보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2005-10 |
과제시작연도 |
2004 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
등록번호 |
TRKO201400023142 |
과제고유번호 |
1380000266 |
사업명 |
농림기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-14
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초록
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○ 연구결과
1. 장뇌삼 지상부인 잎에는 사포닌과 같은 생리활성물질 뿐만 아니라 항산화능이 뛰어난 폴리페놀화합물 또한 뿌리보다 더욱 많이 함유되어 있음을 확인하였으며 지상부인 잎과 줄기가 차지하는 비중이 전체의 40% 정도인 것으로 나타남. 따라서 장뇌삼 뿌리에는 영향을 미치지 않고 이듬해 봄이 되면 다시 새잎이 돋아나게 되는 8월 말-9월 초순경 장뇌삼으로부터 잎을 채취하여 일반성분, 유리당, 유리아미노산 등과 같은 맛과 관련된 성분을 조사하였음. 또한 폴리페놀화합물, 사포닌 등과 같은 생리활성물질의 조성 및 함량 그리고 이
○ 연구결과
1. 장뇌삼 지상부인 잎에는 사포닌과 같은 생리활성물질 뿐만 아니라 항산화능이 뛰어난 폴리페놀화합물 또한 뿌리보다 더욱 많이 함유되어 있음을 확인하였으며 지상부인 잎과 줄기가 차지하는 비중이 전체의 40% 정도인 것으로 나타남. 따라서 장뇌삼 뿌리에는 영향을 미치지 않고 이듬해 봄이 되면 다시 새잎이 돋아나게 되는 8월 말-9월 초순경 장뇌삼으로부터 잎을 채취하여 일반성분, 유리당, 유리아미노산 등과 같은 맛과 관련된 성분을 조사하였음. 또한 폴리페놀화합물, 사포닌 등과 같은 생리활성물질의 조성 및 함량 그리고 이들의 항산화능을 확인함과 동시에 MS, NMR 등을 통하여 항산화활성을 나타내는 물질을 탐색하고 그 구조를 해명하였음.
그 밖에도 동물실험을 통하여 장뇌삼 잎 열수추출물이 당뇨를 유발시킨 쥐의 항산화계에 미치는 영향 등에 대해서도 검토하였음.
2. 상기와 같은 기초적인 자료를 토대로 장뇌삼 잎으로부터 추출물을 얻고 이를 대상으로 하여 가열안정성, pH 안정성 등과 같은 가공적성을 검토함과 동시에 반건조기법 및 베타-사이클로덱스트린 처리와 같은 전처리기술을 장뇌삼 잎차의 가공공정에 도입함으로써 장뇌삼 잎 덖음차의 품질을 향상시킬 수 있는 새로운 방법을 개발하였음. 또한 장뇌삼 잎 분말 및 농축액을 양갱, 껌, 캔디, 과립차 등 가공식품의 원료로 사용할 수 있는 활용기술을 개발함에 의해 국내산 장뇌삼의 부가가치를 극대화시키고자 하였음.
3. 장뇌삼 잎의 생리기능적 특성연구에서는 장뇌삼 잎에 함유된 방향성성분의 추출, 동정 및 이들 유효성분이 종양세포성장을 저해하는 효과를 조사함과 동시에 동물실험을 통하여 장뇌삼 잎의 투여가 항 피로 및 독성물질의 해독화 과정에 미치는 영향을 분석함에 의해 국내산 장뇌삼 잎의 생리기능적 우수성을 검토하였음.
Abstract
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IV. Results and Application
● Physicochemical properties of Korean wild ginseng leaves as food material
Wild ginseng(12 year old) was consisted of over 40% of leaves(18%) and stems(22%) and 60% of root. There were no differences in contents of proximate components, free amino acids, and free s
IV. Results and Application
● Physicochemical properties of Korean wild ginseng leaves as food material
Wild ginseng(12 year old) was consisted of over 40% of leaves(18%) and stems(22%) and 60% of root. There were no differences in contents of proximate components, free amino acids, and free sugars between wild and cultivated ginseng. Organic acids such as oxalic, citric, malic and succinic acid were detected from ginseng leaves and oxalic acids were especially high in wild ginseng leaves.
Crude saponin content of wild ginseng were higher than cultivated ginseng for the most parts. crude saponins were higher in leaf than in roots. Wild ginseng had higher ratio of Panaxadiol ginsenoside(PD)/Panaxatriol ginsenoside(PT) than cultivated ginseng.
Content of free phenolic acid, soluble phenolic acid and insoluble phenolic acid from phenolic compounds from wild ginseng leaves were investigated and total phenolic compounds were 734mg%(1.84 times high compared to cultivated ginseng). SPA of wild ginseng leaves were particularly higher than and showed higher antioxidative activities than cultivated ginseng leaves.
Protocatechuic acid, vanilic acid, p-hydroxybenzoic aid, caffeic acid, syringic acid, p-coumaric acid, ferulic acid, sinapic acid were detects as FPA from wild ginseng leaves and their content were 4 times higher than those of cultivated ginseng leaves.
SPA from wild ginseng leaves was consisted of caffeic acid, p-coumaric acid, and ferulic acid and total content was 136mg% which was higher than that of cultivated ginseng leaves(64mg%). That aspect might be useful to differentiate wild from cultivated ginseng leaves. Meanwhile IPA had no significant differences between two samples. Picking period had no influence on the physicochemical properties and physiological activities.
Water, methanol and ethanol extracts of freeze-dried leaves of wild ginseng were examined for their yields, flavonoids and antioxidative activities.
Fractions extracted with high polarity solvents gave more yields but ethanol extract contained more antioxidant materials. Ethyl acetate fractions from methanol extract had highest DPPH scavenging activity and most effective in inhibition of liver lipid peroxidation and linoleiate oxidation. Ethyl acetate fraction was further purified by silica gel column, TLC, and HPLC and 7 compounds were identified by EI-MS and NMR. Those were 3,4-dihydroxy-benzoic acid, 4-hydroxy-benzoic acid, 3-(3,4-dihydroxyphenyl)-2-propenoic acid, 3-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-2-propenoic acid, chlorogenic acid, kaempferol and quercetin.
Anti-inflammatory activities of macrophages for 7 compounds purified from wild ginseng leaves were also investigated. Antioxidant activities of wild ginseng leaf hot water extract was tested against streptozotocin-induced diabetic rats. Intake of the extract could inhibit the weight loss, and reduce the organ weight loss and levels of blood sugar and TBARS.
● Development of processed food from wild ginseng leaves
Wild ginseng leaf tea was produced by roasting at 180℃ for 2~3 mins.
Aroma attributes were described as seaweed like, grassy, roasty, umani.
Taste attributes were sour, bitter, astringent, sweet, grassy. Over 13 times of roasting significantly decrease active compounds including polyphenols and saponins. The proper number of times of roasting were 10 times. Roasting after addition of 3% β-cyclodextrin to wild ginseng leaves could reduce bitterness and improve flavor of the tea.
Dried wild ginseng leaves with steam blanching could inactivate the enzyme and had storage stability. To produce the tea, the blanched and dried leaves were rehydrated. Active compounds such as saponins and polyphenols were stable with those tea making procedures.
Bitter compounds of wild ginseng leaves were selectively adsorbed and desorbed with Sepabeads SP-850 resin and further fractionated with Sephadex LH-20 into 7 fractions, fraction 1 was found to be most bitter from sensory evaluation.
The effect of heat and pH on the stability of saponins and polyphenols were investigated. Water, methanol and ethanol extraction from wild ginseng leaves were peformed to analyse yield, saponin and polyphenol content and antioxidative activity. Ethanol extract were further extracted with different concentrations(50~100%) of ethanol and extractions yield and active compounds were analyzed for make up the basis for further processing need.
Technologies for producing Yang Gaeng(sweet jelly of red beans), candy, chewing gum and granule type tea with wild ginseng leaf tea powder and concentrates were also developed to promote the usage of wild ginseng leaves.
● Physiological functionalities of wild ginseng leaves
Aroma compounds from wild ginseng and cultivated ginseng leaves were separated by steam distillation and liquid-liquid extraction(DRP-LLE) and analyzed by GC/MS. 22 compounds including β-elenene, trans-β-farnesence was identified from wild ginseng leaves and 38 compounds from cultivated ginseng leaves. There were no differences from picking periods. Those aroma compounds had no anti-tumor activities when using MTT assay but results from EROD activities and QR activities shows that those aroma compounds may play an important role in inhibition of metabolism regarding carcinogen production from precarcinogens. There was no significant difference from harvesting periods.
There were no significant differences among treatments for anti-stress activities by testing swimming ability of mouse but were significant differences for anti-depression activities.
Oral administration of wild ginseng leaves did not affect the toxicity from chemotherapeutical drug 5-FU but reduce activities of EROD with higher GST activity from high dose treatment compared to control group. This results provide the postulation that consumption of wild ginseng leaves could inhibit the activation of toxic material or could excrete for detoxication.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 8
- CONTENTS ... 13
- 목차 ... 15
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 17
- 제1절 연구개발의 목적 ... 17
- 제2절 연구의 필요성 ... 17
- 제3절 연구 범위 ... 20
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 21
- 1. 사포닌 성분 분야 ... 21
- 2. 비사포닌 성분 분야 ... 22
- 3. 인삼의 효능 분야 ... 23
- 4. 인삼의 가공 분야 ... 24
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 25
- 제1절 재료 및 방법 ... 25
- 1. 장뇌삼 잎의 식품학적 특성 구명 ... 25
- 가. 장뇌삼 및 재배삼 잎의 식품학적 특성 비교 ... 25
- 나. 용매별 장뇌삼 잎 추출물의 항산화 활성 ... 33
- 다. 장뇌삼 잎에 함유된 항산화성 물질의 분리 및 특성 ... 36
- 라. 장뇌삼 잎 추출물 및 이로부터 정제한 항산화성 물질이 lipopolysaccharide로 자극된 RAW 264.7 마크로파아지에서 발현하는 항염증 관련 사이토카인에 미치는 영향 ... 45
- 마. 장뇌삼 잎 추출물의 투여가 streptozotocin(STZ) 유발 당뇨쥐의 항산화계에 미치는 영향 ... 47
- 2. 장뇌삼 잎을 이용한 가공식품 개발 ... 50
- 가. 장뇌삼 잎차의 적정 가공방법 검토 ... 50
- 나. 가공적성 및 새로운 형태의 가공식품 개발 ... 51
- 3. 장뇌삼 잎의 생리기능적 특성 구명 ... 52
- 가. 방향성성분의 분리 및 정성, 정량 분석 ... 52
- 나. 생리 기능적 특성 검토 ... 53
- 제2절 결과 및 고찰 ... 59
- 1. 장뇌삼 잎의 식품학적 특성 구명 ... 59
- 가. 장뇌삼 및 재배삼 잎의 식품학적 특성 비교 ... 59
- 나. 채취시기별장뇌삼 잎의 식품학적 특성 ... 77
- 다. 용매별 장뇌삼 잎 추출물의 항산화 활성 ... 95
- 라. 장뇌삼 잎에 함유된 항산화성 물질의 분리 및 특성 ... 103
- 마. 장뇌삼 잎 추출물 및 이로부터 정제한 항산화성 물질이 lipopolysaccharide 로 자극된 RWA 264.7 마크로파아지에서 발현되는 항염증관련 사이토카인에 미치는 영향 ... 133
- 바. 장뇌삼 잎 추출물의 투여가 streptozotocin(STZ) 유발 당뇨쥐의 항산화계에 미치는 영향 ... 139
- 2. 장뇌삼 잎을 이용한 가공식품 개발 ... 150
- 가. 덖음처리 정도가 잎차의 특성에 미치는 영향 ... 150
- 나. 장뇌삼 잎차의 적정 음용조건 ... 155
- 다. 쓴맛성분의 분획 ... 157
- 라. 장뇌삼 잎차의 향미 개선기술 개발 ... 159
- 마. 건엽을 이용한 잎차 제조기술 개발 ... 162
- 바. 가공적성 검토 ... 164
- 사. 장뇌삼 잎의 열안정성 검토 ... 170
- 아. 장뇌삼 잎 추출물의 음료가공 적성 ... 173
- 자. 다양한 가공식품에의 활용기술 개발 ... 178
- 3. 장뇌삼 잎의 생리기능적 특성 구명 ... 190
- 가. 방향성성분의 정성, 정량분석 ... 190
- 나. 생리기능적 특성 검토 ... 193
- 제4장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 211
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 212
- 1. 활용방안 ... 212
- 2. 학술지 및 관련 홍보매체에 게재 ... 212
- 3. 특허출원 ... 213
- 제6장 참고문헌 ... 214
- 끝페이지 ... 231
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