보고서 정보
주관연구기관 |
건국대학교 KonKuk University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-02 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201500010486 |
과제고유번호 |
1395035016 |
사업명 |
친환경안전농축산물생산기술 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500010486 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
1. 관행과 유기농 재배지 상추와 고추의 성분 비교 분석 및 재배이력조사
관행 및 유기농 재배지 시료의 기능성 인자 설정 및 효율적인 분석방법을 확립하였으며, 그 분석법을 통하여 상추 17종과 고추 14종의 시료를 수집하여 분석하였다. 총 11개의 농가를 섭외하여 재배이력조사를 진행하였다. 기능성 분석 결과 Quercetin, Caffeic acid, Capsaicin, Flavonoid에서는 유기재배와 관행에서 지역마다 다른 결과를 보여 차이를 볼 수 없었으며, GABA, Tocopherol, Glut
Ⅳ. 연구개발결과
1. 관행과 유기농 재배지 상추와 고추의 성분 비교 분석 및 재배이력조사
관행 및 유기농 재배지 시료의 기능성 인자 설정 및 효율적인 분석방법을 확립하였으며, 그 분석법을 통하여 상추 17종과 고추 14종의 시료를 수집하여 분석하였다. 총 11개의 농가를 섭외하여 재배이력조사를 진행하였다. 기능성 분석 결과 Quercetin, Caffeic acid, Capsaicin, Flavonoid에서는 유기재배와 관행에서 지역마다 다른 결과를 보여 차이를 볼 수 없었으며, GABA, Tocopherol, Glutamate에서는 유기재배에서 더 높은 값을 보였다. Glutamine에서는 관행에서 높은 값을 보였다. 재배이력조사 결과 중 유기재배 토양분석결과에서 권고되는 적정 범위보다 인산의 함량이 높게 나타났다.
2. 환경 조건 및 유기농자재에 따른 상추 및 고추 시험재배 및 GABA, 토코페롤, 유리아미노산 함량비교
남양주 비닐하우스 농가에서 시범적으로 재배를 진행하였다. 환경조건 처리는 관수제한 처리 3, 7, 14, 21일 간격으로 진행하였고, UV-A처리는 1, 2, 4, 8시간 간격으로 처리하여 재배하였고, 유기농자재별 처리는 기본적으로 유박처리를 한 토양에 마분, 계분, 미생물을 복합적으로 처리하여 재배를 하였다. 그 결과로 상추 관수제한 14일~21일 처리, UV-A 4시간 처리, 고추는 관수제한 14일, UV-A 2시간 처리에서 GABA와 Tocopherol, 유리아미노산의 함량이 높게 나타났다. 유기농자재별 처리 시료를 분석 결과 미생물에서 Vitamin C, GABA, Tocopherol에서 높은 값을 나타냈다.
3. 환경 조건 및 유기농자재에 따른 상추 및 고추 검증재배 작물의 기능성 성분 분석
확립된 조건을 가지고 스케일을 확대하여 이천 호법면 유기농 농자에서 현장검증재배를 시행하였다. 관수제한 14-21일과 UV-A처리 2, 4시간 처리 후 기능성 성분을 분석한 결과 상추 처리 구에서 GABA, Tocopherol, 항산화물질 함량, Vitamin C, β-carotene 함량이 높게 나왔으며, 고추 처리 구에서 Tocopherol, GABA, Vitamin C 의 함량이 높게 나타났다. 이를 통하여 환경 처리 구에서 기능성 물질이 증가 된다는 것을 알 수 있다. 유기농자재에 따른 분석은 미생물 처리를 통하여 분석한 결과 GABA, Vitamin C에서는 큰 차이를 볼 수 없었고, 항산화 물질과 Tocopherol에서는 높은 값을 나타냈다.
Abstract
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Ⅳ. The results of the research and development
1. Comparative analysis of practices and organic ingredients lettuce and pepper plantation and cultivation history research
Practices and establish a functional parameters were set and efficient analytical methods of organic cultivation samples we
Ⅳ. The results of the research and development
1. Comparative analysis of practices and organic ingredients lettuce and pepper plantation and cultivation history research
Practices and establish a functional parameters were set and efficient analytical methods of organic cultivation samples were collected and analyzed by the analysis of a sample of 17 kinds of lettuce and 14 kinds of peppers. A total of 11 farmers was conducted by public relations cultivation history research. Functional analysis of Quercetin, Caffeic acid, Capsaicin, the Flavonoid could not see the difference between each show a different result from organic cultivation and practice areas, GABA, Tocopherol, Glutamate showed higher values in organic farming. Glutamine showed a high value in practice. Soil cultivation historical survey of the content of organic phosphate was higher than that recommended in the analysis of the proper range.
2. Environmental conditions and testing in accordance with the organic cultivation of lettuce and peppers materials and GABA, tocopherols, free amino acids compared
Namyangju greenhouses at the farm cultivation conducted a pilot basis. Environmental conditions the process limits irrigation treatment 3, 7, 14, was going to 21 days interval, UV-A treatment is 1, 2, 4, 8, was grown by treatment with a time interval, the processing of organic materials by default, the processing residues, mabun in soil, manure, treated with a combination of microorganisms were grown. As a result, lettuce watering restriction 14 to 21 treatment, UV-A 4 hr, pepper limited irrigation 14 days, UV-A 2 hour treatment at GABA and Tocopherol, the content of free amino acids were higher. Sample analysis result by the processing of organic materials in the microorganism Vitamin C, GABA, exhibited high values in Tocopherol.
3. Analysis of environmental conditions and functional ingredients lettuce and pepper crops in accordance with the organic material verification
To expand the scale has established conditions hobeopmyeon thousand were grown in a field-proven organic Farm. Watering restrictions UV-A treatment 14-21 days 2, 4 hours post-treatment results of GABA, Tocopherol, antioxidant content in lettuce treatments analyze functional ingredients, Vitamin C, β-carotene have been higher or content, pepper Tocopherol in treatment, GABA, higher content of Vitamin C. Treatment in an environment through which it can be seen that the functional material is increased. Analysis of the organic material was analyzed through the microbial treatment, the GABA, Vitamin C could not see a significant difference, the antioxidants and Tocopherol exhibited high values.
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