보고서 정보
주관연구기관 |
강원대학교 Kangwon National University |
연구책임자 |
신종서
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2002-06 |
주관부처 |
과학기술부 |
과제관리전문기관 |
한국과학재단 Korea Science and Engineering Foundtion |
등록번호 |
TRKO200900071692 |
사업명 |
기초과학연구사업>지역대학우수과학자 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
한우 거세우.수송감량(수송 스트레스).육색.수송거리.도체형질 및 혈액 대사물질.Potassium.출하체중.알코올 사료.Vitamin E.Hanwoo steer(Korean steer).Shrinkage.Meat color.Transportation distance.Carcass traits and Blood metabolites.Potassium.Shipping weigh.Alcoholic diet.Vitamin E.
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초록
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1. 출하체중 및 수송거리가 수송감량, 육색 및 도체형질에 미치는 영향 규명
2. 한우 비육우 출하시 수송 스트레스를 최소화할 수 있는 사양체계 확립
3. 수송거리에 따른 알코올사료, potassium 및 vitamin E 급여가 한우 거세우의 수송감량, 육색 및 도체형질에 미치는 영향 규명
4. 수송감량을 줄이고 도체품질의 저하를 방지하기 위한 수송전 사양관리 방법 개발
본 연구는 출하하는 한우 거세우의 수송시 발생하는 수송감량 및 육색변화를 최소화하기 위한 사양체계를 확립하고자 실시하였다. 즉, 수송
1. 출하체중 및 수송거리가 수송감량, 육색 및 도체형질에 미치는 영향 규명
2. 한우 비육우 출하시 수송 스트레스를 최소화할 수 있는 사양체계 확립
3. 수송거리에 따른 알코올사료, potassium 및 vitamin E 급여가 한우 거세우의 수송감량, 육색 및 도체형질에 미치는 영향 규명
4. 수송감량을 줄이고 도체품질의 저하를 방지하기 위한 수송전 사양관리 방법 개발
본 연구는 출하하는 한우 거세우의 수송시 발생하는 수송감량 및 육색변화를 최소화하기 위한 사양체계를 확립하고자 실시하였다. 즉, 수송 스트레스에 의해 발생하는 체중감량과 육질저하에 대한 원인을 검토하고, 개선방안을 강구하고자 실험 1과 실험 2로 나누어 실시하였다. 실험 1은 출하체중(550-600 및 601-650kg 그룹: 601-620, 620-650 및 651-700kg 군으로 분류함)과 수송거리(100, 150 및 200km로 분류함)에 따라 출하하는 한우 거세우의 일당증체량, 수송감량 및 도체형질 요인들간의 관련성을 검토하여 수송감량, 육색 및 육질저하를 최소화할 수 있는 적정 출하체중과 수송거리를 규명하고자 실시하였다. 실험 2는 출하하는 한우 거세우의 수송 스트레스에 의한 수송감량, 육색 및 도체형질이 저하되는 요인을 방지하기 위한 사양체계를 확립하고자 실시하였다. 즉, 수송거리(50, 100 및 150km)에 따른 수송감량을 줄이고, 도체품질의 저하를 방지하기 위한 사양체계를 확립하고자 한우 거세우의 알코올, potassium 및 vitamin E 처리효과에 대한 것을 검토하기 위하여 실시하였다. 실험 1에서 출하체중 550-650kg사이의 한우 거세우를 600kg 이상 및 이하의 2그룹으로 나누어 수송감량 및 도체형질들의 관련성을 조사한 결과, 601-650kg 군이 550-600kg 군보다 근내지방도, 육질등급, 수송감량 및 육색 등에서 우수한 것으로 나타나 한우 거세우는 600-650kg에서 출하하는 것이 유리한 것으로 밝혀졌다. 이를 토대로 600kg이상 및 700kg이하의 한우를 600-620kg, 621-650kg 및 651-700kg군으로 나누어 수송감량 및 도체형질들을 검토한 결과, 621-650kg 군이 620kg 이하 및 651kg 이상군보다 수송감량, 등지방 두께 및 육색 등에서 긍정적인 상관관계를 보였으며, 배최장근 단면적, 근내지방도 및 육색에서 개선되는 것으로 나타나 한우 거세우는 621-650kg사이에 출하하는 것이 효과적인 것으로 밝혀졌다. 한편 한우 거세우는 수송거리가 증가함에 따라 수송감량이 늘어나지만, 수송거리 100 및 150km에서 수송감량 및 육색의 상관은 우수한 반면, 수송거리 200km에서는 저조한 상관을 보였다. 특히, 수송거리 100km에서 체중감량이 150 및 200km보다 우수한 것으로 나타났다. 또한 근내지방도는 수송거리 100km가 150 및 200km보다 우수하였으며, 육색은 수송거리 100 및 150km가 200km보다 개선되는 결과를 보여 한우 거세우의 적정출하거리는 수송감량을 최소화하기 위해서는 100km 정도가 바람직하나 육색 요인을 고려하여 출하할 때는 적어도 150km 이상 넘지 않는 것이 효과적인 것으로 밝혀졌다. 이것을 토대로 실험 2에서는 수송거리 50, 100 및 150km에서 사육되고 있는 한우 거세우에 알코올사료, potassium 및 vitamin E처리한 결과, 처리구 모두 수송감량 및 육색, 근내지방도, 등지방 두께, 배최장근 단면적을 개선하는 성적을 보였으며, 수송거리 150km에서 potassium 및 vitamin E처리는 지방색이 개선되는 결과를 얻었다. 결과적으로 알코올 사료, potassium 및 vitamin E 처리는 수송 스트레스를 완화하고 수송감량을 줄이며, 육질저하를 방지할 수 있는 것으로 밝혀졌으며, 특히, 수송감량은 알코올사료를, 육색은 vitamin E를 급여하면 효과적으로 개선할 수 있는 결과를 얻었다. 이상에서 한우 거세우의 수송감량 및 육색 변화를 최소화하고 수송스트레스를 효과적으로 제어하기 위해서는 체중을 621-650kg에서 출하하고 수송거리는 150km를 넘지 않으며, 알코올사료와 vitamin E를 급여하는 사양체계가 우수한 것으로 밝혀졌다.
Abstract
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1. Effect examination of shrinkage, meat color, and carcass traits affected by shipping weight and transportation distance.
2. Establishment of feeding system that minimizes the transportation stress of shipping for Korean beef cattle.
3. Effect examination of transportation shrinkage, meat
1. Effect examination of shrinkage, meat color, and carcass traits affected by shipping weight and transportation distance.
2. Establishment of feeding system that minimizes the transportation stress of shipping for Korean beef cattle.
3. Effect examination of transportation shrinkage, meat color, and carcass traits by feeding of alcoholic diet, potassium, and vitamin E to Korean steer
4. Method development of feeding management for reducing transportation shrinkage and prevention of low carcass quality.
The study was carried out to establish the feeding system that minimized transportation shrinkage and meat color change for Korean steer during shipping. Namely, in order to examine suggest the solutions for the factors of shrinkage and lowering meat quality caused by shipping stress experiment 1 and 2 were carried out. Experiment 1 was designed to examine the proper shipping weight and shipping distance that minimize transportation shrinkage, meat color, and meat quality by examination the relationships between average daily gain, transportation shrinkage, and carcass traits for shipping weights and shipping distance. The weights were divided with group of 550-600kg and 601-650kg, and group of 601-620kg, 620-650kg, and 651-700kg. The distance was divided with 100km, 150km, and 200km. Experiment 2 was carried out to establish feeding system to prevent the transportation shrinkage, meat color, and meat trait by shipping stress for Korean steer. Namely, the experiments were carried out to examine the treatment effects of alcohol, potassium, and vitamin E for Korean steer for establishment of feeding system that prevents reducing transportation shrinkage and lowering of carcass quality. For the results of relationships between transportation shrinkage and carcass traits for two groups Korean steers of 550-600kg and 601-650kg, the Korean steers should be shipped at 600-650kg, because the group of 601-650kg is better in marbling score, carcass grade, transportation shrinkage and meat color than the group of 550-600kg. From the result the steers examined for transportation shrinkage and carcass traits by groups of 600-620kg, 621-650kg, and 651-700kg. The group of 621-650kg has more positive correlation in transportation shrinkage, back fat thickness, and meat color than the groups of lower 620kg and over 651kg. Rib-eye area, MS, and meat color has been improved. It shows that the steers should be shipped at weight of 621-650kg. Meanwhile, the steer has more transportation shrinkage as shipping distance increased. In the distance of 100km and 150km the correlation of transportation shrinkage and meat color was high, however, in the distance of 200km the correlation was low. Especially in the distance of 100km the transportation shrinkage has superiority in the distance of 150km and 200km. The MS at the case of 100km distance is better than those cases of 150km and 200km. The meat colors have more effects in 100km and 150km than 200km. The proper shipping distance for the steers was 100km to minimize the transportation shrinkage. When the meat color considered the effect is better when the distance is not exceeded 150km. The treatment of alcoholic diet, potassium, and vitamin E in the distance of 50, 100, and 150km transportation shrinkage, meat color, MS, BFT, and REA were improved. The treatment of potassium and vitamin E in the distance of 150km fat color was improved. Especially, the treatment of alcoholic diet, potassium, and vitamin E reduced the shipping stress, transportation shrinkage, and prevention of meat quality. The transportation shrinkage was improved when alcoholic diet was fed, and the meat color was improved when vitamin E was fed. From the result in order to minimize the transportation shrinkage, meat color change, and shipping stress the shipping weight should be 621-650kg, the shipping distance should be limited in 150km, and the feeding system fed alcoholic diet and vitamin E has better effects.
목차 Contents
- I. 연구계획 요약문...3
- 1. 국문요약문...3
- II. 연구결과 요약문...4
- 1. 국문요약문...4
- 2. 영문요약문...5
- III. 연구내용 및 결과...6
- 1. 서론...6
- 2. 연구방법 및 이론...9
- 3. 결과 및 고찰...13
- 4. 결론...57
- 5. 인용문헌...61
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