보고서 정보
주관연구기관 |
제주특별자치도농업기술원 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-12 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201600003178 |
과제고유번호 |
1395040852 |
사업명 |
지역농업연구기반 및 전략작목육성 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003178 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
1. 방울다다기양배추 월동재배 및 일시수확기술 개발
최근 수요가 증가하고 있는 새로운 도입채소인 방울다다기양배추의 제주지역 월동재배기술을 확립하기 위하여 품종비교 시험과 정식적기 구명시험, 적심효과 구명 시험 등을 실시하였다.
방울다다기 품종비교시험은 ‘브릴리언트’ 등 6품종에 대하여 8월 하순 정식 후 생육 및 수량 특성을 비교하였다. 엽수는 ‘Ts2245’, ‘베이비스타’, ‘케이디90’ 이 79∼83개로 많은 경향이었으며, ‘브릴리언트’, ‘프랭클린’, ‘디아블로’ 품종은 59∼62개로 적었다
Ⅳ. 연구개발결과
1. 방울다다기양배추 월동재배 및 일시수확기술 개발
최근 수요가 증가하고 있는 새로운 도입채소인 방울다다기양배추의 제주지역 월동재배기술을 확립하기 위하여 품종비교 시험과 정식적기 구명시험, 적심효과 구명 시험 등을 실시하였다.
방울다다기 품종비교시험은 ‘브릴리언트’ 등 6품종에 대하여 8월 하순 정식 후 생육 및 수량 특성을 비교하였다. 엽수는 ‘Ts2245’, ‘베이비스타’, ‘케이디90’ 이 79∼83개로 많은 경향이었으며, ‘브릴리언트’, ‘프랭클린’, ‘디아블로’ 품종은 59∼62개로 적었다. 구의 발생은 ‘Ts2245’품종이 10월 10일로 가장 빨랐고, ‘브릴리언트’, ‘프랭클린’, ‘디아블로’ 등은 10월 25일로 구의 발생이 늦었다.
2월 수확시 구중은 ‘프랭클린’ 품종이 24.7g으로 가장 무거웠고, ‘Ts2245’ 품종은 13.2g으로 가장 가벼웠다. 주당 구수는 ‘브릴리언트’, ‘프랭클린’, ‘디이블로’ 품종이 55∼61개 범위였으며 ‘Ts2245’, ‘케이디90’, ‘베이비스타’ 품종은 69∼77개로 많았다. 10a 당 상품수량은 ‘케이디90’ 품종 2,325kg으로 가장 많았고, ‘브릴리언트’, ‘베이비스타’, ‘프랭클린’ 순이었다. 그러나 ‘케이디90’품종과 ‘베이비스타’ 품종은 기상조건에 따라 연차간 변이가 큰 경향이었으며, ‘브릴리언트’와‘프랭클린’ 품종은 연차간 변이가 적어 제주지역에서 안정적인 재배가 가능한 품종은 ‘브릴리언트’와 ‘프랭클린’인 것으로 사료되었다.
제주지역에서 방울다다기양배추 월동재배에 가장 적합한 정식기를 구명하기 위하여 8월 16일 부터 10일 간격으로 9월 26일까지 5차례에 걸쳐 정식시험을 실시한 결과 정식초기에 고온과 과습에 의한 줄기마름 현상으로 결주가 발생하였는데 정식기가 빨라질수록 결주 발생률이 증가하였고, 9월 상순이후 온도가 낮아지면 결주 발생이 감소하였다. 생육 최성기에 초장은 정식기가 빠를수록 길어지는 경향을 보였으며, 엽장, 엽폭 등도 정식기가 빠를수록 긴 경향을 보였다. 개체 당 상품수량은 8월 16일 정식처리에서 687g, 8월 26일 621g, 9월 6일 494g, 9월 16일 272g으로 정식기가 빨라질수록 증가하였으나 정식기가 빨라지면 결주 발생률이 높아지는 경향이 있어 10a당 수량은 정식시기에 따라 각각 1,580kg, 1,770kg, 1,470kg, 796kg으로 8월 26일 정식시에 최대 수량을 나타내었으며 9월 16일 이후 수량이 급격히 감소하였다. 따라서 제주지역 방울다다기 양배추 정식기는 8월 하순부터 9월 상순이 적합한 것으로 사료되었다.
제주지역 방울다다기 월동생산 재배작형에서 적심시기가 생육 및 수량에 미치는 영향을 구명하고자 ‘브릴리언트’ 품종을 8월 25일 정식하여 적심 시기는 무처리와 10월30일(본엽 40매), 12월 5일(본엽 50매), 1월13일(본엽 60일) 4처리를 두어 시험을 실시하였다. 10월 30일 적심 처리구에서는 적심 후 상부 쪽에 위치한 액아의 생육이 활발히 진전되어 잎이 크게 신장되면서 전개되어 결구하지 않는 현상을 보였다. 2월 이후에 결구를 하였으나 상품규격(10∼40g)범위 이상으로 너무 커지는 경향이었다. 주당 상품규격에 도달한 구의 수는 무처리구 34.3개와 비교하여 12월 5일, 1월13일 적심 처리구는 비슷한 경향이었고, 10월30일 적심 처리구는 24.4개로 오히려 감소하였다. 상품수량은 무처리구 2,841kg/10a에 비하여 10월 30일 적심 처리구는 1,669kg/10a로 오히려 상품수량이 감소하였으며, 12월 5일 적심 처리구는 1,928kg/10a, 1월 13일 처리구 1,950kg/10a로 무처리에 비하여 수량이 다소 증가하였으나 유의차는 없었다. 따라서 제주지역에서 방울다다기 양배추 월동 재배시에는 적심을 너무 일찍하면 오히려 수량이 감소하므로 무리한 적심처리는 하지 않는 것이 좋을 것으로 사료되었다.
2. 방울다다기양배추 수확후 관리기술 개발
방울다다기양배추는 일시수확시 구의 크기가 1~60g까지 다양하나 상품에 대한 기준이 없고 하부에 달리는 대구와 상부에 달리는 소구가 차별화 될 가능성이 있어, 일시수확시 크기에 상관없이 상품으로서의 가치를 인정받고, 요리에 활용시 선호하는 크기를 선택할 수 있도록 방울다다기양배추의 일시수확시 방울의 크기에 따른 무기성분을 분석하였다. 방울다다기울다다기양배추는 9월20일에 정식 이듬해 1월 20일에 수확한 것을 10±2, 20±2, 30±2 40±2으로 선별하여 분석에 이용하였고, 국내 도입된 3품종과, 수입산을 비교하였다. 칼슘,칼륨,인 성분은 크기별로 차이를 나타내지 않았으며, 질소성분은 다소 차이를 보이기는 하나 품종간에 차이에 비해 미비하였다. 국내재배된 품종과 국내수확시 수입된 미국산과는 차이를 보여 국내에서 재배된 품종이 높은 무기성분을 나타내었으며, 이는 비타민 C 함량에 있어서도 같은 경향치를 보였다.
방울다다기양배추의 수확후 저장 연구에서는 2월10일경 일시수확한 방울다다기양배추를 0±1℃, 2±1℃와 4±1℃에 저장하였다. 저장시 포장재는 LDPE, HDPE, HDPE천공를 각각 사용하여 저장한 결과, 상온에서는 1주정도 보관되었으나, 2±1℃에서 다른 온도에 비해 감모율 가장 낮게 나타나 10~12주까지 저장이 가능하였으며, 저장시 포장재 별로는 크게 차이가 나타나지 않았으나, 대체적으로 HDPE필름 저장에서 저장시 색도유지가 오래가는 경향이었다. 이는 저장시 CO2, O2 의 농도변화를 통해 호흡율이 저장 1~6일 사이 급격한 변화를 보이지만 저온에서는 10일 이후 농도가 안정적으로 유지 되는 것과 같은 결과이다. 2±1℃ 저온저장 4주후 상온(10~15℃) 유통시 5~6일 정도까지는 유통이 가능하였으나 그 이후 감모율이 빠르게 진행되었다. 저장 8주후의 유통시에는 2~3일정도로 저온저장기간이 긴 방울다다기양배추의 경우 순차적으로 온도에 적응하면서 출하를 해야할 것으로 보인다.
Abstract
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1. Overwintering Cultivation of Brussel Sprouts and Development of Single Harvest Technology
In an effort to establish overwintering cultivation technology of Brussels sprouts, a newly introduced vegetable the demand of which is rapidly increasing recently, in Jeju area, we have conducted a serie
1. Overwintering Cultivation of Brussel Sprouts and Development of Single Harvest Technology
In an effort to establish overwintering cultivation technology of Brussels sprouts, a newly introduced vegetable the demand of which is rapidly increasing recently, in Jeju area, we have conducted a series of tests including variety test (selection of optimal Brussels sprouts cultivar for winter season production), effective planting date test (effect of planting dates on growth and yield), and pinching (shoot decapitation) effect evaluation test.
For Brussels sprouts variety comparison test, shoot growth and yield characteristics have been compared using 6 varieties including Brilliant sprouts after planting in late August. Regarding number of leaves, Ts2245, Baby Star, and KD-90 variety tend to have more leaves (79∼83) and Brilliant, Franklin, and Diablo varieties tend to have less leaves (59∼62). As for beginning date of head formation, Ts2245 variety was the earliest (October 10), and Brilliant, Franklin, and Diablo varieties were somewhat late (October 25).
Regarding head weight during harvest time in February, Franklin variety was the heaviest (24.7g), and Ts2245 variety was the lightest. As for number of heads per plant, Brilliant, Franklin, and Diablo varieties are in the range of 55∼61 heads, whereas Ts2245, KD-90, and Baby Star varieties are in the range of 69∼77 heads. As for yield of marketable heads per 10 a, KD-90 variety had the most (2,325 kg), to be followed by Brilliant, Baby Star, and Franklin variety. However, KD-90 and Baby Star varieties showed a big yearly differential depending on weather conditions, but Brilliant and Franklin varieties showed less yearly differential. This suggests that, for Jeju area, Brilliant and Franklin varieties are more appropriate for stable cultivation.
To find out the most appropriate planting date of Brussels sprouts in Jeju area for overwintering cultivation, we have carried out 5 times of planting date test at 10-day intervals from August 16 to September 26. As a result of these tests, we have discovered the following facts. During the initial period after planting, incidence of missing plant occurred due to withering phenomenon caused by high-temperature and over-humidity. The sooner was the planting date, miss-planted rate increased whereas, when temperature fell during the early part of September, miss-planted rate decreased.
During the peak period of shoot growth, the sooner was the planting date, height of plant tended to become longer. The same can be said for height of leaf and for width of leaf. As for marketable yield per plant, the sooner was the planting date, the yield increased proportionally as evidenced by 687 g of Brussels sprouts planted on Aug. 16, by 621 g of the sprouts planted on Aug. 26, by 494 g of the sprouts planted on Sept. 6, and by 272 g of the sprouts planted on Sept. 16. However, the sooner is the planting date, miss-planted rate tended to be higher as well. Yield per 10 a varied depending on the planting date as evidenced by 1,580 kg, 1,770 kg, 1,470 kg, and 796 kg for Brussels sprouts planted on the dates described above. The yield was the maximum for the sprouts planted on Aug. 26, but it decreased sharply for the ones planted on Sep. 16 and thereafter. Hence, it seems that the most desirable planting period of Brussels sprouts in Jeju area is from the last ten days of August to the first ten days of September.
In an attempt to evaluate the effect that timing of pinching (shoot decapitation) has on shoot growth and yield for Brussels sprouts overwintering cultivation in Jeju area, we have planted Brilliant variety on Aug. 25. As for pinching time, we have carried out four (4) tests, no pinching, the first pinching on Oct. 30 (40 main leaves), the second pinching on Dec. 5 (50 main leaves), and the third pinching on Jan. 13 (60 main leaves). In the case of the plants pinched on Oct. 30, the lateral bud located on the upper part grew fast with full leaves, but there was no heading. Heads appeared in February, but they tended to grow too big beyond marketable size (10∼40g). As for number of heads that grew to marketable size per plant, the plants pinched on Dec. 5 and on Jan. 13 had about the same number of heads as those that were not pinched at all with 34.3 heads. But the plants pinched earlier on Oct. 30 had only 24.4 heads, indicating early pinching tended to reduce the number of heads. As for yield of marketable heads per 10 a, un-pinched plants had the yield of 2,841 kg, but yield of the plants pinched on Oct. 30 literally decreased to 1,669 kg.
In comparison, yield of the plants pinched on Dec. 5 and on Jan. 13 increased somewhat to 1,928 kg and 1,950 kg respectively, but there was no significant difference. Therefore, it seems that for overwintering cultivation of Brussels sprouts in Jeju area, one should be careful not to carry out pinching too early as it can reduce the number of marketable size heads.
2. Developing Post-Harvest Management Technololgy
In the case of Brussels sprouts, the size of head at the time of single harvest varies considerably from 1 g to 60 g but there is no criteria for marketable size, and there is a possibility of differentiation between large heads (30~50g) obtained from the lower part of the plant and small heads (10~20g) that are obtained from the upper part. Hence, to ensure marketable value of the yield of a single harvest regardless of size and to facilitate selection of a desirable size for cooking, an attempt was made to analyze inorganic components of Brussels sprouts obtained from a single harvest based on their size. Typically, Brussels sprouts are planted on Sept. 20 and harvested on Feb. 20 of the next year. Of these, sample sprouts were divided into four (4) groups based on their size (10~20 g, 20~30 g 30~40 g, and 40g or above) for the purpose of analysis. At the same time, a comparison was made between 2 varieties of Brussels sprouts already introduced to Korea and those sprouts imported from other countries. Although there was a difference in the content of inorganic components depending on variety, among those sprouts that are classified as marketable size (10~40 g), significant difference was not discovered based on size. No clear-cut difference was discovered in the contents of vitamin C, vitamin K, and sulforafane either. But domestically cultivated sprouts and the sprouts imported from the United States showed a difference, domestically cultivated varieties showing higher content of inorganic components. The same can be said on the contents of vitamin C, vitamin K, and sulforaphane.
With regard to research on post-harvest storage, the sprouts harvested around Feb. 10 were stored in three (3) groups of environments (0±1℃, 2±1℃, and 4±1℃). As for packaging material for storage, LDPE, HDPE, and HDPE perforated films were used. The result showed that at room temperature the sprouts could be stored for about 1 week. But at the temperatures of 0±1℃ and 2±1℃ the sprouts could be stored up to 10~12 weeks since at this temperature range weightloss rate was the lowest. However, when storing in the range of 0±1℃, if the temperature falls below 0℃, quality of the sprouts can be adversely affected as the sprouts are subject to freezing. Hence, proper care is required to keep the storage temperature above this threshold. As for packaging material for storage, HDPE perforated film is somewhat inferior in storage quality, but with HDPE and LDPE films no noticeable differfence was discovered. Overall, however, when using HDPE film chromaticity of sprouts tended to be maintained longer. After 4 weeks of low temperature storage at 2±1℃, room temperature (10~15℃) distribution was possible up to 5~6 days, but since then weightloss rate progressed fast. Therefore, in the case of Brussels sprouts with longer low-temperature storage period (2~3 days), sequential shipping is recommended for distribution after 8 weeks of storage to allow certain adaption period for changing temperature.
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