[학위논문]방울다다기양배추 추출물의 항산화 및 인체위암세포주(AGS) 증식 억제 효과 Effects of extracts from brussels sprouts (brassica oleracea var. gemmifera) on antioxidant activity and growth inhibition of AGS cell lines원문보기
우리나라는 급속한 경제성장으로 인하여 인구의 고령화와 식생활의 서구화로 암환자의 발생과 사망률이 매년 증가하고 있다. 특히 위암은 발병률이 남자는 1위, 여자는 3위로 상당히 높다. 따라서 다각도에서 이를 치료하기 위한 연구가 진행되고 있으며, 현재의 암 치료는 세포주기 조절단백질을 표적으로 하여 암세포의 증식을 억제시키는 것을 유효한 방법으로 인식하고 있다. ...
우리나라는 급속한 경제성장으로 인하여 인구의 고령화와 식생활의 서구화로 암환자의 발생과 사망률이 매년 증가하고 있다. 특히 위암은 발병률이 남자는 1위, 여자는 3위로 상당히 높다. 따라서 다각도에서 이를 치료하기 위한 연구가 진행되고 있으며, 현재의 암 치료는 세포주기 조절단백질을 표적으로 하여 암세포의 증식을 억제시키는 것을 유효한 방법으로 인식하고 있다. 십자화과 채소에 널리 포함된 glucosinolates는 독특한 생리활성 물질로 소화기계, 폐 등의 암 발생을 억제시킨다고 보고되고 있다. 본 연구에서는 항산화활성과 항암에 효능이 있다고 알려진 십자화과 채소 중 연구가 미흡한 방울다다기양배추[Brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera)]를 이용하여 항산화 활성 및 AGS[Human gastric adenocarcinoma cell]의 증식억제 효과를 알아보고자 하였다. 방울다다기양배추 70% 에탄올추출물(BSE : 70% ethanol extract of brussels sprouts) 과 열수추출물(BSW : Hot water extract of brussels sprouts)을 이용하여 DPPH와 ABTS 라디칼 소거활성을 측정하고 총 폴리페놀과 플라보노이드의 함량을 측정하여 항산화 활성을 측정하고, MTT assay 와 cell cycle 분석을 통하여 AGS 세포의 증식억제 효과를 측정하였다. 실험 결과 DPPH 라디칼 소거능은 BSW가 높게 나타났으며, ABTS 라디칼 소거능에서도 BSW가 높게 나타났다. 총 폴리페놀은 BSW 862.75 μg/mL, BSE 682.87 μg/mL로 BSW가 높게 나타났으며, 총 플라보노이드는 BSW 11.25 μg/mL, BSE 26.62 μg/mL로 BSE가 높게 나타났다. MTT assay결과 농도 의존적으로 유의하게(p<0.05) AGS 세포의 증식을 억제하여 BSW는 최대 47.1%로 세포 생존율을 낮추었고, BSE는 최대 51.4%까지 생존율을 낮추었다. Cell cycle 분석을 통하여 확인한 결과 G2/M phase에서 arrest를 유도하는 것을 확인 할 수 있었다. 이러한 결과를 종합하여 볼 때 방울다다기양배추 추출물이 항산화 활성에 효과가 있고 G2/M arrest를 통하여 AGS 세포의 증식을 억제한다는 것이 확인되어 방울다다기양배추 추출물이 항산화 활성과 위암치료 관련 건강식품 소재로서 이용될 가치가 충분할 것이라는 것을 보여주었다.
우리나라는 급속한 경제성장으로 인하여 인구의 고령화와 식생활의 서구화로 암환자의 발생과 사망률이 매년 증가하고 있다. 특히 위암은 발병률이 남자는 1위, 여자는 3위로 상당히 높다. 따라서 다각도에서 이를 치료하기 위한 연구가 진행되고 있으며, 현재의 암 치료는 세포주기 조절단백질을 표적으로 하여 암세포의 증식을 억제시키는 것을 유효한 방법으로 인식하고 있다. 십자화과 채소에 널리 포함된 glucosinolates는 독특한 생리활성 물질로 소화기계, 폐 등의 암 발생을 억제시킨다고 보고되고 있다. 본 연구에서는 항산화활성과 항암에 효능이 있다고 알려진 십자화과 채소 중 연구가 미흡한 방울다다기양배추[Brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera)]를 이용하여 항산화 활성 및 AGS[Human gastric adenocarcinoma cell]의 증식억제 효과를 알아보고자 하였다. 방울다다기양배추 70% 에탄올추출물(BSE : 70% ethanol extract of brussels sprouts) 과 열수추출물(BSW : Hot water extract of brussels sprouts)을 이용하여 DPPH와 ABTS 라디칼 소거활성을 측정하고 총 폴리페놀과 플라보노이드의 함량을 측정하여 항산화 활성을 측정하고, MTT assay 와 cell cycle 분석을 통하여 AGS 세포의 증식억제 효과를 측정하였다. 실험 결과 DPPH 라디칼 소거능은 BSW가 높게 나타났으며, ABTS 라디칼 소거능에서도 BSW가 높게 나타났다. 총 폴리페놀은 BSW 862.75 μg/mL, BSE 682.87 μg/mL로 BSW가 높게 나타났으며, 총 플라보노이드는 BSW 11.25 μg/mL, BSE 26.62 μg/mL로 BSE가 높게 나타났다. MTT assay결과 농도 의존적으로 유의하게(p<0.05) AGS 세포의 증식을 억제하여 BSW는 최대 47.1%로 세포 생존율을 낮추었고, BSE는 최대 51.4%까지 생존율을 낮추었다. Cell cycle 분석을 통하여 확인한 결과 G2/M phase에서 arrest를 유도하는 것을 확인 할 수 있었다. 이러한 결과를 종합하여 볼 때 방울다다기양배추 추출물이 항산화 활성에 효과가 있고 G2/M arrest를 통하여 AGS 세포의 증식을 억제한다는 것이 확인되어 방울다다기양배추 추출물이 항산화 활성과 위암치료 관련 건강식품 소재로서 이용될 가치가 충분할 것이라는 것을 보여주었다.
The occurrence rate and death rate of cancer patients are increasing every year in Korea due to rapid economic growth that has caused aging population and westernization of dietary habits. Gastric cancer has the highest occurrence rate among males and the third highest among females. Therefore, many...
The occurrence rate and death rate of cancer patients are increasing every year in Korea due to rapid economic growth that has caused aging population and westernization of dietary habits. Gastric cancer has the highest occurrence rate among males and the third highest among females. Therefore, many studies have been conducted from various angles to treat the cancer, and the current cancer treatment perceives that the effective method is the inhibition of the proliferation of cancer cell by targeting cell cycle regulatory protein. It has been reported that glucosinolates commonly isolated from Brassicaceae inhibits the occurrence of cancer in the digestive system, and they are considered as unique bioactive substances. Brassicaceae is known to have the efficacy for antioxidation and anticancer activity. This study intended to examine the inhibition of AGS [Human gastric adenocarcinoma cell] proliferation and the antioxidation activity, using brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera) that have not been deeply researched among Brassicaceae. The experiment was conducted using 70% brussels sprouts ethanol extract (BSE) and brussels sprouts hot water extract (BSW). DPPH and ABTS radical elimination activities were measured, and antioxidant activity was analyzed by measuring the contents of total polyphenol and flavonoid. Then, the inhibition of AGS cell proliferation was measured through MTT assay and cell cycle analysis. The experiment results showed that DPPH radical elimination was higher in BSW, and that ABTS radical elimination was higher in BSW. The total polyphenol was higher in BSW with BSW 862.75 μg/mL and BSE 682.87 μg/mL and the total flavonoid was higher in BSE with BSW 11.25 μg/mL and BSE 26.62 μg/mL. MTT assay results demonstrated that the proliferation of AGS cell was inhibited concentration-dependently with significance at p<0.05; BSW lowered the cell survival rate up to 47.1% and BSE lowered it up to 51.4%. The cell cycle analysis confirmed that cell cycle arrest was induced in G2/M phase. According to the above results, Brussels sprouts extract was effective for antioxidant activity and inhibited the proliferation of AGS cell through G2/M arrest, Suggesting that brussels sprouts extract may be valuable to be used as a healthy food ingredient for antioxidant activity and gastric cancer treatment.
The occurrence rate and death rate of cancer patients are increasing every year in Korea due to rapid economic growth that has caused aging population and westernization of dietary habits. Gastric cancer has the highest occurrence rate among males and the third highest among females. Therefore, many studies have been conducted from various angles to treat the cancer, and the current cancer treatment perceives that the effective method is the inhibition of the proliferation of cancer cell by targeting cell cycle regulatory protein. It has been reported that glucosinolates commonly isolated from Brassicaceae inhibits the occurrence of cancer in the digestive system, and they are considered as unique bioactive substances. Brassicaceae is known to have the efficacy for antioxidation and anticancer activity. This study intended to examine the inhibition of AGS [Human gastric adenocarcinoma cell] proliferation and the antioxidation activity, using brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera) that have not been deeply researched among Brassicaceae. The experiment was conducted using 70% brussels sprouts ethanol extract (BSE) and brussels sprouts hot water extract (BSW). DPPH and ABTS radical elimination activities were measured, and antioxidant activity was analyzed by measuring the contents of total polyphenol and flavonoid. Then, the inhibition of AGS cell proliferation was measured through MTT assay and cell cycle analysis. The experiment results showed that DPPH radical elimination was higher in BSW, and that ABTS radical elimination was higher in BSW. The total polyphenol was higher in BSW with BSW 862.75 μg/mL and BSE 682.87 μg/mL and the total flavonoid was higher in BSE with BSW 11.25 μg/mL and BSE 26.62 μg/mL. MTT assay results demonstrated that the proliferation of AGS cell was inhibited concentration-dependently with significance at p<0.05; BSW lowered the cell survival rate up to 47.1% and BSE lowered it up to 51.4%. The cell cycle analysis confirmed that cell cycle arrest was induced in G2/M phase. According to the above results, Brussels sprouts extract was effective for antioxidant activity and inhibited the proliferation of AGS cell through G2/M arrest, Suggesting that brussels sprouts extract may be valuable to be used as a healthy food ingredient for antioxidant activity and gastric cancer treatment.
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