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Kafe 바로가기주관연구기관 | 경원대학교 KyungWon University |
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연구책임자 | 목철균 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2011-02 |
과제시작연도 | 2010 |
주관부처 | 식품의약품안전청 |
과제관리전문기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 | TRKO201200006819 |
과제고유번호 | 1475005713 |
DB 구축일자 | 2013-05-20 |
키워드 | 세척제,세척력,유효성분,잔류량,세척매뉴얼detergents,cleanliness,effective components,residues,dishwashing manual |
국내산 식기류 세척제를 대상으로 원료성분을 조사하고, 효과적인 계면활성제 성분 잔류량 시험법을 비교하여, 세척방법에 따른 계면활성제의 잔류량을 조사함으로써 세척효율과 세척제 사용의 안전성을 확인하고, 연구결과를 적용하여 합리적인 세척제 사용을 위한 홍보자료를 작성하고자 본 연구를 수행하였다. 주요 연구결과는 아래와 같다.
1. 세척제 주요 유효성분 조사: 현재 국내 시판중인 세척제(자동식기세척기용 세척제 포함)를 대상으로 총 72종에 대한 표시사항을 조사하였다.
2. 서울과 경기지역의 가정, 음식점(단체급식소 포함)을 대
국내산 식기류 세척제를 대상으로 원료성분을 조사하고, 효과적인 계면활성제 성분 잔류량 시험법을 비교하여, 세척방법에 따른 계면활성제의 잔류량을 조사함으로써 세척효율과 세척제 사용의 안전성을 확인하고, 연구결과를 적용하여 합리적인 세척제 사용을 위한 홍보자료를 작성하고자 본 연구를 수행하였다. 주요 연구결과는 아래와 같다.
1. 세척제 주요 유효성분 조사: 현재 국내 시판중인 세척제(자동식기세척기용 세척제 포함)를 대상으로 총 72종에 대한 표시사항을 조사하였다.
2. 서울과 경기지역의 가정, 음식점(단체급식소 포함)을 대상으로 식기류 세척방법과 세척제 사용량 등 사용실태를 조사하고 결과를 취합하여 세척방법을 파악하였다.
3. 세척제 잔류량 분석을 위한 시험법 가운데 먹는물 수질공정시험법(음이온성계면활성제 시험법-ES 05309.1a)을 기준으로 하여 HPLC, UPLC, pH, TOC, 간이 kit, 전기전도도, 표면장력 등을 분석하여 정확도, 감도, 경제성 등을 바탕으로 세척제시험법을 제안하였다. 시도한 방법 가운데 모든 세척제 성분에 대하여 가장 높은 정확도와 감도를 갖는 시험법은 TOC법이었다. 음이온성 계면활성제만을 대상으로 할 때에는 수질공정시험법이 가장 정확하였으며, 간편 시험법으로는 간이 kit법과 함께 전기전도도법, 표면장력측정법 등을 적용할 수 있었다.
4. 다양한 식기류 표면에서 점착성 식품인 고추장, 치즈 및 쌀밥에 대한 세척실험을 식기류 재질 별로 실시하였다. 가열조리기구의 표면에 대해서는 양념갈비, 삼겹살 및 계란찜을 조리한 후 세척변수별 세척효율을 조사하였다. 비식품 오염물질로는 립스틱을 선정하여 컵 표면에서의 세척효과를 실험하였다. 이들 식기류의 세척 시 세척방법, 세척온도, 세척제 사용량, 헹굼횟수에 따른 세척효율과 계면활성제 잔류량을 조사하였다. 세척제 희석용액의 경우 0.1%~0.5% 간의 세척력 차이는 없었으며, 고농도 세척제 용액의 경우 원액과 10배 희석액 간의 차이는 없었다. 식품에 따라 1종 및 2종 세척제간의 차이와 식기재질에 따른 차이를 보였으며, 세척 전 방치시간, 수침시간 및 수침온도 등이 세척효율에 큰 영향을 미쳤다. 또한 식품의 물성에 따라 세척도구에 의한 세척효율의 차이도 나타났다.
5. 연구결과를 종합하여 가정과 식당, 단체급식소 등에서 식기류의 세척에 활용할 수 있도록 표준 세척매뉴얼을 작성하였다.
This study has been conducted to investigate the effectiveness of dishwashing detergents(DD) and the safety of their use. The eventual goal of the study was to prepare a recommended dishwashing manual for both home and commercial-site uses. The results of the study are summarized as follows.
1. S
This study has been conducted to investigate the effectiveness of dishwashing detergents(DD) and the safety of their use. The eventual goal of the study was to prepare a recommended dishwashing manual for both home and commercial-site uses. The results of the study are summarized as follows.
1. Survey on active ingredients of DD: Seventy two commercial DD products were collected and the product information including ingredients and directions for use was classified.
2. Survey on dishwashing methods at home and commercial sites: A survey was conducted on dishwashing methods regarding washing items, detergents, washing tools and procedures in homes and restaurants including catering services in Seoul and Gyeonggi-do region. Typical washing models were extracted from the survey.
3. Comparison of analytical methods for DD residues: Various simplified analytical methods for DD residues in rinsing water were compared with a standard methylene blue absorption method in terms of accuracy, limit of detection(LOD), limit of quantification(LOQ) and simplicity. Among the attempted methods, total organic carbon(TOC) analysis appeared as the best in terms of the accuracy and LOD and LOQ. For the practical aspects, however, other simplified methods such as commercially available simplified measuring kits, electrical conductivity measurement, and even surface tension measurement were applicable for the checking of DD residues. Considering anionic surfactants, current official method(ES 05309.1a) was the best for accuracy.
4. Effects of washing variables on cleanliness: Kitchenwares contaminated with various food materials were washed with different washing variables such as detergent types and concentrations, washing tools, water temperatures, etc. in order to find the appropriate washing schemes for specific food materials. The effects of rinsing methods on the removal of the residual detergents were also investigated.
5. Preparation of dishwashing manual: A manual for both manual and machine dishwashing was proposed based on the findings of the study.
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연구책임자(Manager) : | - |
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