보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-03 |
과제시작연도 |
2010 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011011 |
과제고유번호 |
1395019778 |
사업명 |
국책기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011011 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
○ 농식품부산물 및 부존자원 유래 유용물질 탐색, 선발 및 확보
- 뽕잎, 양파, 포도, 감귤, 감껍질, 잠분 등 농식품 및 잠업 부산물에서 레스베라트롤, 케르세틴, 프로안토시아니딘, 헤스피리딘, 나리루틴 등 10종 이상의 유용물질을 탐색 •선발하고 이들의 추출 •정제기술을 확보함
○ 가축에 대한 부산물 유래 유용물질 효능 평가 및 적용기술 확립
- 닭(육계, 산란계), 돼지, 소, 개 등에 선발된 부산물 유용물질인레스베라트롤, 케르세틴, 프로안토시아니딘, 헤스피리딘, 나리루틴등을 사료 내 첨
Ⅳ. 연구개발결과
○ 농식품부산물 및 부존자원 유래 유용물질 탐색, 선발 및 확보
- 뽕잎, 양파, 포도, 감귤, 감껍질, 잠분 등 농식품 및 잠업 부산물에서 레스베라트롤, 케르세틴, 프로안토시아니딘, 헤스피리딘, 나리루틴 등 10종 이상의 유용물질을 탐색 •선발하고 이들의 추출 •정제기술을 확보함
○ 가축에 대한 부산물 유래 유용물질 효능 평가 및 적용기술 확립
- 닭(육계, 산란계), 돼지, 소, 개 등에 선발된 부산물 유용물질인레스베라트롤, 케르세틴, 프로안토시아니딘, 헤스피리딘, 나리루틴등을 사료 내 첨가 급여하여 생산성 개선, 장내 미생물총 안정화, 면역조절기능 개선 효과 등을 구명하였으며, 적정 첨가수준 및 이용체계를 확립함
○ 부산물 유래 유용물질 활용 축산물 풍미 및 저장성 증진 기술 개발
- 축산물(계육, 돈육, 우육 및 발효유)에 항산화 효과가 탁월한 부산물 유래 유용물질인 레스베라트롤, 케르세틴, 안토시아니딘 등을 처리하여 보존성 증진하였으며, 양산형 시제품인 돈육 패티, 프레스햄등을 개발함
- 축산물 저장성 증진을 위해 안토시아니딘 처리 항산화 포장 필름을 개발함
○ 부산물 유래 유용물질의 제형화 기술 확립 및 대량생산체계 구축
- in vitro 시험 및 가축 사양실험을 통해 선발된 부산물 유래 유용물질인 레스베라트롤, 케르세틴, 프로안토시아니딘, 헤스피리딘 및 잠분을 제형화하고, 대량생산체계를 구축하여 산업화함
Abstract
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To develop useful materials from by-products to improve animal health and production, several by-products were investigated from crops. Resveratol, procyanidin, hesperidin, quercetin, and narirutin were isolated from the seed of grape, and the peels of orange, apple, and potato. Their biological act
To develop useful materials from by-products to improve animal health and production, several by-products were investigated from crops. Resveratol, procyanidin, hesperidin, quercetin, and narirutin were isolated from the seed of grape, and the peels of orange, apple, and potato. Their biological activities were tested in vitro. The livestock containing them was prepared and fed the pig and the chickens. Some of them improved their immune system. Natural antioxidants from agricultural by-products in order to establish analytical methods for screening and 14 kinds of natural products extracted with hot water extraction and ethanol content of total phenol and antioxidant activity were evaluated. Total phenol content of the experimental results go in two extraction showed the highest content, antioxidant capacity of the hot water extraction of the hawthorn, clove ethanol extract showed the highest antioxidant capacity. The extract was put in a transparent glass bottle, and then kept at room temperature for 2 months to evaluate the stability is lowered as a result it was confirmed that the antioxidant activity. Effect of procyanidin powder on quality of pork patties during refrigerated storage was studied. Five treatments groups were as follows: Control(-) (pork patties without antioxidant), PP0.1(pork patties with 0.1% PP), PP0.3(pork patties with 0.3% PP), PP0.5(pork patties with 0.5% PP), and control(+)(po가 patties with 0.01% BHT). Water holding capacity, cooking loss, and total aerobic bacteria showed no significant differences, color and shear force been slightly higher, TBARS showed lower values than the control(-). In this result, procyanidin powder from grape seed could be used to enhance storage stability of meat products without adverse effect. Effect of natural antioxidants(procyanidin, cinamon, mangosteen) on quality of beef meat was studied. nucleotides, fatty acids, and amino acid composition of beef meat with atioxidants were higher than control.
antioxidants from agricultural by-products could be used to enhance storage stability of meat products without adverse effect. Effect of narirutin powder on quality of chicken meat during storage was studied. color showed no significant differences than control, and TBARS showed lower values than the control(-). In this result, natirutin powder from mandarin could be used to enhance storage stability of meat products without adverse effect. Development of packing film and pork patties with procianidin and effect of procianidin on pork meat was studied.
The procyanidin(0%, 0.1%, 0.3%) was added to the pork patties and the edible film.
Color, Lipid oxidation(TBARS) and sensory properties of pork patties with treatments were analyzed at 7-day intervals for 15 days with storage at 4℃. Color was slightly higher than control, TBARS showed lower values than the control(-).
In this result, procyanidin powder from grape seed could be used to enhance storage stability of meat products without adverse effect.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요 약 문 ... 4
- S U M M A R Y ... 6
- 목 차 ... 8
- 제 1 장 서 론 ... 9
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 10
- 제1절 국내 연구 현황 ... 10
- 제2절 국외 연구 현황 ... 10
- 제3절 국내외 연구현황 비교 및 필요 연구 분야 ... 10
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 12
- 제1절 가금의 생산성 향상을 위한 유용물질의 이용방법 확립(‘09~‘13) ... 12
- 제2절 유용물질을 이용한 자축의 면역능 향상 기술 개발(‘09~‘13) ... 36
- 제3절 돼지에 대한 유용물질의 체축적 및 이용효율 증진 기술 개발(‘09) ... 52
- 제4절 반추가축에 대한 유용물질의 이용효율 증진 기술 개발(‘09) ... 52
- 제 5절 축산물 풍미 향상 및 저장성 증진을 위한 유용물질의 활용 기술(‘09~‘13) ... 62
- 제 6절 부산물 유래 유용물질의 항병성 효과 구명(‘09~‘09) ... 79
- 제 8절 농축산부산물내 유용자원의 스크리닝 및 안정성 기술 개발(‘09~‘13) ... 106
- 제 9절 < 제3협동과제 : 흑미미강과 부산물 탄화액을 활용한 항생제 대체 사료개발, ‘09~‘11> ... 170
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 206
- 1절 목표 대비 대외 달성도 ... 206
- 2절 정량적 성과 ... 208
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 209
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 210
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 211
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 212
- 제 9 장 참고문헌 ... 213
- 끝페이지 ... 217
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