보고서 정보
주관연구기관 |
국립식량과학원 |
연구책임자 |
정미남
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2012-01 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
사업 관리 기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201200009721 |
과제고유번호 |
1395021415 |
DB 구축일자 |
2013-05-20
|
초록
▼
고구마 신품종개발을 위해 인공교배, 실생개체선발시험, 계통선발시험, 생산력 검정시험의 과정을 통해 용도별 우수한 계통을 육성하고, 고구마 바이러스 무병묘 확대보급을 위한 바이러스 무병묘 및 무병종저 생산과 유지보존을 실시하였다.
고구마의 품종판별을 위한 SSR 프라이머를 개발하고 이를 이용한 국내외 고구마 품종 및 계통을 대상으로 품종판별을 실시하였다. 고구마 표피 흑변현상의 발생양상과 원인을 조사하였고 또한 고구마는 재배지의 토성과 재배시기, 멀칭방법에 따라 분질도와 모양, 수량 등이 다르게 나타나므로 지역특성에 알맞은 품종
고구마 신품종개발을 위해 인공교배, 실생개체선발시험, 계통선발시험, 생산력 검정시험의 과정을 통해 용도별 우수한 계통을 육성하고, 고구마 바이러스 무병묘 확대보급을 위한 바이러스 무병묘 및 무병종저 생산과 유지보존을 실시하였다.
고구마의 품종판별을 위한 SSR 프라이머를 개발하고 이를 이용한 국내외 고구마 품종 및 계통을 대상으로 품종판별을 실시하였다. 고구마 표피 흑변현상의 발생양상과 원인을 조사하였고 또한 고구마는 재배지의 토성과 재배시기, 멀칭방법에 따라 분질도와 모양, 수량 등이 다르게 나타나므로 지역특성에 알맞은 품종 선발과 재배기술개발에 관한 연구를 실시하였다.
Abstract
▼
This study was carried out five theme as belows;
First study was carried out to develop of the new cultivars. We selected 9 progressive breeding line for regional trial test.
Second study was carried out to establishment of the vatiety distinction method in sweetpotato using moleculer markers.
This study was carried out five theme as belows;
First study was carried out to develop of the new cultivars. We selected 9 progressive breeding line for regional trial test.
Second study was carried out to establishment of the vatiety distinction method in sweetpotato using moleculer markers. The reason is to ensure health of a market in case of domestic distributions of a sweetpotato. Also, it is exaltation to satisfaction of a consumer through cultivar guarantee and intelligent ownership protective. We selected 200 kinds of DNA markers in database that application was possible to a sweetpotato SSR (Microsatellite) marker. Resultly, we developed 6 excellent fluorescent labeled markers. This markers were able to completely distinguish a domestic varieties. Also, distinction was possible about the 766 sweetpotatoes which were collected domestic sweetpotato cultivation land and genetic resources. We was able to write the variety distinction map. These resultswas applied patent. We expect that this technic is very useful as to distinction of a domestic and foreign sweetpotato cultivars.
Third study was carried out make virus-free sweetpotato plant. we make 27 varieties of virus-free sweetpatato plant and conserved that in tissue culture method. Also we developed new propagation method using liquid tissue culture.
Forth study was carried out to examine the cause of sweetpotato’s skin blackening. Sweetpotato’s skin blackening appeared to only epidermis. There were no pathogens and disease symptoms in the blackened skin. The content of total phenolic compounds in blackened skin was higher than in normal one. Blackened skin did not transmitted through sweetpotato’s tuber. Textures of the soil occurring blackened skin ware varying from sandy loam to clay and pH was in the range of 6.3 to 7.9. The content of organic matter was in the range of 13g/kg to 21g/kg.
Fivth research is conducted to evaluated changes of yield with sweetpotato cultivars in Cheongwon, Nonsan, Iksan, Boryeong, Muan, Hamyang. Evaluated variables were total vine yield, ratio of length and width, sweetpotato starch value, marketable tuberous root number per plant, ratio of marketable tuberous root and marketable tuberous root yield. In Chungbuk, ‘Yeonwhangmi’, ‘Daeyumi’, ‘Gogeonmi’, ‘Heathymi’ were excellent. In Chungnam, ‘Jinhongmi’, ‘Daeyumi’, ‘Gogeonmi’, ‘Matnami’ were selected. In jeonbuk, ‘Gogeonmi’, ‘Jeungmi’, ‘Jinhongmi’, ‘Daeyumi’ were the most suitable. In Jeonnam, ‘Gogeonmi’, ‘Sinyulmi’, ‘Jeungmi’, ‘Daeyumi’ , and in Gyeongnam, ‘Jinhongmi’, ‘Gogeonmi’, ‘Yeonwhangmi’, ‘Matnami’ were excellent.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 5
- 제1장 서 론 ... 6
- 제1절 고구마 식용 및 가공용 유망계통 육성 ... 6
- 제2절 고구마 품종판별 ... 6
- 제3절 고구마 바이러스 ... 7
- 제4절 고구마 표피 흑변현상 구명시험 ... 7
- 제5절 고구마 지역우수품종 선정시험 ... 8
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 9
- 제1절 국내외 고구마 품종 개발 현황 ... 9
- 제2절 품종판별과 관련된 국내외 분자마커 기술개발 현황 ... 9
- 제3절 고구마 바이러스 연구 동향 ... 12
- 제4절 고구마 표피 흑변현상 ... 14
- 제5절 고구마 지역우수품종 선정시험 ... 14
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 15
- 제1절 고구마 식용 및 가공용 유망계통 육성시험 ... 15
- 제2절 분자표지를 이용한 고구마 품종판별기술 개발 ... 59
- 제3절 고구마 바이러스 무병묘 이용기술 확대 및 바이러스 무병종저 생산 ... 143
- 제4절 고구마 표피 흑변현상 원인 구명 ... 153
- 제5절 지역우수품종 선정 시험 ... 159
- 제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 168
- 제1절 목표대비 달성도 ... 168
- 제2절 정량적 성과 ... 169
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 172
- 제6장 중요 변동사항 ... 172
- 제7장 참고문헌 ... 173
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.