보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2015-02 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201500010325 |
과제고유번호 |
1395031286 |
사업명 |
농업기초기반연구 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500010325 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
○ 프로폴리스에서 항산화효과가 높은 2-quinoline carboxylic acid, tyrosol, phenyl glycol 확인
○ 지역별로 수집한 프로폴리스는 추출용액량이 많아질수록 항산화 효과가 높음
○ 신선채소 저장성 향상을 위하여 프로폴리스 노도 0.01%와 0.1% 처리할 경우 저장성 향상
○ 다양한 꿀을 이용하여 수용성 프로폴리스 조성물을 만들고, 만든 조성물에 대하여 항산화 효과를 확인한 결과, 꿀에 따라 약간의 차이는 있지만 프로폴리스가 갖고 있는 항산화 효과는 유지됨
Ⅳ. 연구개발결과
○ 프로폴리스에서 항산화효과가 높은 2-quinoline carboxylic acid, tyrosol, phenyl glycol 확인
○ 지역별로 수집한 프로폴리스는 추출용액량이 많아질수록 항산화 효과가 높음
○ 신선채소 저장성 향상을 위하여 프로폴리스 노도 0.01%와 0.1% 처리할 경우 저장성 향상
○ 다양한 꿀을 이용하여 수용성 프로폴리스 조성물을 만들고, 만든 조성물에 대하여 항산화 효과를 확인한 결과, 꿀에 따라 약간의 차이는 있지만 프로폴리스가 갖고 있는 항산화 효과는 유지됨
○ 꿀매실청 제조 : 평균 10.2 mg/g의 구연산이 함유, CN화홥물, 대장균 불검출
○ 결정이 잘 생기는 잡화꿀을 이용하여 전동 핸드믹서로 저어주어 간편한 크림꿀 제조
○ 혈청 중의 testosterone 수치는 도토리화분 투여군에서 정상군에 비하여 통계학적 유의하게 증가
○ 도토리화분을 저온초미분쇄하여 세포벽을 파쇄한 결과 조단백질 함량과 탄수화물 함량은 감소하는 반면 조지방은 약 90%이상 증가하였으며, 동결건조한 화분에서는 조단백질, 조지방, 탄수화물의 함량이 모두 증가
○ 세포벽 파쇄 효과가 있는 저온초미분쇄 화분과 동결건조 화분을 대상으로 일반성분 분석, 아미노산 분석, 항산화 활성을 조사한 결과 물리적 방법에서는 동결건조 방법이 저온초미분쇄 방법보다 양호
○ 화분을 부후균에 배양한 후 물리적으로 분쇄하여 항산화 활성을 조사한 결과 물리적 처리 후 생물학적 분해효소를 처리하는 방법이 항산화 활성이 높음
○ 국내산 화분의 지표물질 설정 : 식품공전에서 화분의 품질 규격으로 조단백질함량만 18.0%로 규정되어 있다. 밀원화분(생산원)을 구별하기 위하여 지표물질로 도토리화분은 리놀산(Linoleic acid) 30%, 비타민 C 80%, 다래화분은 리놀레산(linolenic acid) 30%, 비타민 C 50%을 식품공전에 추가하고자 함
○ 꿀벌 밀원 화분의 도감 발간 : 꿀벌의 즐겨 찾는 밀원식물 중 초본식물 83종, 목본류 33종 등 48과 116종의 화분 채집, 그 중 32종을 세포형태 및 특징 등을 주사전자현미경(SEM) 으로 관찰, 도감에 수록
○ 프로폴리스 처리 후 딸기과실의 품질 조사 : 수확한 딸기의 경도는 처리 1일 후 1,000배 처리시 무처리 대비 증가,, 당도는 처리 1일 후 무처리 대비 감소, 7일 후 증가
○ 딸기 발생 주요 3가지 병원균에 대한 항균력 검정을 한 결과 탄저병균에서 가장 낮은 EC50(91.1)과 MIC(3,914.4)을 나타냄
○ 프로폴리스 처리 참외 수확량은 무처리 대비 프로폴리스 처리 0.1% 에서 40%의 증수를 나타내었으며, 1개당 무게의 증가가 8.7%를 나타냄
○ 참외잎의 생육양을 확인한 결과 프로폴리스 처리 후 10일까지는 미미한 차이를 보였으나, 20일부터 프로폴리스 0.1%(1000배액)용액에서 잎의 양이 40% 이상 증가
Abstract
▼
The antioxidants navigation and Utilization Technology Development of Korean Propolis project was carried out. As a result,
- it has confirmed that the high antioxidant 2-quinoline carboxylic acid, tyrosol, phenyl glycol in propolis, propolis collected by region has the more amount of extraction
The antioxidants navigation and Utilization Technology Development of Korean Propolis project was carried out. As a result,
- it has confirmed that the high antioxidant 2-quinoline carboxylic acid, tyrosol, phenyl glycol in propolis, propolis collected by region has the more amount of extraction solution high antioxidant activity.
- In order to improve storability of fresh vegetables, propolis concentrations 0.01 to 0.1% if the immersion treatment the storability has been improved.
- Using a variety of honey to make a water-soluble propolis composition, it was confirmed the antioxidant effects made with respect to the compositions. Some differences depending on the honey, but antioxidant effect of propolis has been found to be maintained.
- To expand the consumption of honey, Japanese apricot extract was prepared with honey. Citric acid was containing the average of 10.2 mg/g, CN compound and Escherichia coli was not detected. And using a well-crystallized honey, easy cream honey production method was developed.
The use of bee pollen in diversification and industrialization projects results were as follows;
- Acorn pollen could significantly induce testosterone secretions in serum (p<0.05), compared to the control group.
- The contents of crude protein and carbohydrate were decreased while that of crude fat was over 90% increase after pulverizing. Also the contents of crude protein, crude fat and carbohydrate were increased after lyophilizing.
- The lyophilization method were excellent in mechanical destroying pollen cell wall compared to pulverization method in the content of amino acid and antioxidant activities.
- The antioxidant activity was increased in the pollen treated with fungi after mechanical destruction.
- Settings of standard index in domestic pollen: The quality standards of pollen in Food Code is defined as more than just crude protein content of 18.0%. Therefore we offer the data that linoleic acid 30% and Vitamin C 80% in acorn pollen, and linoleic acid 30% and Vitamin C 50% in darae(Actinidia) pollen as an indicator substance add to the Food Code to distinguish honey plant sources
- Publication of the book on Honey bee pollen plant: Bees favorite honey plants contained 83 kinds of herbal plants and the 33 kinds of woody, and collected and classified 48 family and 116 species, especially observed and characterized the micro-structure of 32 kinds of pollen species by scanning electron microscopy (SEM).
Using propolis, the results of quality improvement technology for facilities fruits and vegetables (strawberries, melons) was as follows;
- Quality of strawberry fruit after treatment with propolis research results, the hardness of the harvested strawberries are processed after 1 day, 1000 times concentration increase compared to non-treated during processing, sweetness reduced after treatment 1 day compared to untreated, increased after 7 days.
- As a result of the antibacterial test of the three main pathogens that occur on strawberries, showed the lowest EC50 (91.1) and MIC (3,914.4) from the anthrax bacteria.
- Propolis treatment melon yields showed an additional increase of 40% in 0.1% propolis treatment compared in untreated, per melon weight increased by 8.7%.
- Results confirm the growing amount of melon leaves, until 10 days after treatment with propolis and showed a slight increase, and then after 20 days after treatment when the propolis 0.1% solution, the amount of melon leaf was more than 40%.
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