보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011386 |
과제고유번호 |
1395022116 |
사업명 |
FTA대응 경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011386 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
< 제1세부과제 : 단감 신품종 전시포 조성 및 신품종 조기 보급을 위한 농가 실증재배>
2011년부터 2013년까지 주요 신품종의 평균 발아기와 개화기를 조사한 결과 2011년과 2012년의 월동기와 발아기의 저온에 의하여 평년대비 발아기는 5~15일 지연되는 경향이었고, 개화기는 2~5일 지연되는 경향이었고, 발아기가 빠른 품종은 초시와 추연품종으로 4월5일이었고, 로망품종이 4월 10일로 늦은 경향이었고, 개화기는 발아기와 같은 경향으로 초시와 추연 품종이 5월27일로 바르고, 로망이 6월1일로 늦
Ⅳ. 연구개발결과
< 제1세부과제 : 단감 신품종 전시포 조성 및 신품종 조기 보급을 위한 농가 실증재배>
2011년부터 2013년까지 주요 신품종의 평균 발아기와 개화기를 조사한 결과 2011년과 2012년의 월동기와 발아기의 저온에 의하여 평년대비 발아기는 5~15일 지연되는 경향이었고, 개화기는 2~5일 지연되는 경향이었고, 발아기가 빠른 품종은 초시와 추연품종으로 4월5일이었고, 로망품종이 4월 10일로 늦은 경향이었고, 개화기는 발아기와 같은 경향으로 초시와 추연 품종이 5월27일로 바르고, 로망이 6월1일로 늦은 경향이었다.
과실 특성 중 성숙기는 초시와 추연이 9월20전후로 가장 빠르고, 자미시, 미감조생, 조추가 9월 27일경으로 빠른 경향이고, 태추는 10월 15일경이고, 로망은 10월 23일경의 중만생종 품종이었다. 과중은 초시품종이 170g으로 소과종이고, 로망, 추연이 180~190g으로 중과종이고, 조추와 태추 품종이 대과종 품종이었다. 당도는 조추가 낮은 경향이었고, 로망과 태추가 61.5°Bx로 높은 경향이었고, 과육의 경도는 초시 품종이 6.5로 가장 단단하였고, 태추와 로망이 3.9와 4.8로 과육이 유연하고 과즙이 많은 경향이었음
주요 신품종의 병해충 발생정도는 부유, 차랑 등 기존 단감 품종은 모무늬낙엽병에 저항성이었으나 태추 품종은 병 발병율이 70%로 이병성인 경향이었고, 탄저병 발생정도는 조추와 태추 품종이 45.8, 35.9%로 기타 단감 품종보다 이병성인 경향이었다.
태추 품종은 우량 결과지 확보가 어려워 생산성이 낮기 때문에 도장성 가지(1m 내외)을 7월 중순 이전에 45。정도 유인하여 주고 가지 선단 1/4을 절단 전정하여 주면 이듬해 새로운 가지의 50%정도를 결과모지로 활용 수 있고, 도장성 가지를 유인해 주지 않고 절단전정만 하면 이듬해 착뢰가지 비율이 낮아지기 때문에 결과모지로 활용하기 위해서는 반듯이 유인이 필요하고, 도장성 가지를 유인해 주고 절단 전정하여도 착뢰가 되지 않은 가지는 예비지로 활용하여 이듬에 결과모지로 이용할 수 있다.
<제2세부과제 : 단감 우량 신품종 조기보급을 위한 현장적응성 평가>
단감 신육성 품종의 농가실증을 통한 재배상의 문제점 파악 및 농가 조기보급을 위하여, 국내 육성 신품종 ‘자미시’, ‘미감조생’을 대상으로 단감주산지 3곳(진주, 창원, 김해)에서 3년간 실증재배를 실시하였다. 과실 종자수와 탈삽율과의 관계를 분석한 결과 두 품종 모두 높은 유의적 상관관계를 나타내었고, 과실당 4∼5개 이상의 종자가 형성되면 대부분 탈삽이 되었다. 그러나 미감조생은 종자가 5개 이상 형성되어야 탈삽이 완전히 이루어지는 지역도 나타나 재배 지역별 탈삽율의 차이는 큰 것으로 나타났다. 그러므로 육성 신품종의 완전탈삽과 생산을 위해서는 수분수를 10% 정도로 충분히 식재하고 꿀벌 방사로 종자형성을 유도할 필요가 있었다. ‘미감조생’의 경우 떫은맛이 남아있는 과실은 과실배꼽부위가 움푹 들어간 과실, 모양이 삐뚤어져 있는 과실, 착색이 불량한 과실, 크기가 유난히 작은 과실 등이므로 적과 또는 선과 작업을 할 때 제거해야 할 것이다. 또한, ‘미감조생’은 개화 종료 후에도 꽃잎 부착과가 많이나타나 잿빛곰팡이병, 잎말이나방류 등의 병해충 피해가 우려되므로 과원의 습도를 낮추고 병해충 방제를 철저히 해야 할 것으로 판단되었다
경남의 단감 재배면적 중 90% 이상은 ‘부유’ 품종이 차지하고 있으나 최근 들어 조·중생종 신품종에 대한 관심이 높아지고 있다. 현재 농가에서 재배면적이 늘고 있는 신품종은 ‘태추’로 경남도내에 총 77.6ha 정도를 차지하였고 다른 신품종의 재배면적은 미미하였다. ‘태추’는 품종특성상 재배가 까다로운데, 수체 관리방법에 따라 꽃눈분화가 나빠져 이듬해 암꽃이 적게 피는 경우가 많았다. 결과지의 위치가 결과모지 선단에서 2번째까지에 주로 분포하며 3번 이하의 신초는 결과지 비율이 현저히 낮아졌다. 결과모지 선단 절단 유무에 따른 수량성을 비교한 결과 끝눈 절단 처리가 무절단 처리에 비해 착화량이 적었고 결과적으로 수확량이 절반가량 줄어들었다. 즉, ‘태추;의 착과량 확보를 위해서는 동계전정 시 세력이 좋은 결과모지를 많이 남겨 암꽃 착화량을 증대시켜야 하며, 적뢰를 철저히 하고, 양·수분 공급을 원활히 해 주어서 꽃눈분화를 촉진시킬 필요가 있었다. ‘태추’의 과피 오염현상은 품종 고유의 특성이기도 하지만, 과원의 습도가 높아지면 발생이 증가하였다. 동일한 과원이라 하더라도 과원 하부의 습지대와 통풍이 잘되는 과원 상부의 재배환경이 차이가 있어 오염과 발생정도가 달리 나타났으므로 재배과원 환경조절에 각별한 관심이 요구되었다. ‘태추’의 수확시기를 9월 25일부터 10월 25일까지 10일 간격으로 하여 ‘태추’의 과피 윤문 발생과실과 비발생과실의 과실특성을 조사한 결과 가용성 당 함량은 윤문 발생과실이 15.8∼17.3°Brix, 비발생과는 13.3∼15.2°Brix로 윤문 발생과에서 당도가 훨씬 높게 나타났다. ‘태추’는 수확 후 연화가 빨라 유통기간이 짧은 문제점을 가지고 있는데, 수확시기가 10월 5일(만개 후 130일경)에서 10월 25일로 늦어짐에 따라 과실의 칼라차트 색도는 3.8에서 4.8로 높아졌으나 경도 N값은 19.0에서 14.1로 낮아져 식감이 오히려 감소하였다. 연화 정도를 기준으로 한 상품성은 10월 5일 수확할 경우 상온에서 16일 이상 유지된 반면, 10월 10∼15일 수확 시는 12일, 10월 20∼25일 수확 시는 10일로 짧아졌다. ‘태추’의 아삭거리는 식감과 유통기간을 고려하면, 수확적기는 단감 껍질의 색깔이 칼라차트치 3.5∼4일 때가 적당하였다.
Abstract
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Anthracnose, which is the biggest problem in growing non-astringent persimmons, was associated with high morbidity in Taishu, Shinsyuu and Soshu, and it was difficult to prevent it by existing control calendars. Therefore, additional prevention is required twice in mid- or late June and mid-Septembe
Anthracnose, which is the biggest problem in growing non-astringent persimmons, was associated with high morbidity in Taishu, Shinsyuu and Soshu, and it was difficult to prevent it by existing control calendars. Therefore, additional prevention is required twice in mid- or late June and mid-September. Moreover, because it damages more than 70% of a new cultivar of non-astringent persimmon Taishu, It is necessary to prevent damage by spraying protective fungicides in late June and systemic fungicides exclusively for Spotted leat castt in early July. Furthermore, it is necessary to pay attention to spraying in a mixture of difenoconazole WP and acetamiprid WP because it causes adverse reactions to shoots of new improved cultivars such as Romang, Taishu, Shinsyuu and Soshu. With regard to Taishuu cultivars, when drawing turions (about one meter) at around 45° before mid-July and then pruning one-fourth of the end, about 50% of new shoots can be used as a fruiting branch. Only when pruning turions without drawing them, the percentage of budding branches decreases in the following years. Therefore, it is absolutely necessary to draw them in order to use them as a fruiting branch.
This study was conducted to settle problems of cultivation through field application of new cultivars of sweet persimmon and to supply them to farmhouses early. New cultivar ' Jamisi' and ' Migamjosaeng' , bred from a cross between ' Matsumotowase-Fuyu' × ' Nishimurawase' , are early- to mid-maturing persimmons released in 2005 and 2007, respectively, in Korea. Since their fruits have pollination variant non-astringent trait, the seeds inevitably affect fruit quality. In this study, relationship between seed formation and fruit characteristics was investigated at three orchards with different cultural environments in Jinju, Changwon, and Gimhae area, Gyeongnam province. The number of seeds per fruit in both cultivars were positively related to de-astringency degree at all the orchards (r=0.82 to 0.94). To produce fruits with higher de-astringency rate than 95% of fruit flesh, ' Jamisi' in early October and ' Migamjosang' in late September needed to have at least 4 and 5 seeds per fruit, respectively. However, 'Migamjosaeng' fruit having even than 5 seeds showed greatly different rate of de-astringency depending on growing areas. It was noted that the number of seeds was often positively related to fruit color as Hunter a value in both cultivars (r=0.28 to 0.4), without any significant relation to fruit weight at three areas. For safe cultivation of new cultivars, nearly ten percent of pollinizers should be planted, and it is required to promote seed formation by spraying honey bees. Especially, it is possible to distinguish ' Migamjosaeng' with the naked eye when the hilum becomes flat after seeds are formed and astringency is removed. Also, fruits which remain astringent, have sunken hilums, crooked shapes, poor colors and conspicuously small sizes, and they should be sorted out during the sorting process. In addition, as for ' Migamjosaeng' , a lot of petal-attached fruits are produced even after flowering ended. Therefore, there is a need to improve orchard' s environment and to thoroughly prevent diseases andinsect pests such as gray mold and leaf rollers which may damage them.
'Fuyu' persimmon have occupied over ninety percent of sweet persimmon cultivated in Gyeongnam Province, but in recent there is an increasing interest on early- and mid-ripening new cultivars of sweet persimmon. ' Taishuu' is a new introduced cultivar increasing in the cultivated area, and its total cultivated area reaches to around 77.6 ha in Gyeongnam Province. Other new cultivars have a small cultivated area. ' Taishuu' is hard to cultivate and especially, unstable fruit set is a big problem. If dormant pruning and flower bud and fruit thinning are not proper, formation of female flower becomes poor the following year. The bearing shoot is mainly born by up to the second bud from terminal bud of the bearing mother branch. When cutting terminal buds of bearing mother branch of ' Taishuu' at dormant pruning, the number of female flowers decreased by half compared with the non-cutting. To promote flower bud formation, therefore, it is needed to leave many bearing mother branches with good vigor at dormant pruning, to thin out flower buds thoroughly, and to properly provide nutrients and water to the trees. Though skin contamination of ' Taishuu' is the cultivar' s own unique characteristic, it tended to increase, as the humidity of orchard rises. Even in the same orchard, the cultivation environment is different between the wet area of the lower orchard and the upper orchard with good ventilation, so it brings a big difference in the occurrence of contaminated fruits. For such reason, it requires special attention to environmental control of orchard. Characteristics of fruits with and without skin cracks were investigated after ' Taishuu' was harvested at an interval of ten days from Sep. 25th to Oct. 25th. As a result, the fruits with skin cracks showed a much higher soluble sugar content (15.8∼17.3°Brix) than those with no skin cracks(13.3∼15.2°Brix), but there was no big difference in firmness between them.
'Taishuu' has a short shelf life, because it softens quickly after harvest. Although the color chart chromaticity of the fruit rose by 4.8 from 3.8 when the harvest period changed into Oct. 25th from Oct. 5th(around 130th day after full bloom), firmness N value fell to 14.1 from 19.0 and it decreased the texture. In relation to the marketability based on the degree of softening, the fruit was kept for over 16 days at room temperature when harvested on Oct. 5th, whereas it was kept for 12 days and 10 days when harvested on 12th and 20 to 25th. Considering ' Taishuu' s crunchy texture and short shelf life, the best harvest period was when the color chart chromaticity of sweet persimmon peel was 3.5 to 4. It was also found that for improving the marketability, there would be a need to improve orchard' s environment to prevent contaminated fruits and to decide the harvest period allowing for softening characteristics.
목차 Contents
- 표 지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요 약 문 ... 3
- SUMMARY ... 6
- 목 차 ... 8
- 제 1 장 서 론 ... 9
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 10
- 제 1절 국내 기술 개발 현황 ... 10
- 제 2절 국외기술 개발 현황 ... 10
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 11
- 제 1절 연구개발수행 내용 ... 11
- 제 2절 연구 결과 ... 12
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 대외 기여도 ... 40
- 1절 : 목표대비 달성도 ... 40
- 2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원 기타) ... 41
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 42
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 43
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 44
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 45
- 제 9 장 참고문헌 ... 46
- 끝페이지 ... 47
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