보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 |
연구책임자 |
양승학
|
참여연구자 |
이현준
,
하종규
,
이세영
,
김현섭
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2010-04 |
과제시작연도 |
2009 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
사업 관리 기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
등록번호 |
TRKO201200000183 |
과제고유번호 |
1395017817 |
사업명 |
축산자원개발시험연구 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
초록
▼
1. 제1세부과제{농산 주/부산물(마늘 등) 및 천연식물추출물(허브류)을 이용한 메탄가스 저감제개발}
가. 문헌을 통한 농산물 및 천연식물추출물에 대한 약리효과 및 조사
○ 선발물질의 필요한 기능 및 효과에 대한 기준 마련
○ 공시시료 10종 선발(상추, 고추, 대파, 양파, 강황, 깻잎, 마늘, 무순, 부추, 생강)
나. 공시시료를 이용한 in vitro 반추위 발효시험 수행
○ 공시시료를 2군(A: 상추, 고추, 대파, 양파; B: 강황, 깻잎, 마늘, 무순, 부추, 생강)으로 나눠 39℃의 혐기적 조
1. 제1세부과제{농산 주/부산물(마늘 등) 및 천연식물추출물(허브류)을 이용한 메탄가스 저감제개발}
가. 문헌을 통한 농산물 및 천연식물추출물에 대한 약리효과 및 조사
○ 선발물질의 필요한 기능 및 효과에 대한 기준 마련
○ 공시시료 10종 선발(상추, 고추, 대파, 양파, 강황, 깻잎, 마늘, 무순, 부추, 생강)
나. 공시시료를 이용한 in vitro 반추위 발효시험 수행
○ 공시시료를 2군(A: 상추, 고추, 대파, 양파; B: 강황, 깻잎, 마늘, 무순, 부추, 생강)으로 나눠 39℃의 혐기적 조건에서 0, 6, 12, 24, 48시간의 배양
○ 마늘첨가구에서 반추위 발효를 억제시키지 않으며 CH4 생성이 억제되었으며 메탄가스 전구물질인 H2가 축적되었다. 또한 마늘의 기존연구결과와 비교할 때 본 시험의 전처리과정 중 열처리에 의해 반추위 발효성상에는 악영향을 미치지 않고 메탄저감의 결과를 얻었다.
Abstract
▼
Meaning of methane on cattle has been generally considered as unnecessary by-product of rumen fermentation among ruminant nutritionists. In addition, the researchers have tried to reduce methane or to convert it into beneficial nutrients for several decades. Previous study proposed that suitable vol
Meaning of methane on cattle has been generally considered as unnecessary by-product of rumen fermentation among ruminant nutritionists. In addition, the researchers have tried to reduce methane or to convert it into beneficial nutrients for several decades. Previous study proposed that suitable volume of garlic decrease methane gas emission effectively, although excess garlic supplement made ruminal fermentation itself reduced on the in vitro experiment. Therefore, this study was conducted to screen the methane-reducing vegetables among lettuce, hot pepper, spring onion, onion, turmeric, sesame leaf, garlic, radish sprout, leek and ginger nutritiously on the in vitro ruminal fermentation. The vegetables processed with heat treatment at the 10% of substrate (timothy) were used to reduce methane production on the in vitro anaerobic experiment of 0, 6, 12, 24 and 48 h incubation time. Total gas production, pH, DM degradability, ammonia, H2, CO2, CH4, and volatile fatty acid (VFA) were measured as previous research. All treatments except garlic showed a tendency to increase in total gas production. The result of ammonia showed that garlic and hot pepper affected rumen bacteria concerned protein metabolism and that lettuce and spring onion increased ammonia production. Garlic only decreased CH4 production in inverse proportion to H2 as expected. Lettuce, spring onion, onion, garlic, radish sprout, leek and ginger increased propionate of VFA. Garlic balanced the ruminal fermentation in the ph, H2, CH4, acetate and propionate. This approach showed that methane production could be inhibited by heat-processing garlic completely in comparison with previous study. So far all nutritionist have quested the borderline of high feed efficiency by inhibiting ruminal methane gas production. In conclusion, this study suggested that protein-metabolism enhancer is required to be added to this garlic treatment.
목차 Contents
- 제출문 ... 1
- 요약문 ... 2
- SUMMARY ... 4
- CONTENTS ... 4
- 제 1 장 서 론 ... 5
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 5
- 1. 세계적 수준 ... 5
- 2. 국내수준 ... 5
- 3. 국내외의 연구현황 ... 5
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 6
- 1. 제1세부과제(농산 주/부산물(마늘 등) 및 천연식물추출물(허브류)을 이용한 메탄가스 저감제 개발) ... 6
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 11
- 1. 연구개발목표 달성도 ... 11
- 2. 정량적 성과(2009년) ... 12
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 12
- 1. 실증시험을 통한 산업화 방안 ... 12
- 2. 영농활용 ... 12
- 3. 추가연구의 필요성 및 예정사항 ... 12
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 13
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 13
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 13
- 제 9 장 참고문헌 ... 13
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