보고서 정보
주관연구기관 |
경상북도농업기술원 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-03 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201500010461 |
과제고유번호 |
1395035082 |
사업명 |
농업실용화기술R&D지원 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500010461 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
1. 수비초계 고추의 초기수량 증대기술 및 적정지대 설정
재래종 고추 수비초 품종인 수미향은 시판품종과 유사하여 해발의 고저에 따른 수확량의 감소가 적었으며 따라서 해발에 무관하게 육묘일수를 90∼110일 정도로 하고 막덮기부직포를 이용한 2열 터널재배가 적합하다. 영고4호와 영교5호는 해발이 낮을수록 수량이 감소되기에 350m이상의 고지대에서 90일 이상 육묘일수를 갖고 막덮기부직포 재배하는 것이 적정하며, 250m 지대에서는 수미향 품종이 적당하지만 영고4호 품종을 재배할 때는 90일 육묘일수로 막
Ⅳ. 연구개발결과
1. 수비초계 고추의 초기수량 증대기술 및 적정지대 설정
재래종 고추 수비초 품종인 수미향은 시판품종과 유사하여 해발의 고저에 따른 수확량의 감소가 적었으며 따라서 해발에 무관하게 육묘일수를 90∼110일 정도로 하고 막덮기부직포를 이용한 2열 터널재배가 적합하다. 영고4호와 영교5호는 해발이 낮을수록 수량이 감소되기에 350m이상의 고지대에서 90일 이상 육묘일수를 갖고 막덮기부직포 재배하는 것이 적정하며, 250m 지대에서는 수미향 품종이 적당하지만 영고4호 품종을 재배할 때는 90일 육묘일수로 막 덮기 재배가 노지 및 비닐터널재배 보다 효과적이다.
2. 수비초계 고추의 바이러스병 방제체계 확립
명맥만 이어가고 있는 수비초계 고추는 일반 시판품종에 비해 맛과 빛깔 등이 우수하여, 최근 소비자들의 수요가 많아지고 있다. 하지만, 수비초계 고추에서 발생하는 바이러스는 재배농가에 경제적으로 직접적인 피해를 주고 있다. 이에 수비초계 고추의 바이러스 피해를 줄이기 위해서 방제기술 체계를 확립하고자 본 연구를 수행하였다. 수비초계 고추에서 발생하는 바이러스 감염형태는 단독감염 보다 복합감염의 비율이 높았으며, 주요 바이러스는 CMV와 BBWV2로 조사되었다. 지역에 따라 차이가 있지만 CMV, BBWV2, PepMoV, PVY의 발생비율이 72.6~90.4%로 나타나, 수비초계 고추에서 바이러스를 매개하는 중요한 전염원은 진딧물류 인 것으로 나타났다. PMMoV는 2.9~6.8%, TSWV는 0~0.4%의 비율로 발생하였다. 복합감염 형태는 CMV+BBWV2의 비율이 가장 많았다. 3종 이상의 복합감염도 18~20.5% 높게 나타났으며, 수비초계 고추의 생육이 후기로 갈수록 복합감염의 비율이 급속히 증가하였다. 재배작형에 따른 바이러스 발병은 해발 350m 이상 지역에서 P.E 터널재배가 노지재배 보다 바이러스 발병률과 발병도가 낮았다. 바이러스의 주요 전염원인 진딧물류의 발생은 연중 2차례의 발생최성기를 나타내었다. 해발 250m는 6월 하순과 9월 상순, 해발 350m는 6월 하순과 8월 하순~9월 상순, 해발 450m는 6월 하순~7월 상순, 8월 하순~9월 상순으로 나타났다. 총채벌레류의 발생은 연중 3차례의 발생최성기를 나타내었다. 해발 250m는 6월 하순, 7월 하순, 8월 하순, 해발 350m와 450m는 6월 하순, 7월 하순~8월 상순, 8월 하순으로 최대발생기를 보였으며, 대만총채벌레가 우점하는 것으로 나타났다. 바이러스와 전염원 발생양상을 바탕으로 수비초계 고추에서 바이러스 발병을 경감시기키 위해서는 막덮기부직포 터널재배를 하여 6월 중순에 막덮기부직포 제거 후 살충제나 Antivirus를 7일 간격으로 2~3회 살포하는 것이 효과적이다.
3. 수비초계 고추의 고춧가루 상품화
시판종의 고춧가루의 매운맛은 무표시에서 아주매운맛까지 Capsicinoids의 함량이 낮아 순한맛 정도이며 ASTA color의 적색색도는 90이하로 낮았으며 당함량도 10%이하로 매우 낮게 분석 되었다. 수비초 고춧가루의 혼합비율에 따른 선호도는 수미향품종이 포함된 혼합고춧가루가 1∼4순위를 차지하여 수미향을 70%로 하고 영교5호 또는 영고4호를 30% 혼합하는 것이 적합하였다. 수비초 홍고추의 적정 건조온도는 50℃가 적합하지만 건조시간이 60℃보다 21시간이 더 소요되었으며 홍고추의 완숙과 수확시 미완숙과에 비해 ASTA color은 75% 향상되고, 건과율은 9% 향상되었다. 수비초의 고춧가루에 대한 소비자의 외관상 평가와 기기분석 결과가 0∼10% 의 씨앗 혼입율이 붉은 색도를 유지하는 것으로 일치하였다.
Abstract
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Chapter 1. Setting the initial quantity increase skills and appropriate altitude of subicho line of red pepper(Capsicum annuum L.)
Sumihyang cultivar pepper among Subicho lines of Local varieties was less a reduction in yield due to the elevation similar to commercial varieties. So about 90-110 d
Chapter 1. Setting the initial quantity increase skills and appropriate altitude of subicho line of red pepper(Capsicum annuum L.)
Sumihyang cultivar pepper among Subicho lines of Local varieties was less a reduction in yield due to the elevation similar to commercial varieties. So about 90-110 days, regardless of the number of days the seedlings are grown in sea level and is suitable for two row tunnel with Non woven febric. Younggo No. 4 and No. 5 younggyo is appropriate to lower the elevation quantity seedling has grown more than 90 days, the number of days in the 350m or more non-woven fabric membrane covering the highlands to be reduced. In the 250m zone is Sumihyang varieties are suitable. However, if younggo No. 4 cultivar grown at altitude 250m, days the seedlings are 90 and Non woven febric cultivation is more effective than that grown in open field and plastic tunnel cultivation. Net Introducing method suitable than control Introducing method in Introducing methods of pepper, because a lot many quantity of sunshine and less disease fruits rate
Chapter 2. Development of virus control technology in subicho of local cultivar red pepper(Capsicum annuum L.)
The consumer demand about ‘Subicho’ is increasing recently because taste and color are superior to the commercial variety, but virus that occurs in ‘Subicho’ is giving economic damage to farmhouse. This study was carried out to develop virus control technology.
Virus infection type in ‘Subicho’ had higher mixed infection than single infection. Among viruses that occur in ‘Subicho’, Cucumber mosaic virus(CMV) and Broad bean wilt virus 2(BBWV2) were a major virus. Incidence of CMV, BBWV2, Pepper mottle virus(PepMoV), Potato virus Y(PVY) infected by aphid was 72.6~90.4%. Incidence of Pepper mild mottle virus(PMMoV) and Tomato spotted wilt virus(TSWV) was 2.9~6.8% and 0~0.4%.
CMV+BBWV2 was the highest among types of mixed infection. Triplex or more mixed infection rate was 18~20.5% and mixed infection increased rapidly after middle growth stage. At altitude above 350ml, incidence of virus and disease severity of P.E tunnel culture was lower than field culture. Occurrance of aphids that are a major source of virus is different according to altitude. Peak periods of aphids at altitude of 250m, 350m and 450m occurred in late June and early September, late June and late August~early September, late June~early July and late August~early September. Also, Occurrance of thrips that are a source of TSWV is different according to altitude. Peak periods of thrips at altitude of 250m occurred in late June, late July and late August. Peak periods of thrips at altitude of 350m and 450m occurred in late June, late July~early August and late August. Experiment results revealed that damage of ‘Subicho’ by virus effectively reduced by 2~3 sprays of pesticides in illite non woven fabrics cover cultivatioin based on occurrence of virus and source.
Chapter 3. Commercialization of subicho line pepper powder of local cultivar red pepper(Capsicum annuum L.)
The purpose of the test is carried out to investigate the proper mix ratio and the drying temperature and the ratio pepper seeds of the local cultivar subicho of yeoungyang area is to commercialize pepper powder. The content of the analysisCapsicinoids of spicy pepper powder on the market was low, mild taste flavor. The red color of the ASTA color is lower than 90 and Analysis was also very low sugar content below 10%. Preference according to the mixing ratio of subicho pepper powder mixed pepper powder that contains the sumihyang varieties accounted for 1-2 ranking and the sumihyang 70% and younggo No. 4 or No. 5 was suitable to mix 30%. Proper drying temperature of 50 ℃ subicho red pepper is appropriate and ASTA color and more mature and non-mature harvesting of red pepper is improved 75%, rate of dry fruits were improved by 9%.
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