1 cell line, followed by the animal test. In addition to study on fractionation of useful components, the development of functional foods using them was also performed.
- Selection of natural resources and lactic acid bacteria
- Preparation of fermentation products by lactic acid bacteria using natural resource extracts as medium
- Analysis of natural resource extracts' capacity to inhibit the growth and differentiation of fat cells (morphology, enzymatic, gene expression etc.)
- Analysis of fermentation products' capacity to inhibit the growth and differentiation of fat cells
- Fermentation for the improvement of anti-obesitic activity
- Step wise fractionation of useful components and analysis of their activities
- Study on the anti-obesitic mechanism of useful components
- Study on animal test condition
- Animal test and the analysis of factors related to obesity (weight, blood serum and organ analysis)
- Toxicity analysis of useful extracts
- Processing properties of useful components for the utilization as foodstuffs
- Preparation of anti-obesitic functional food
- Analysis of anti-obesitic activity of Chokong using adipocytes
- Analysis of antioxidative activity and isoflavones of Chokong
- Improvement of Chokong preparation process
- Analysis of isoflavones of seeds and their germinated ones.
- Selection of some stuffs showing anti-obesity using 3T3-L1 adipocytes through the analysis of morphology, enzyme and gene expression(baill, licorice, pine leaf, cinnamon, lactic acid bacteria extracts and extract mixtures)
- Fractination of useful components(baill, licorice, pine leaf, cinnamon and persimmon leaf etc.)
- Confirmation of anti-obecitic activity through animal test(baill, licorice, pine leaf, cinnamon and persimmon leaf etc.)
- Preparation of functional foods (Mul-Kimchi, bread and beads containing baill and licorice extracts)
- Identification of new functional properties from domestic food resources and its application
- Identification of anti-obesitic activity of Chokong, analysis of useful components(polyphenol, isoflavones etc.)
- Analysis of effectiveness of thermal process for Chokong preparation
- Identification of seeds and their geminated forms showing high isoflavones contents(kale, buckwheat, safflower, chicory etc.)
목차 Contents
- Ⅰ. 연구계획 요약문...3
- 1. 국문요약문...3
- Ⅱ. 연구결과 요약문...4
- 1. 국문요약문...4
- 2. 영문요약문...5
- Ⅲ. 연구내용...6
- 1. 서론...6
- 2. 연구방법 및 이론...8
- 3. 결과 및 고찰...23
- 4. 결론...84
- 5. 인용문헌...88
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